rpt1009 001Tento recept si v našej rodine strážime ako oko v hlave a je to najúžasnejší recept či už na cesto alebo na fantastický čokoládový krém. Tento recept je vhodný aj na torty aj na koláče a vždy na Vianoce túto tortu určite niektorá gazdinka v našej rodine spraví :-) Na fotke nie je odfotená tehla, ako vyzerá hotová, ale ako klasická okrúhla torta, ale každý viete, ako vyzerá tehla – kváder. Nabudúce hodím foto :-)

Čo budete potrebovať:

Cesto:
6 žĺtok + 18 dkg práškového cukru vymiešajte.
Zvlášť si pripravte ešte 18 dkg vlašských orechov (9 dkg mletých, 9 dkg sekaných). Zmiešajte 2 lyžice jemnej strúhanky, 3 lyžice polohrubej múky, štipku sódy bikarbóny a 1 balík vanilkového cukru.
Pripravte si ešte 1 1/2 dl zrnkovej kávy (1/2 dl pôjde do cesta a 1 dl pôjde do plnky). Vyšľahajte dotuha sneh z 8 bielkov.

Do cesta zo žĺtkov a cukru pridajte orechy, pridajte druhú tuhú zmes striedavo s precedenou kávou a nakoniec vmiešajte zľahka sneh z bielkov. Všetko vysypte na vymastený a pomúčený plech (alebo na papier na pečenie) a upečte vo vyhriatej rúre.

Plnka:
Do 1dl kávy polámte 1 čokoládu na varenie, 2 lyžice zlatého klasu alebo solamylu a uvarte hustú kašu. Nechajte vychladnúť.
1 celé maslo (alebo 1/2 masla a 1/2 helie), 2 žĺtka a 15 dkg práškového cukru vymiešajte do hladka a vmiešajte do toho kakaovú hmotu.

Cesto po šírke rozrežte na 3 rovnaké časti. Každú časť polejte rumom, natrite ríbezľovým alebo malinovým džemom a potrite plnkou. Naukladajte na seba, aby vznikla tehla. Plnou potrite aj boky. Vrch husto posypte pomletými orechmi. Dajte stuhnúť. My si ešte každý kúsok osladíme šľahačkou :-)