Recepty delenej stravy – sacharidové polievky II.

V rastlinné dni myslite na to, že môžete jesť presne to, s čím nesmiete kombinovať mäso – zemiaky, ryža, cestoviny (bezvaječné). Ja mám veľmi rada napr. zemiaky upečené v rúre na rasci a k tomu kyslú kapustu, alebo varené zemiaky so zeleninou.
Môžete si tiež spraviť klasické špagety s kečupom (kečup je výnimka v tejto diéte – napriek tomu, že sa vyrába s použitím cukru, je povolené ním ochucovať) alebo obyčajné zeleninové rizoto s hubami (samozrejme, bez syra, môžete si dať náhradu v podobe tofu syra).

Polievka z ovsených vločiek
1šálka ovsených vločiek, 1postrúhaná mrkva, 1 ČL solčianky, 1 PL oleja, 1l vody alebo zeleninového vývaru, 2PL pokrájanej zelenej petržlenovej vňate, soľ.

Ovsené vločky zalejeme osolenou vodou resp. zeleninovým vývarom a uvaríme domäkka a pretrieme cez sito. Pridáme postrúhanú mrkvu a solčianku a olej a krátko povaríme. Dochutíme nadrobno nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Cesnaková polievka
1 cibuľa, rastlinný olej, 5 stredne veľkých zemiakov, soľ, vegeta, 4 strúčiky cesnaku, celozrný chlieb, nadrobno posekaná čerstvá pažítka.

Očistenú cibuľu posekáme nadrobno a speníme na rastlinnom oleji. Zemiaky očistíme a pokrájame na malé kocky. Pridáme k opraženej cibuli, osolíme, povegetujeme a podlejeme trochou vody. Udusíme takmer do mäkka, potom prilejeme vodu tak, aby polievka mala správnu hustotu, a necháme prejsť varom. Odstavíme a dochutíme roztretým cesnakom. Podávame s nasucho opraženým celozrnným chlebom, ktorý sme pokrájali na kocky, a posypané nadrobno posekanou čerstvou pažítkou.

Zemiaková polievka s paradajkami
400 g zemiakov, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 1 PL oleja, 250 ml sójového. mlieka, 2PL celozrnnej múky, 1l vody, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.

Zemiaky očistíme, nakrájame na malé kocky a dáme do osolenej vriacej vody a uvaríme do mäkka. V sójovom. mlieku rozmiešame múku a paradajkový pretlak, trochu čierneho korenia, ktoré pridáme k polievke, krátko povaríme. Po uvarení pridáme do polievky olej, ochutíme petržlenovou vňaťou a podľa chuti môžeme ešte okysliť citrónovou šťavou .

Špenátová polievka
400 g špenátu, 1PL oleja, 2 PL celozrnnej múky, zeleninový bujón, 1l vody, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, soľ.

Špenát nadrobno nakrájame. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme múku, opražíme, osolíme a zalejeme vodou. Pridáme špenát, bujón a dovaríme. Dochutíme roztretým cesnakom.

Fazuľová polievka na kyslo
200 g suchej bielej fazule, 2 bobkové listy, 1 cibuľa, rastlinný olej, 20 g hladkej múky, soľ, umelé sladidlo, ocot, lyžička nadrobno posekaného kôpru.

Prebratú a umytú fazuľu namočíme deň vopred do studenej vody a na druhý deň ju uvaríme v tej istej vode, v ktorej bola namočená, spolu s bobkovými listami a celou očistenou cibuľou. Keď je fazuľa mäkká, pridáme bledú zápražku pripravenú z rastlinného oleja a múky, osolíme a dochutíme trochou umelého sladidla, podľa chuti octom a nadrobno posekaným čerstvým kôprom. Podávame s čiernym celozrným chlebom.

Fazuľová polievka s kyslou kapustou
250 g veľkozrnnej fazule, 200 g kyslej kapusty, 250 g zemiakov, soľ, rastlinný olej, 1 cibuľa, 40 g hladkej múky, mletá červená paprika, mleté čierne korenie.

Prebratú a umytú fazuľu namočíme deň vopred do studenej vody. Na druhý deň ju uvaríme vo vode, v ktorej bola namočená. Osobitne uvaríme pokrájanú kyslú kapustu. Do takmer mäkkej fazule pridáme očistené nadrobno pokrájané zemiaky, soľ a zápražku, ktorú si pripravíme z rastlinného oleja, cibule pokrájanej nadrobno, múky a mletej červenej papriky. Povaríme, pridáme osobitne uvarenú kyslú kapustu, premiešame a ešte chvíľu povaríme. Nakoniec okoreníme mletým čiernym korením a podávame s ražnou tehlou alebo iným druhom čierneho chleba.

Hrachová polievka
200 g suchého hrachu, 6 stredne veľkých zemiakov, soľ, 3 strúčiky cesnaku, majorán.

Prebratý a umytý hrach namočíme deň vopred do studenej vody. Na druhý deň ho viackrát premyjeme a dáme variť do čistej studenej vody. Varíme, až kým sa nezačne rozvárať. Potom primiešame postrúhané očistené zemiaky, posolíme a dovaríme. Hotovú polievku dochutíme rozotrenými strúčikmi cesnaku a majoránom. Podávame s celozrnným chlebom alebo celozrnným pečivom.

Hrachová polievka s krúpami
150 g suchého hrachu, rastlinný olej, 1 cibuľa, 30 g hladkej múky, 100 g uvarených krúp, soľ, mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať alebo pažítka.

Prebratý a umytý hrach namočíme deň vopred do studenej vody. Na druhý deň ho viackrát premyjeme a dáme variť do čistej studenej vody. Varíme, až kým sa nezačne rozvárať. Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme múku a pripravíme svetlú zápražku, ktorú spolu s uvarenými krúpami zamiešame do hrachu. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a ešte krátko necháme prejsť varom. Podávame ochutené nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Hubový guláš
400 g čerstvých húb, rastlinný olej, 2 cibule, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžička mletej červenej papriky, zeleninový vývar (na 0,25 l vody 1 čajovú lyžičku vegety), 1 lyžica krupice, 1 lyžica rajčiakového pretlaku, nadrobno posekaná zelená petržlenová vňať

Huby očistíme a pokrájame na väčšie kusy. V rozohriatom rastlinnom oleji speníme nadrobno posekanú cibuľu, pridáme pokrájané huby, soľ, mleté čierne korenie a opražíme. Potom poprášime mletou červenou paprikou, podlejeme zeleninovým vývarom, pridáme lyžicu krupice a dusíme. Keď sú huby takmer mäkké, primiešame rajčiakový pretlak a dodusíme. Nakoniec posypeme nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Hotové jedlo podávame s rôznymi druhmi bezvaječných cestovín a s rozličnými šalátmi.

Hubová polievka s pohánkou
1PL oleja, 300 g húb, 300 g pohánky, 1 lyžica múky, mleté čierne korenie, soľ.

Pohánku dáme variť do osolenej vody. Huby očistíme, nakrájame na plátky a prelejeme vriacou vodou. Precedíme ich a pridáme k variacej sa pohánke. Na rozohriatom oleji opražíme múku dozlata. Keď huby zmäknú, vmiešame zápražku do polievky. Niekoľko minút povaríme, ochutíme soľou a mletým čiernym korením a odložíme z ohňa.

Hubová polievka so zemiakmi
400 g čerstvých húb, 1PL oleja, 150 g zemiakov, 1 cibuľa, 40 g hladkej múky, 1200 ml zeleninového vývaru , zelená petržlenová vňať, mletá rasca, majorán, zelená petržlenová vňať, soľ.

Huby očistíme a nakrájame na tenké pásiky. Na oleji opražíme nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme huby a podusíme. Poprášime mletou červenou paprikou a múkou, pridáme mletú rascu a zalejeme zeleninovým vývarom. Pridáme očistené a nakrájané zemiaky, posolíme a varíme domäkka. Ochutíme majoránom a nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.

Nepravá gulášová polievka.
2PL oleja, 400 g zemiakov, 1 cibuľa, 4 PL leča, 1l zel. vývaru, mletá rasca, zelená zelerová a petržlenová vňať, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, soľ.

Na oleji osmažíme nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme červená papriku, pokrájané zemiaky, zalejeme 1200 ml vody, pridáme lečo, mletú rascu, soľ a uvaríme. Polievku zahustíme najemno postrúhaným zemiakom. Dochutíme nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.