Vianočné Škandinávske koláčiky – Pepperkaker

Možno ste ich už niekedy ochutnali na návšteve Nórska alebo Švédska a možno ich každý rok kupujete pred Vianocami v obchodnom dome IKEA :-) Pepperkaker – Vianočné koláčiky zo severských krajín zvládnete upiect ľavou zadnou a ešte pri ich pečení aj nádherne prevoniate domácnosť. Dobre urobíte, ak do práce zapojíte aj deti. Apropó, viete čo hovorí staré nórske príslovie? Koláčiky sa pečú z masla a z lásky.  A my nemôžeme inak, než súhlasiť a preto sa do ich prípravy tento rok pustíme spolu s vami.

Ingrediencie:

  • 2/3 hr masla
  • 2/3 hr cukru
  • 1/2 hr zlatého sirupu (môžete nahradiť napr. kukuričným sirupom alebo medom)
  • 1/4 hr sladkej smotany
  • 3 ČL mletej škorice
  • 1 1/2 ČL mletého kardamómu
  • 1 1/2 ČL mletých hrebíčkov
  • 1 1/2 ČL mletého zázvoru
  • 3 hr hladkej múky
  • 1 ČL sódy bikarbóny

Postup:

  1. V strednej veľkom  hrnčeku zmiešajte maslo, cukor, sirup a roztopte na mierne teplej  platničke až pokiaľ sa cukor úplne nerozpustí. Nechajte pár minút vychladnúť, potom vmiešajte smotanu a koreniny.
  2. Vo veľkej miske zmiešajte múku so sódou, pridajte všetky koreniny a napokon tekutú hmotu. Vypracujte kompaktné cesto. Rozdeľte ho na dve polovice, každú vyformujte do tvaru gule a zabaľte do potravinovej fólie. Nechajte cez noc odpočívať v chladničke.
  3. Predhrejte rúru na 175 °C. Vyvaľkajte cesto a formičkami z neho vykrajujte koláčiky. Pečte na plechu vystlanom pečiacim papierom 5-7 minút až dokiaľ okraje koláčikov mirne nestmavnú. Preneste na mriežku a nechajte vychladnúť.
  4. Uskladňujte vo vzduchotesnej dóze.

Celozrnné Pepperkakor

Ingrediencie:

  • 3 hr (375 gramov) celozrnnej pšeničnej múky
  • 1 PL mletého zázvoru
  • 2 ČL mletej škorice
  • 1 PL mletého kardamómu
  • 1/2 PL mletých hrebíčkov
  • 1/8 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1/2 ČL soli
  • 2/3 hr (149 gramov) kokosového oleja
  • 1/2 hr (100 gramov) trstinového alebo kokosového cukru
  • 1/2 hr (176 gramov) trstinovej melasy
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 veľké vajce (izbová teplota)

Postup:

  1. Postup je podobný ako pri recepte vyššie. Najskôr zmiešajte sypké a tekuté ingrediencie každé zvlášť. Potom ich zmiešajte a vypracujte kompaktné cesto.
  2. Cesto nechajte cez noc odpočívať v chladničke.
  3. Vykrajujte koláčiky. Pečte pri teplote 175 °C.

Obrázky zdroj: Pexels.com

Lucia

Šéfredaktorka, editorka – mama dvoch slečien Chantal (14) a Laury Sofie (11), manželka admina tohto webu, Vladka :-). Autorka, prekladateľka, editorka, blogerka, manažérka, ale aj mama, gazdinká, organizátorka, multifunkčná osôbka. Písanie vždy bolo jej vášňou, či už formou blogu, alebo externe do printového časopisu pre mamičky a tiež formou prekladov kníh z anglického jazyka. Bude pre Vás zdrojom autorských článkov na rôzne spoločenské témy, ale aj kuchárkou zdravých receptov vrátane vegan a raw a inšpirátorkou pre tvorivé dielničky. Kontaktovať ju môžete na luciagaborova2@gmail.com.

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.