Polievky mäsové

Kuracia polievka

1/4 kuraťa na vývar, 100g koreňovej zeleniny, 1 lyžica krupice, petržlenová vňať
Čistú umytú a na menšie kúsky naporciovanú štvrtku kuraťa uvaríme asi v 1/2 l vody. Potom pridáme očistenú, nadrobno nakrájanú zeleninu a povaríme asi 5 minút. Vývar scedíme, zavaríme do nej krupičku a opäť asi 10 minút varíme. Do polievky vložíme uvarenú zeleninu, nadrobno nakrájané kuracie mäso a nasekanú petržlenovú vňať.

Slepačí vývar

1 sliepka (resp. kura), 2 petržleny, 3 mrkvy, 2 póry, 2 veľké cibule, 1 malý zeler, 3 stonky petržlenovej vňate
Sliepku rozkrájame na 8 kusov a zbavíme tuku. Zeleninu umyjeme a očistíme. Sliepku dáme do veľkého hrnca, zalejeme vodou, aby v nej bola sliepka ponorená a zakrytá a privedieme do varu. Počas varenia zbierame vytvorenú penu, ktorú odstraňujeme. Pridáme zeleninu a varíme na miernom ohni asi 3 1/2 hodiny. (V prípade, že chcete slepačie prsia jesť, vyberte ich cca po 90 minútach von, ináč budú príliš suché.) Polievku cez noc necháme v chladničke stáť a ráno odstránime stuhnutý tuk. Polievku scedíme a dochutíme.

Tekvicová polievka

1 hrnček na hrubom strúhadle nastrúhanej tekvice, 2 hrnčeky na drobno nakrájaných zemiakov, 1hrnček na drobno nakrájaného (chudého) bravčového mäsa
Na drobno nakrájané mäso necháme asi pol hodiny variť pod pokrievkou. Pridáme tekvicu, posolíme, pridáme rascu a necháme variť asi štvrťhodiny. Potom pridáme zemiaky a varíme asi ešte štvrťhodiny.

Hovädzí vývar s ryžou

Ak varíme nedeľňajší obed, môžeme zároveň pripraviť polievku aj pre svoje dieťatko. Dáme variť hovädzie mäso, po zovretí pridáme zeleninu (mrkva, zeler, petržlen, kaleráb, cibuľa). Nesolíme a nekoreníme. Po hodinke odoberieme vývar na polievku, pridáme 1 mrkvu, 1 petržlen, 1 plátok kalerábu, všetko vymixujeme a pridáme 2 PL uvarenej ryže, alebo uvarený zemiačik.

Ragú polievka

Do vývaru z kostí dáme variť 30g pokrájaného teľacieho alebo kuracieho mäsa. Počas varenia pridáme 40g očistenej pokrájanej zeleniny. Keď sú zelenina aj mäso mäkké, pridáme maslo, 1dl mlieka, v ktorom sme rozšľahali 1 žĺtok a odstavíme. Namiesto mlieka so žĺtkom môžeme do polievky pridať sparenú ryžu.

Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.