Recepty delenej stravy – šaláty

Cesnaková omáčka
40 g rastlinného oleja, 50 g hladkej múky, soľ, voda. cesnak

Pripravíme bledú zápražku z rastlinného oleja, hladkej múky a soli podľa potreby. Zalejeme ju studenou vodou a povaríme za občasného miešania, aby nám omáčka neprihorela. Nakoniec pridáme podľa chuti rozotretý cesnak. Cesnaková omáčka sa môže podávať so zemiakmi alebo s rôznymi druhmi bezvaječných cestovín.

Majonéza kokosová
2 šálky vody, 1/2 šálky kokosovej múčky, 2 šálky škrobovej múčky , štipku soli.

uroviny asi 1 minútu mixujeme, potom 3-5 minút za stáleho miešania varíme. Túto majonézu je možné používať na obilniny alebo dezerty. Ak sa prichutí citrónom, kyslými uhorkami získame obmenu tatárskej omáčky. Samozrejme dá sa urobiť majonéza aj z tofu- rozmixovať s troškou vody a pomaly postupne prikvapkávať olej a dochutiť podľa vlastného želania.

Mrkvový šalát
400 g karotky, rastlinný olej, pár kvapiek octu, na špic noža umelého sladidla, nadrobno posekaná čerstvá pažítka.

Umytú karotku očistíme a najemno postrúhame. Pokvapkáme rastlinným olejom, niekoľkými kvapkami octu, troškou umelého sladidla (závisí od sladkosti karotky) a posypeme nadrobno posekanou čerstvou pažítkou. Všetko zľahka premiešame a necháme hodinu odstáť.

Šalát z kyslej kapusty
500 g kyslej kapusty, 1 cibuľa, olej, mletá červená paprika.

K nakrájanej kapuste pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu, posypeme mletou červenou paprikou, polejeme olejom a dobre premiešame.

Šalát z pekinskej kapusty
500 g pekinskej kapusty, 3 mrkvy, 1 cibuľa, 2 lyžice oleja (slnečnicového alebo olivového), citrón. šťava, sladidlo, mleté čierne korenie, soľ.

Pekinskú kapustu nakrájame na tenké rezance. Cibuľu nakrájame na kolieska, mrkvu umyjeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme olej, ocot, soľ a okoreníme. Podľa chuti osladíme. Všetko dobre premiešame a necháme odstáť na chladnom mieste asi 1 hodinu.

Uhorkový šalát
400 g šalátových uhoriek, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, 1 strúčik cesnaku, umelé sladidlo, ocot, nadrobno posekaný čerstvý kôpor.

Šalátové uhorky umyjeme, očistíme a postrúhame na kolieska. Vložíme do misy na prípravu šalátu a pridáme podľa vlastnej chuti soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, rozotretý strúčik cesnaku, umelé sladidlo, ocot a nadrobno posekaný čerstvý kôpor. Zľahka premiešame a necháme odstáť aspoň 1 hodinu, aby uhorky pustili vlastnú šťavu.

Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Prečítajte si tiež

1 Response

  1. Iveta Dobrovicova píše:

    Ahoj,tu je Ivet .Nehnevaj sa,že otravujem,ale doteraz neviem pochopiť ten princíp.Už som prečítala 2 knihy oddelenej stravy,ale neviem ako to mám kombinovať.Vieš keď si dám ráno o 6,00hod. ovocie,môžem o 10,00hod chlebíkso zeleninou?Alebo v jeden deň nesmiem kombinovať ovocie a zeleninu?A ešte by som sa chcela opýtať kam môžem zaradiť hrozienka,normálne sušené a či ich vôbec môžem jesť.Ja si ich dávam namiesto sladkého.Sdom zo všetkého úplne mimo.Chleba nejem ,kupujem si ryžové chlebíky so sójou a to si dám tak 4 na desiatu so syrom alebo debrecínkou,k tomu zeleninu.Ráno o 04,30hod chodím do roboty a v robote nemôžem pravidelne jesť iba tak čo si uchytím kým ma šéfovci nevidia,ale váru si veľmi dať nemôžem iba ak o 10,00 a to sa mi zdá veľmi chytro.Už som sa veľmi rozkecala ale ďakujem za odpovede pááááááááááá

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.