Zakysankové dolky pre zamilovaných

p1207270Obľúbila som si veľmi robenie doliek. Ale namiesto klasických s kváskom som si zvykla robievať ich z acidofilného mlieka, resp. z jogurtu. Pomer by sa mal zachovať, záleží už len od toho, čo máte doma. No a dnes som si pripravila dolky nie so slivkovým lekvárom, ktorým zliepam dolky, ale spravila som výborný čučoriedkový krém, ktorým som dolky obliala.

Čo budete potrebovať: 1l acidofilného mlieka (resp. v rovnakom množstve biely jogurt), 4 vajíčka, malá lyžička soli, 3 PL kryštálového cukru, 2 lyžičky sódy bikarbóny, 400g polohrubej múky, olej na vysmážanie
na krém: 1 čučoriedkový kompót, 1 šľahačková smotana, solamyl, podľa potreby cukor, šľahačka

Ako na to: Do nádoby dajte acidofilné mlieko, žĺtka z vajíčok, cukor, sódu bikarbónu, soľ a múku. Dobre premiešajte, aby ste nemali hrudky. Zvlášť si vyšľahajte na penu bielka a zľahka ich vmiešajte do cesta. Nechajte asi 15 minút stáť, nech trošku cesto zvláčnie. Na panvici na dolky vyprážajte postupne malé dolky. Budú krásne nadýchané.
Čučoriedkový kompót aj so šťavou dajte na sporák zovrieť. V šľahačkovej smotane rozmiešajte asi 2 PL solamylu a prilejte do kompótu. Podľa potreby oslaďte cukrom. Ak by ste mali riedky, pridajte ešte v troche mlieka rozmiešaný solamyl.
Dolky naservírujte na tanier, polejte krémom a ozdobte šľahačkou v spreji. Váš drahý sa bude oblizovať :-)

Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.