Recepty našim najmenším

detsky

Sladké dezerty

Černicovo-jablkové pyré
20g černíc, 1 jablko

Černice spolu s jablkom uvaríme v troške vody a rozmixujeme. Podávame ako pyré alebo ho môžeme natrieť na rožok s maslom.

Slivková ryžová kaša
5 sliviek, 1 jablko, 1PL ryže, škorica

Slivky odkôstkujeme a dáme variť s troškou vody. Necháme vychladnúť. Ryžu uvaríme domäkka, necháme vychladnúť a pridáme uvarené slivky, nastrúhané jablko a ochutíme škoricou.

Červený dezert
20g červeného drobného ovocia (maliny, jahody, ríbezle), 1 biely jogurt

Ovocie uvaríme v troške vody domäkka, necháme vychladnúť a zmiešame s bielym jogurtom.

Marhuľovo-jablková desiata
1 marhuľa, 1 jablko, ovsené vločky, škorica

Marhule zbavíme šupky a spolu s jablkom pokrájame, uvaríme v troche vody a roztlačíme. Vychladnutú zmes vmiešame do napučaných ovsených vločiek a dochutíme škoricou.

Rebarborová desiata
50g rebarbory, 1 jablko, 1 biely jogurt, trošku cukru

Rebarboru ošúpeme, pokrájame na 1cm hrubé kúsky a s pokrájaným jablkom udusíme. Pred koncom varenia pridáme cukor podľa chuti a necháme vychladnúť. Pridáme do bieleho jogurtu.

Čučoriedká ryžová kaša
15g čučoriedok, 1 jablko, ryžová kaša

Uvarené čučoriedky roztlačíme vidličkou a zahustíme za tepla ryžovou kašou. Na zjemnenie pridáme nastrúhané surové jabĺčko.

Polievky

Hustá špenátová polievka
1/4 zmrazeného špenátového pretlaku, alebo 5 špenátových kociek, 2 stredne veľké zemiaky, 1 uvarený žĺtok

Zemiaky so špenátovým pretlakom uvaríme domäkka, pridáme žĺtok a prevaríme.

Cukinová polievka
1 stredne veľký zemiak, 1 mrkva, 1 plátok kalerábu, 1-2 hrubšie kolieska cukiny alebo tekvice (zbavené jadrovníkov), 250ml vody, pár kvapiek oleja

Všetku zeleninu dôkladne očistíme, umyjeme a pokrájame na kocky. Uvaríme domäkka, pridáme pár kvapiek oleja, premiešame a roztlačíme. Môžeme pridať aj uvarené hydinové mäso resp. varený žĺtok.

Šalátová polievka
pár šalátových listov, 1 mrkva, 2-3 reďkovky, mletá rasca, dojčenské mlieko, zemiakový škrob, olej

Šalátové listy, mrkvu a reďkovku umyjeme. Mrkvu s reďkovkou nadrobno postrúhame a osmažíme na oleji 2-3 minúty. Zalejeme vodou, pridáme na kúsky potrhaný šalát a rascu a varíme približne 5 minút od zovretia. Škrob rozmiešame v mlieku, vlejeme do uvarenej polievky a za stáleho miešania necháme zhustnúť.

Krupicová polievka
koreňová zelenina, brokolica alebo karfiol, 1PL olivového oleja, 1 vajce, detská krupica, mletá rasca, 2-3 menšie zemiaky

Väčšiu mrkvu a petržlen očistíme, pokrájame na hrubšie kúsky, opražíme na oleji, pridáme vodu a uvaríme. Podľa sezóny pridáme aj kaleráb, pór… Vajíčko zmiešame s krupicou a s troškou vody. Vymiesime nie moc husté cesto. Keď je zelenina mäkká, pridáme pokrájanú brokolicu. Cez sito zavárame halušky z pripravenej krupice do vriacej polievky. Varíme ešte 3-5 minút. Potom pridáme postrúhané zemiaky a po zovretí odstavíme. Pokiaľ sme si navarili viac polievky, naporcujeme do misiek a zamrazíme na neskôr.

Zeleninové pokrmy

Dojčenské lečo
kúsok cukiny (starším deťom sa môže dať aj paprika), zopár rajčín bez šupiek, trošku nastrúhanej cibule, vajce, štipka mletej rasce.

Cukinu postrúhame na strúhadle, takisto aj cibuľu. Rajčiny zbavíme šupky a dáme to všetko spolu dusiť asi 10 minút. Keď je všetko mäkké, pridáme štipku rasce a vajíčko, miešame do zhustnutia. Ako prílohu môžeme podať dieťaťu cestovinu, zemiak alebo chlieb.

Mrkvovo-syrová ryža
3PL ryže, 1 mrkva, 20g tvrdého syra, 1 lyžička olivového oleja

Ryžu uvarte. Medzitým si očistite a nahrubo nastrúhajte mrkvu. Chvíľu poduste v troche vody. Pridajte ryžu, olej a asi 2dl vody. Priveďte do varu a varte ešte asi 15 minút. Na záver vmiešajte nastrúhaný syr.

Mäsové pokrmy

Dojčenské boloňské špagety
100g špagiet, 2 paradajky, 50g teľacieho mäsa, zelenina (mrkva, petržlen, zeler), malá lyžička olivového oleja, štipka rasce, trochu bazalky

Cestoviny uvarte domäkka. Mäso pomeľte a v troche vody varte s troškou rasce, asi v polovici pridajte nadrobno pokrájanú zeleninu. Keď je všetko mäkké, pridajte nakrájané cestoviny, trošku oleja a bazalku, chvíľku povarte a odstavte. Na tanieriku posypte tvrdým strúhaným syrom.

Teľacie mäso s paradajkovou omáčkou
100g teľacieho mäsa, 2 zemiaky, 3 paradajky, drobná cestovina, 1 malá lyžička olivového oleja

Umyté mäso pokrájte nadrobno a varte vo vode domäkka. Mäso potom vyberte a do vývaru nastrúhajte zemiaky. Pridajte lyžičku oleja a olúpané nadrobno nakrájané paradajky a dobre premiešajte. Povarte asi 20 minút a omáčku rozmixujte dohladka. Podávajte s mäsom, pokrájaným na malé kúsky a drobnými cestovninami.

Bravčové mäso s hráškom
50g chudého bravčového stehna, 100g čerstvého alebo mrazeného hrášku, lyžička olivového oleja, štipka mletej rasce

Umyté bravčové mäso pokrájajte na malé kocky, pridajte vodu a mäso poduste. Pridajte hrášok, trochu rasce a podľa potreby dolejte ešte vodu. Varte domäkka. Pridajte trošku olivového oleja a podávajte s uvarenými zemiakmi.

Králičie mäso so zeleninou
100g králičieho mäsa, 1 mrkva, kúsok kalerábu, 50g čerstvej alebo mrazenej zelenej fazuľky, malá lyžička olivového oleja, bazalka

Umyte mäso a zeleninu a pokrájajte všetko na drobné kúsky. Vložte do hrnca, podlejte vodou a varte domäkka. Pred dovarením pridajte bazalku a olivový olej. Podľa potreby posekajte na drobno. Podávajte so zemiakmi.

Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Prečítajte si tiež

7 komentárov

  1. Silvia píše:

    Naozaj škoricu? Taký vysoký alergén? Ten sa odporúča po treťom roku života.

  2. Alinka píše:

    Silvia, neviem o tom že by bola škorica omnoho väčší alergén ako napr. med. Ja som škoricovú vôňu počas tehu milovala a nevidím problém, prečo by ju drobec nemohol v roku už jesť. Neraz som počula, že keď niečo konzumuje v tehu mama, dieťa má menšiu pravdepodobnosť, že na to bude alergické. Takisto nedávno v relácii STV Dámsky magazín hovorili o alergiách na peľ a kvety, ak už tehotná mamina bežne prichádza do styku s kvetmi, (čo ja som každý deň bola v mojej záhradke a voňala som kvietky) dieťa bude mať nižšiu predispozíciu na alergie.

  3. Elena píše:

    Skorica by som pocas tehotenstva konzumovat nemala. Je to znamy fakt. Alinka, sama to aj pises vo svojom clanocku o bylinkach a koreninach, ktorym sa treba pocas tehu vyhnut.

  4. Alinka píše:

    Ela, viem, že sa nesmie na začiatku tehotenstva, ku koncu sa môže, pretože spolu s masážami škoricovým olejom pomáha navodiť pôrod. Ja som škoricu skutočne jedla ku koncu, hodne som si ňou posýpala kávu so šľahačkou, aby som malého neprenášala :-) Už sa zo mňa aj doma smiali, že v kahancoch bol olej škoricový, ja som sa ním natierala a celý dom bol už tou vôňou napáchnutý. A naozaj som porodila deň pred skutočne vypočítaným termínom :-)

  5. Elena píše:

    Ali, no jasne, ved ja viem, ze ty vies, co treba robit:) Mas skutocne krasnu stranku a super rady.

  6. Zuzana píše:

    Ahoj Ali, dakujeme za recepty :) ja ako zatial iba dojciaca mama sa chcem spytat, od ktoreho ukonceneho mesiaca su tieto recepty vhodne. Vyzera to dost pomiesane, tak by som len chcela vediet, ktorymi by som mohla zacat uz od ukonceneho pol roka mojho drobca. Este raz dakujem :)

  7. Alinka píše:

    Zuzka, v rubrike Recepty pre najmenších sú recepty aj pekne zoradené podľa mesiacov aj s návodmi, ako začať s príkrmami. Držím palce, nech sa dojčíte čo najdlhšie. Je to to najlepšie a najpohodlnejšie :-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.