Techniky sušenia

jun.jpgSušené rastliny sa odpradávna využívali na ozdobu a prevoňanie miestnosti, pretože radosť, ktorú prinášajú živé kvetiny môže byť stála. Nielenže nestrácajú farbu ani vôňu, ale ich využitie je omnoho širšie. Pestovanie a sušenie kvetín je začiatkom tvorivého procesu aranžovania, ktorý prináša úžasnú radosť. So sušením kvetov, tráv a plodov je najlepšie začať na poludnie, keď sa už ranná rosa vyparila.

Existuje veľa spôsobov konzervovania – glycerínom, v jemnom piesku, v pracom prášku, v rúre na pečenie. Každá metóda je vhodná na určité rastliny a neraz dosiahneme prekvapivé výsledky. Pritrafia sa aj neúspechy. To by však nemalo narušiť radosť z experimentovania a brániť vám tom, aby ste vyskúšali rôzne techniky.

Sušenie
Kvetiny sušíme v menších zväzkoch zavesené tak aby okolo nich mohol dobre prúdiť vzduch. Najlepšie je samozrejme tmavé, suché a dobre vetrané stanovisko, napríklad pôjd, alebo strop málo používanej miestnosti. Usušený materiál potom uchovávame v krabiciach alebo zabalené do novín. Sušiť môžeme niekoľkými základnými metódami, záleží vždy na typu kvetiny:  

sušenie vzduchom
Jedná sa o najjednoduchší a najrozšírenejší spôsob sušenia. Malé kytičky, jednotlivé kvety alebo drôtom spevnené kvety zviažeme do zväzku na gumičku (pri vysychaní sa stonky scvrknú a gumička sa prispôsobí) a zavesíme dolu hlavou na pokiaľ možno tmavom, suchom, teplom a vzdušnom mieste tak, aby mohol vzduch prúdiť zo všetkých strán. Najviac vody obsahujú listy a tak je lepšie čiastočne ich z rastlinky odstrániť. Niektoré druhy tráv a kvetín vyžadujú ešte pred začiatkom sušenia prestriekať lakom na vlasy. Čas sušenia závisí od stupňa vlhkosti v priestore. Spravidla treba počítať s dvoma týždňami. Ideálne sú strešné okienka, odchýlené na pár centimetrov. Túto metódu možno použiť pri všetkých kvetoch, trávach, halúzkach a menších plodoch.  

Sušenie vo váze
Vysoké trávy, kvetenstvá cibule a cesnaku, gypsomilku sušíme vo váze, aby kvetenstvá nezvädli, naopak niektoré iné druhy – hortenzie, ruže, slnečnice – sušíme vo váze s trochou vody (asi 1,5 – 5 cm). Malé množstvo vody rastlinky vsiaknu a zvyšok sa vyparí. Kvety tak usychajú pomalšie a neutrpí toľko ich štruktúra.  

Sušenie voľne rozložené
Vo vodorovnej polohe dobre schnú traviny a obiloviny, huby, machy a vetvičky. Okvetia i celé kvetiny môžeme voľne porozkladať na špeciálne sušičky, na kuchynské sieťky, do nizkych debničiek alebo plochých košov a tak ich nechať usušiť. Mach a lišajník sušíme v otvorenej bedničk, rastliny s ťažkými kvetmi (artičok, kukurica) sa najlepšie sušia prestrčené do napnutého pletiva.  

Sušenie v rúre
Kvety, listy alebo aj plody voľne rozložíme na plech a sušíme pri strednej teplote a otvorených dvierkach. Čas sušenia závisí od druhu rastlín – niekedy stačí už polhodina. Treba sústavne nazerať do rúry a sledovať proces sušenia. Ak je teplota privysoká, môžu sa kvety dolámať. Osvedčila sa teplovzdušná rúra, kde sa za 20 minút pri 60°C dosiahnu dobré výsledky. Táto metóda je zvlášť vhodná na kvety levandule, jazmín (pri rýchlom sušení si rastliny uchovávajú arómu) a podobné rastliny, ako aj na plody a huby.  

Sušenie žehličkou
Medzi dva listy pijavého papiera alebo papierovej utierky vložíme napríklad čerstvý list a tak dlho chodíme žehličkou po papieri, kým list alebo rastlina nie sú celkom suché. Táto metóda je mimoriadne vhodná pre väčšinu už aj tak dosť suché jesenne sfarbené listy.  

Lisovanie
Touto jednouchou technikou docielite síce len dvojrozmerný materiál, ale veľmi pekné sú vylisované napríklad paprade, krehké lúčne kvety, fialky, prvosienky a pod. Najlepší je špeciálny lis na kvety, no kvety a trávy môžeme vložiť aj medzi papierovú utierku, pijavý alebo novinový papier a zaťažiť nejakým predmetom. Treba rátať aspoň s týždňom sušenia.  

Sušenie modrým gélom
Modrý gél suší rastliny rýchlo a dá sa používať znovu a znovu. Sú to drobné kryštáliky, ktoré do sebe nasávajú všetku vlhkosť z rastlín, tie si tak uchovajú tvar i farbu čerstvých rastlín. Kvety treba trhať, keď už slnko vysušilo rosu alebo dážď. Úplne suché kryštáliky nasypte do plechovky a na ne položte kvety, tie potom zahrňte alebo opatrne zasypte druhou vrstvou.

Plechovku uzavrite a po obvode ešte zalepte páskou. Asi po dvoch až troch dňoch budú kvetiny suché. Keď sú kvety ako z pergamenu, možno ich vybrať, zvyšok granulátu odstrániť mäkkým štetcom a kvety upevniť na drôt. Gél potom vysušte v trúbe. Takto možno uchovať ruže, pivonky, narcisy, gerbery i orchidee.  

Kandizovanie
Konzervovanie vaječným bielkom a cukrom je stará metóda. Praktizovala sa v dávnejších časoch, keď plody a kvety neboli k dispozícii v ktoromkoľvek ročnom období.
Recept pre asi 20 kvetov
500g práškového cukru, 3 vaječné bielky a čisté, čerstvé, osušené kvety so stonkou aspoň 3 cm.
Bielky a 3 PL vody dáme do hlbšej nádoby. Rozmiešame vidličkou tak, aby sa nevytvorila pena. Do misky dáme jemný cukor. Kvety alebo plody namáčame do bielkov a opatrne nimi pohybujeme hore-dolu, aby sa úplne navlhčili. Cukrom najprv posypeme vnútro kvetu, potom ho v ňom opatrne poobraciame. Keď zmes bielkov, vody a cukru uschne, treba celú procedúru zvyčajne ešte niekoľko ráz zopakovať. Bielok a cukor vytvárajú priehľadný obal.

Potom sa kvety a plody zavesia za stonky, aby dobre preschli. Vo vykurovanej, suchej miestnosti trvá asi 3-4 dni, kým nadobudnú pergamenový vzhľad. Kvety a plody vydržia celé mesiace a sú vhodné na ozdobu tort a zákuskov. Vhodné kvety sú sirôtky, fialky, kvety rumančeka, ruže a nepravý jazmín, kvety boráka, medovka a mäta prieporná.  

Glycerín
Roztokom glycerínu je možné dobre uchovať napríklad hortenzie, brečtan alebo vres, najlepšie sa preparujú listy. Listy vkladáme na niekoľko minút do roztoku vody a glycerínu asi 1:1 a potom ich ihneď opláchneme vo vode s trochou saponátu. Sušíme ich potom rozložené na novinách. Udržia si vláčnosť, tvar i štruktúru i niekoľko rokov, avšak nie až tak farbu.

Celé kvetiny vkladáme do vázy s glycerínovým roztokom 4:6 (viac vody, ktorá má byť horúca) do výšky asi 7 – 10 cm (stonky majú byť ponorené asi z 1/3). Na hrubých vetvičkách koniec rozklepeme kladivom naširoko, aby tekutina ľahšie stúpala nahor. Nádobu umiestnite na tmavé a chladné miesto, dĺžka procesu záleží na pôvodnej vlhkosti rastliny, ale obvykle trvá asi 2 až 3 týždne, keď sú kvety na ohmat mastné.  

Vosk
V starom hrnci rozpustíme zvyšky bielych sviečok. Živé i krepové kvety ponárame do voskového kúpeľa a vzápätí do studenej vody. Táto metóda je vynikajúca , keď chceme urobiť kvety a plody odolnými voči počasiu.

 

Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Prečítajte si tiež

1 Response

  1. Pčolinský píše:

    Kde sa dá kúpiť ?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.