Zemiaková kaša s čínskou kapustou

2 menšie zemiaky, 1 lyžička rastlinného oleja, 2 PL mlieka, kúsok listu čínskej kapusty
Zemiaky očistíme a uvaríme vo vode. Roztlačíme ich vidličkou a pridáme do nich 2 lyžice dojčenského mlieka. Čínsku kapustu najemno postrúhame a pridáme k horúcej zemiakovej kaši.

Kôprová omáčka

olej, 40g hladkej múky, 0,25l mlieka, 0,25l smotany, soľ, cukor, citrónová šťava, 1 PL kôpru
Z oleja a hladkej múky pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme studeným mliekom a smotanou. Osolíme a varíme 20 minút za častého miešania. Hotový bešamel ochutíme podľa vlastnej chuti cukrom a citrónovou šťavou. Necháme prejsť varom a odstavíme. Do uvarenej omáčky vmiešame nadrobno posekaný kôpor. Už nevaríme, aby kôpor nestratil svoju chuť a arómu.

Pyré z ružičkového kelu

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky, ružičkový kel (8 ks) poriadne vyumývame. Zemiaky ochutené drvenou rascou uvaríme domäkka, rovnako ako ružičkový kel. Po dovarení zemiaky roztlačíme na kašu, pridáme kávovú lyžičku masla a také množstvo zohriateho mlieka, aby ste dostali po rozšľahaní a zapracovaní rozmixovaného kelu jemné a redšie pyré.

Mrkvový prívarok  s karfiolom

1 cibuľa, olej, 4 väčšie mladé mrkvy, 1 karfiol, soľ, muškátový oriešok, 4 lyžice mlieka, posekaná petržlenová vňať
Očistenú cibuľu posekáme nadrobno a speníme na oleji. Mladé mrkvy umyjeme a pokrájame na tenké kolieska. Pridáme k cibuľovému základu spolu s karfiolom, ktorý sme rozobrali na malé ružičky. Osolíme a dochutíme postrúhaným muškátovým orieškom. Mierne podlejeme a udusíme do mäkka. Nakoniec pridáme 4 lyžice mlieka a necháme prejsť varom. Podávame posypané posekanou vňaťou.

Kalerábovo-hráškový prívarok

1 cibuľa, olej, 4 mladé kaleráby, 100g zeleného hrášku, zeleninový vývar, soľ, 2dl mlieka, 1 lyžica hladkej múky, 1 žĺtok, posekaná petržlenová vňať
Očistenú cibuľu posekáme nadrobno a speníme na oleji. Mladé kaleráby očistíme a pokrájame na malé kocky. Pridáme k cibuľovému základu spolu so zeleným hráškom. Podlejeme trochou zeleninového vývaru, podľa potreby osolíme a prikryté udusíme do polomäkka. Prilejeme mlieko, v ktorom sme rozšľahali múku a žĺtok. Za občasného miešania dovaríme do mäkka. Hotové dochutíme posekanou vňaťou.

Šošovicový prívarok

200g šošovice, bobkový list, soľ, olej, 40g hladkej múky, 0,5l mlieka, 1 strúčik cesnaku, cukor, citrónová šťava
Umytú šošovicu namočíme deň vopred do studenej vody. Na druhý deň ju uvaríme v tej istej vode s pridaním soli a bobkového listu. Uvarenú scedíme a zomelieme na mäsovom mlynčeku (korenie odstránime). Z oleja a hladkej múky pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme studeným mliekom. Trochu osolíme a varíme 20 minút. Do hotového bešamelu vmiešame šošovicu, rozotrený strúčik cesnaku, podľa vlastnej chuti cukor a citrónovú šťavu. Necháme prejsť varom a odstavíme.

Fazuľkový prívarok

400g zelenej fazuľky, soľ, olej, 30g hladkej múky, 2dl smotany, 1 žĺtok, cukor, citrónová šťava, čerstvý kôpor
Zelenú fazuľku očistíme, pokrájame na kúsky dlhé asi 2cm a uvaríme v osolenej vode. Scedíme a necháme odkvapkať. Z oleja a hladkej múky pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme vychladnutým vývarom zo zelenej fazuľky a necháme 20 minút variť. Potom pridáme uvarenú fazuľku, dolejeme smotanou, v ktorej sme rozšľahali žĺtok a necháme prejsť varom. Hotový prívarok dochutíme podľa vlastnej chuti cukrom, citrónovou šťavou a posekaným čerstvým kôprom.

Mrkvový prívarok

Olej, 40g hladkej múky, 4dl mlieka, soľ, 4 stredne veľké karotky, 1/2 lyžičky práškového cukru, pár kvapiek citrónovej šťavy, posekaná čerstvá pažítka
Z oleja a hladkej múky pripravíme bledú zápražku. Zalejeme studeným mliekom, osolíme a za častého miešania varíme 20 minút. Do takto pripraveného bešamelu pridáme očistenú, nahrubo postrúhanú mrkvu a uvaríme domäkka. Hotový pokrm dochutíme práškovým cukrom, citrónovou šťavou a nadrobno posekanou čerstvou pažítkou.

Špenátový prívarok

olej, 30g hladkej múky, 3dl mlieka, soľ, 750g špenátových listov alebo 1 kocka mrazeného špenátu, 2 strúčiky cesnaku, 2 vajcia
Z oleja a múky pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme studeným mliekom, osolíme a necháme aspoň 10 minút povariť. Do takto pripraveného bešamelu pridáme buď kocku mrazeného špenátu, alebo špenátové listy, ktoré sme umyli, uvarili v osolenej vode, scedili a pomleli na mäsovom mlynčeku. Premiešame, podľa potreby dolejeme vodou a varíme ešte aspoň 10 minút. Nakoniec dochutíme rozotreným cesnakom, vlejeme rozšľahané vajcia, necháme prejsť varom a podávame.

Zemiaky s pórom

Spražíme pór, pridáme rozkrájanú olúpanú paradajku a nadrobno nakrájanú mrkvu. Podlejeme vodou a podusíme domäkka. Všetko rozmixujeme a našľaháme a touto omáčkou zalejeme na kocky nakrájané zemiaky alebo ryžu.

Vajcia so zemiakovou kašou

250g zemiakov, 10g masla, 1/8l mlieka, soľ, 2 vajcia
Olúpeme zemiaky, uvaríme v osolenej vode, vodu zalejeme a zemiaky s mliekom vymiešame na jemnú kašu. Ohňovzdornú misku naplníme kašou, do ktorej urobíme dve jamky a do nich vklepeme vajíčka. Povrch polejeme rozpusteným maslom a dáme do rúry upiecť.

Cestoviny s paradajkami

Na kvapke oleja podusíme nakrájanú cuketu alebo tekvicu a zalejeme vodou. Zľahka osolíme a uvaríme takmer domäkka. Pridáme trochu menej nakrájaných paradajok, než je cukety. Dochutíme bazalkou alebo oreganom a dovaríme. Zmixujeme na hladkú omáčku, ktorú zmiešame s rovnakým množstvom uvarených cestovín (najlepšie sú vrtule, lebo omáčka sa v nich zachytí).

Zapekané zemiaky s jogurtom

3 malé zemiačiky, 1 dl bieleho jogurtu, 1 žĺtok, pažítka alebo cibuľová vňať, olej
Zemiaky si v šupke uvaríme domäkka. Olúpeme ich a pretlačíme cez šalátovú mriežku. Jogurt rozmiešame so žĺtkom (prípadne celým vajíčkom) a s najemno pokrájanou vňaťou z cibule alebo pažítky. Do olejom vymastenej misky navrstvíme pokrájané zemiačiky, prelejeme ich jogurtovou hmotou a dáme ich zapiecť do vyhriatej rúry na 10 minút.

Zapekaná zelenina

2 až 3 mladé cukiny, 8 až 10 zemiakov, 8 až 10 mäsitých paradajok, 2 PL posekanej kôprovej vňate, 200 až 300 ml šľahačkovej smotany (33 %), soľ, olej
V pare uvaríme zemiaky v šupke, ochladíme, ošúpeme a pokrájame na kolieska hrubé asi pol cm. Cukiny aj so šupkou rovnako, ako aj paradajky pokrájame na rovnaké kolieska. Pekáč potrieme olejom a striedavo doň kladieme zemiaky, cukiny a paradajky – buď na seba, alebo šikmo veľa seba. Do smotany zamiešame kôprovú vňať a rovnomerne ňou zalejeme zeleninu. V nezakrytom pekáči zapekáme v rúre s miernou teplotou približne hodinu.

Karfiolové placky

1 malý karfiol, 1 rožok, 1 dl mlieka, 1 vajce, soľ (môžete vynechať), 1 malá cibuľka, 1 malý strúčik cesnaku, petržlenová vňať, strúhanka, olivový olej
Karfiol uvaríme v jemne osolenej vode, scedíme a vychladnutý posekáme na malinké kúsky. Pokým sa uvarí karfiol, namočíme jeden pokrájaný rožok do mlieka. Potom zmiešame posekaný karfiol, vyžmýkaný rožok, najemno pokrájanú alebo rozmixovanú cibuľu, jednu polievkovú lyžicu strúhanky, roztlačený malý strúčik cesnaku, štipku soli a jedno alebo dve vajcia (aby sa nám dali tvarovať placky). Všetko poriadne spracujeme a vytvarujeme malé placky obalené v strúhanke, ktoré pozvoľna vypražíme na miernom ohni na malom množstve olivového oleja. Ako prílohu podávame zemiakovú kašu so zeleninovým šalátom alebo kompótom.

Karfiolové placky II.

1 väčší karfiol, 5 vajíčok, 5 polievkových lyžíc (PL) hrubej múky, olej na vyprážanie
Umytý domäkka uvarený karfiol roztlačíme vidličkou, pridáme múku, žĺtka, jemne ochutíme posekanou petržlenovou vňaťou soľou a mletou rascou. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka primiešame ku karfiolu, múke a žĺtkom. Vzniknuté cesto kladieme lyžičkou na rozpálenú panvicu. Upražíme z oboch strán a chutné placky sú na svete. Ako prílohu podávame zemiakovú kašu.