Túto lahôdku z výbornej  kuchyne mojej babičky som zbožňovala už ako dieťa. Nielenže  chutí fantasticky, ale pri pohľade na košíčky sa stopercentne nasýtia  i vaše oči.

Na prípravu košíčkov potrebujete najprv vymiesiť cesto z 28 dkg hladkej múky, 8 dkg mletých orechov, 21 dkg sany (z pôvodného receptu, dnes dostanete v obchode napr. palmarín), 11 dkg práškového cukru a trochu prášku do pečiva.

Cesto môžete upiecť vo formičkách alebo v papierikoch na pečenie.

Zatiaľ čo sa pečú košíčky, pripravte si z čerstvých vajec základ na obe polevy.
Na prvú ušľahajte nad parou 5 žĺtkov so 4 veľkými lyžicami práškového cukru a vanilkou. Miešajte, kým zmes nestuhne a miešajte ďalej až do vychladnutia. Nakoniec pridajte podľa chuti trochu rumu.

Žĺtkovú plnku rozdeľte rovnomerne na upečené košíčky a opäť nad parou vyšľahajte 5 bielkov s 20 dkg práškového cukru. V pôvodnom recepte mám síce zadané 30 dkg cukru, ale niekedy sa stačí uskromniť.

Bielkovú polevu lyžicou naneste na žĺtkovú a nakoniec ozdobte roztopenou čokoládou.