Zeleninovo-syrové pokrmy

Kukuričná kaša s rajčinami

2 dl vody, 50g lúpaných rajčín, 2 PL hotovej kukuričnej kaše, 1 lyžička olivového oleja, 1 lyžička strúhaného tvrdého syra
Vidličkou roztlačte rajčiny a odstráňte z nich semienka. Rajčiny a vodu dajte do hrnca a varte. Keď začnú vrieť, pridajte kukuričnú kašu a za stáleho miešania nechajte zhustnúť. Odstavte z ohňa, pridajte olivový olej a strúhaný syr.

Karfiolové prekvapenie

25 g celozrnnej ryže, 75 g karfiolových ružičiek, 1 paradajka, ošúpaná, zbavená semienok a nakrájaná na malé kúsky, trochu masla alebo rastlinného oleja, 50 g ementálu nastrúhaného
Ryžu varíme vo vode asi 30 minút. Karfiol uvaríme vo vode, cca 5 minút. Paradajku v troche masla alebo oleja opečieme a podusíme, pridáme karfiol a dusíme ešte 2 minúty. Primiešame nastrúhaný syr a ďalej dusíme, až kým sa syr úplne neroztopí. Podávame s uvarenou ryžou.

Mrkvová pena

100 g mrkvy, 1 vajce, 125 ml mlieka, 40 g strúhaného syra, 1/2 ČL čerstvého estragónu, prípadne sušený podľa chuti, trochu masla alebo rastlinného oleja
Z očistenej, nakrájanej a uvarenej mrkvy pripravíme pyré, pridáme ostatné suroviny a pečieme pri 180°C 10 – 15 minút.

Paradajky s mozarellou

Tri malé, aromatické paradajky umyjeme a nakrájame na malé kocky. Pridáme nakrájanú jednu guličku čerstvej mozarelly, alebo lyžicu syra cottage cheese. Osolíme, posypeme bazalkou a podávame na desiatu deťom, ktoré už bežne jedia kúsky a zvládnu šupky z paradajok.

Cestoviny s hráškom a karfiolom

2 PL cestovín (niťovky alebo rezance), 1/2 šálky zeleninového vývaru, 2 PL čerstvého alebo mrazeného hrášku, 2 ružičky karfiolu, 1 lyžička strúhaného tvrdého syra
Zeleninový vývar priveďte do varu, pridajte hrášok a karfiol. Prikryte pokrývkou a varte, až kým zelenina nebude mäkká. Pridajte cestoviny a varte ešte 3-4 min. Posypte strúhaným syrom.

Krupicová pizza

50g krupice, 3 PL mlieka, malé množstvo vody, 70g strúhaného tvrdého syra, 1 mozzarela, čerstvá alebo sušená bazalka, olivový olej
Zmiešajte mlieko s malým množstvom vody a priveďte ho do varu. Pomaly za stáleho miešania pridávajte krupicu. Do krupičnej hmoty primiešajte polovicu strúhaného syra. Menší plech potrite olivovým olejom, vysypte krupicou a rovnomerne doň vložte krupicové cesto. Cesto potrite malým množstvom olivového oleja a posypte zvyšným strúhaným syrom a plátkami mozzarely. Posypte bazalkou a pečte vo vyhriatej rúre cca 20 min. pri 200°C.

Špenátová omáčka

100 g čerstvého špenátu, 40 g tvrdého syra, nastrúhať, 2 PL mlieka
Špenát v troche vody uvaríme, cca 5 minút. Scedíme a vytlačíme z neho prebytočnú vodu. Pridáme syr a mlieko a rozmixujeme.

Špenátový nákyp

Špenát na sucho opražíme, pridáme rastlinný tuk, majoránku, umytú posekanú pažítku, zátrepku z mlieka a múky a za stáleho miešania privedieme do varu. Masu dáme do vymastenej formy, posypeme postrúhaným syrom a upečieme. Miesto špenátu môžeme použiť rôzne druhy vhodnej zeleniny.

Zapekaná brokolica

brokolica, zemiaky, žĺtok (pre deti po 1. roku celé vajce), neúdený syr, olej, maslo
V šupke uvarené zemiaky ošúpeme, nadrobno pokrájame a vložíme do malej misy z varného skla, potretej olejom. Umytú brokolicu rozoberieme na malé ružičky a povaríme vo vriacej vode (alebo ešte lepšie v pare) 5 až 7 minút, podľa veľkosti ružičiek. Potom ju scedíme a pokrájame na drobné kúsky, zamiešame so žĺtkom (celým vajíčkom), pridáme najemno postrúhaný syr. Brokolicovú zmes rovnomerne rozvrstvíme na zemiaky. Môžeme dať ďalšiu vrstvu zemiakov. Povrchu pokladieme kúsky masla a dáme zapiecť do rúry. Obmena: namiesto zemiakov použijeme cestoviny, namiesto brokolice karfiol.

Zapekaná zelenina

Do mierne vymasteného pekáčika vložíme zemiaky pokrájané na kolieska, ktoré sme predtým uvarili vo vode s trochou rasce. Na vrstvu zemiakov pokladieme malé ružičky karfiolu alebo brokolice (možno aj obidvoje) – v zime mrazené, v lete čerstvé, ktoré tiež najskôr povaríme vo vode. Navrch rozložíme zvyšné zemiaky a zalejeme rozšľahaným žĺtkom. Posypeme petržlenovou vňaťou a postrúhaným tvrdým syrom. Ako obmenu odporúčam použiť namiesto karfiolu a brokolice zelený hrášok.

Zapečená brokolica s hráškom

Do polomäkka uvaríme brokolicu a hrášok, zvlášť zemiaky. Do misky vymazanej olivovým olejom prekladáme brokolicu s hráškom, zemiaky, môžeme pridať nastrúhaný syr. Všetko zalejeme rozmixovaným žĺtkom a dáme zapiecť do rúry.

Zapekaná zelenina

180g brokolice, 180g zemiakov, 10g syra tofu, 10g rastlinného tuku, voda na varenie, rasca, 20g postrúhanej mrkvy.
Očistenú brokolicu dáme variť s rascou a zemiakmi do vriacej vody, uvarené scedíme, roztlačíme vidličkou, posypeme strúhaným tofu syrom, polejeme rozpusteným tukom, pridáme postrúhanú mrkvu a zapekáme cca 10-15 minút.

Zapekaná brokolica s tofu

Brokolicu očistíme, dobre umyjeme a dáme spolu s rascou variť do vriacej vody. Uvarenú scedíme, roztlačíme vidličkou, posypeme postrúhaným syrom tofu, polejeme rozpusteným tukom, očistenou, umytou a postrúhanou mrkvou.

Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.