Ako si doma vyrobiť orieškové maslo

Na výrobu orechového masla vám vo väčšine prípadov budú stačiť dve ingrediencie: nasucho opražené orechy a soľ.  Okrem toho, že má vysokú výživovú hodnotu a je veľmi chutné, jeho domáca verzia bude ešte aj zdravšia, pretože doňho nebudú pridané žiadne aditíva, či nebodaj palmový tuk. Najdôležitejšie je mať naozaj výkonný mixér a môžete sa pustiť s chuťou do práce.

Čo budete potrebovať:

  • 3 hrnčeky mandlí, pekanových, vlašských orechov alebo lieskovcov
  • 1/4 lyžičky morskej soli
  • môžete pridať vanilkový extrakt, mletú škoricu, javorový sirup či med

Ako budete postupovať:

  1. Predhrejte rúru na 175 °C. Rozložte rovnomerne orechy na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte ich 10 minút za občasného premiešania. Orechy sa nesmú pripáliť, inak by maslo zhorklo.
  2. Mierne vychladnuté orechy cca po desiatich minútach preložte do mixéra. Mixujte až pokiaľ sa z nich nezačne oddeľovať olej. Potom premiešajte a opäť mixujte až dosiahnete krémovú, maslovú konzistenciu. Gumenou špachtľou orechovú masu niekoľkokrát stierajte zo stien mixovacej nádoby.
  3. V tomto bode môžete pridať škoricu, vanilku a soľ.
  4. Hotové maslo nechajte vychladnúť a premiestnite do čistej, suchej sklenenej nádoby. Uzatvorte vrchnákom a môžete skladovať v chladničke 3-4 týždne, no garantujeme vám, že tak dlho určite nevydrží .-)

Použitie: ako nátierka na hrianku, do kaše, do smoothie, na ovocie alebo len tak lyžičkou.

Obrázky zdroj: Pixabay.com

Lucia

Šéfredaktorka, editorka – mama dvoch slečien Chantal (14) a Laury Sofie (11), manželka admina tohto webu, Vladka :-). Autorka, prekladateľka, editorka, blogerka, manažérka, ale aj mama, gazdinká, organizátorka, multifunkčná osôbka. Písanie vždy bolo jej vášňou, či už formou blogu, alebo externe do printového časopisu pre mamičky a tiež formou prekladov kníh z anglického jazyka. Bude pre Vás zdrojom autorských článkov na rôzne spoločenské témy, ale aj kuchárkou zdravých receptov vrátane vegan a raw a inšpirátorkou pre tvorivé dielničky. Kontaktovať ju môžete na luciagaborova2@gmail.com.

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.