Ovocné pokrmy

Ovocné raňajky

Nastrúhame 1 jablko, 1/2 až 3/4 banánu, pridáme pár kvapiek citrónu a 1 oválnu piškótu.

Piškóty s presnedávkou

Piškóty naukladáme do misky a prelejem ohriatou ovocnou presnedávkou. Necháme uležať.

Zapečená presnedávka

1 pohár ovocnej presnedavky (130g), trocha mlieka, 1 podlhovastá piškóta
Do ohňovzdornej misky dáme ovocnú presnedávku. Do mlieka namočíme piškótu a rozdrobíme ju na ovocie. Zapečieme 2-3 minúty v trúbe (180°C)

Jablkovo-sucharové pyré

2 sucháre , 75 ml mlieka, 75 ml vody, 1/2 jablka (cca 75g)
Sucháre rozmrvíme a prelejeme horúcim mliekom, ktoré sme spolu s vodou prevarili. Všetko dobre premiešame. Očistené jablká nastrúhame a pridáme k suchárovej mase. Necháme vychladnúť.

Mrkvovo-marhuľová kaša

2 menšie alebo 1 väčšia marhuľa, 1 mrkva, 4 piškóty
Mrkvu pod tečúcou vodou kefkou očistíme a dôkladne umyjeme. Zrelú marhuľu šetrne zbavíme šupky a roztlačíme vidličkou. V tanieriku zmiešame spolu s najemno nastrúhanou mrkvičkou.

Kaša z baklažánu s marhuľami

180 g baklažánu, 60 g marhúľ, 1 PL dojčenskej vody, 5 – 6 dojčenských piškót
Baklažán očistíme, umyjeme, pokrájame na drobné kúsky a necháme asi hodinu odležať. Vytečenú vodu vylejeme. Baklažán podliaty troškou vody spolu s marhuľami (z ktorých sme stiahli kožu a vybrali kôstky) dusíme do rozvarenia. Po udusení môžeme pridať piškóty a dobre vymiešať.

Vanilkovo-hruškové pyré

2 hrušky, 1 vanilková tyčinka
Hrušky olúpeme, odstránime jadierka, nakrájame na kúsky a dáme do trošky vody spolu s rozpolenou vanilkovou tyčinkou. Varíme 10 minút, potom vyberieme vanilku a hrušku zmixujeme s trochou vody.

Jablková polievka

80 g jabĺk, 4 dl vody, 3 polievkové lyžice vody na zátrepku, 120 g maizeny, štipka škorice
Jablká očistíme, umyjeme, zbavíme jadrovníka, postrúhame a s trochou vody dusíme do mäkka. Potom pridáme zátrepku z vody a maizeny, pomiešame, dolejeme vodou a necháme variť asi 10 minút. Dochutíme štipkou škorice.

Vanilkový krém

1 polievková lyžica Maizeny (kukuričná múčka), 160ml kojeneckého mlieka, 2 lyžičky vanilkového cukru
Múčku rozmiešame v miske s troškou kojeneckého mlieka a cukrom. Zvyšok mlieka necháme prejsť varom, odstránime z ohňa a pomaličky a za stáleho miešania do neho nalejeme zmes s múčkou. Po zhustnutí nalejeme do pohára od detskej presnedávky a necháme niekoľko hodín vychladnúť. Krém môžeme v uzavretom pohári skladovať 48 hodín v chladničke.

Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.