Ovocné pokrmy

Domáca presnedávka

Zhruba 1,5 až 2 kg jabĺk ošúpeme, rozkrojíme na štvrtinky a zbavíme jadierok. Nepoužívame nahnité ovocie – varíme predsa pre svoje deti. Pripravené jablká vložíme do hrnca a podlejeme vodou. Nepridávame cukor! Keď nebudú deťom chutiť, vždy ich ešte môžeme pred podávaním prisladiť. Do jabĺk potom pridáme druhé ovocie, ale vždy iba jeden druh. Spolu s jablkami zmes ešte trochu podusíme a prepasírujeme cez sitko. Plníme do pohárov, ktoré ihneď zatvoríme a sterilizujeme asi 10 minút pri 100°C.
Jahody a maliny majú výraznú chuť, takže stačí do výživy pridať len pol kilogramu z jedného druhu ovocia. Pri príprave banánovej výživy do jabĺk pridáme dva až tri banány. Pridáme viac vody, pretože zmes pri chladnutí veľmi zhustne. Keď robíme marhuľovú výživu, do jabĺk môžeme pridať jeden marhuľový kompót aj s nálevom. Marhuľová a broskyňová výživa sú dosť riedke, preto po rozmixovaní zmes možno zahustiť pridaním malého množstva kukuričného či zemiakového škrobu. V tomto prípade potom zmes sterilizujeme trochu dlhšie.

Ovocná pena

1/2 marhule, 1/4 jablka, 1/4 hrušky, 1/4 broskyne
Umyte a olúpte ovocie. Všetko spolu rozmixujte do peny.

Jablkovo-hrušková kaša

1/2 jablka, 1/2 hrušky, 50ml vody, 2 PL ryžovej kaše
Vodu priveďte do varu a za stáleho miešania k nej primiešajte ryžovú kašu. Jablko a hrušku olúpte, nastrúhajte a primiešajte k hotovej ryžovej kaši.

Dusená jablková šťava

180 g jabĺk, 2 polievkové lyžice vody, škorica
Jablká umyjeme, očistíme, zbavíme jadrovníka, pokrájame na kocky a dáme spolu s vodou dusiť do rozvarenia. Potom pridáme štipku škorice.

Mrkvové pyré

400 g mladých mrkvičiek, 1 PL slnečnicového oleja, 2 PL vody
Mrkvičku umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Olej zohrejeme v hrnci, pridáme nakrájanú mrkvičku a podusíme. Pridáme vodu ďalej dusíme. Keď je mrkvička dostatočne mäkká, prepasírujeme.

Mrkvovo-feniklové pyré

300 g mrkvy, 100 g feniklového koreňa, 2 PL vody, 1 PL mlieka
Mrkvu a fenikel umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Dáme do hrnca, pridáme vodu a dusíme. Keď je mrkva dostatočne mäkká, prepasírujeme a dochutíme mliekom.

Mrkvovo-banánové pyré

250 g mrkvy, 1 ČL slnečnicového oleja, 150 g banánu, 1 ČL mlieka
Mrkvu umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Olej zohrejeme v hrnci, pridáme mrkvu, cca 100 ml vody a dusíme. Keď je mrkva mäkká, pridáme na malé kúsky nakrájaný banán a mlieko. Všetko rozmixujeme.

Mrkvovo-jablkové pyré

200 g mrkvy, 200 g jabĺk, 1 PL mlieka
Mrkvu umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Dusíme s trochou vody. Jablká umyjeme, ošúpeme a jemne nastrúhame. Pridáme k udusenej mrkve. Prepasírujeme, dochutíme mliekom.

Mrkvovo-mangové pyré

200 g mrkvy, 200 g mangovej dužiny, 2 PL mlieka
Očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu podusíme v troche vody. Mangovú dužinu nakrájame na malé kocky a s ostatnými prísadami pridáme k mrkve. Všetko prepasírujeme.

Mrkvovo-marhuľové pyré

200 g mrkvy, 250 g marhúľ, 1 PL mlieka
Očistenú mrkvu jemne nastrúhame. Umyté a kôstok zbavené marhule nakrájame na malé kúsky. Spolu s mrkvou a 2 PL vody dusíme. Prepasírujeme a dochutíme mliekom.

Jablkovo-feniklové pyré

300 g feniklového koreňa, 1 PL mlieka, 100 g jabĺk
Fenikel umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kocky. Udusíme s trochou vody. Prepasírujeme a pridáme mlieko. Ošúpané jablko najemno nastrúhame a pridáme do feniklového pyré.

Feniklovo-banánové pyré

250 g feniklového koreňa, 1 ČL slnečnicového oleja, 150 g banánov
Fenikel umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kocky. Olej zohrejeme v hrnci, pridáme fenikel a podusíme na miernom ohni. V prípade, že fenikel nepustí dostatočné množstvo vlastnej šťavy, pridáme 1 – 2 PL vody. Udusený fenikel prepasírujeme. Banán roztlačíme vidličkou a primiešame k feniklovému pyré.

Marhuľovo-hruškové pyré

250 g marhúľ, 150 g hrušiek
Očistené ovocie a zbavené jadier nakrájame na malé kocky a podusíme s trochou vody. Prepasírujeme.

Cukinovo-jablkové pyré

180g cukiny, 60g jabĺk, 1 polievková lyžica vody
Cukinu očistíme, umyjeme, pokrájame na drobné kúsky a s trochou vody dusíme do rozvarenia. Potom odstavíme, pridáme očistené, umyté, jadrovníka zbavené a postrúhané jablká. Pomiešame s cukinou.

Základná kukuričná kaša

150 g jemnej kukuričnej krupice alebo kukuričnej múky hrubej, 1/2 l kojeneckej vody , 1/2 l mlieka
Krupici alebo múku namočíme na asi jednu hodinu do pripravenej vody. Potom ju privedieme do varu, varíme na miernom ohni, pokiaľ sa voda úplne nevstrebe. Potom pridáme mlieko a riadne premiešame. Pokiaľ dávame uvarenú kašu do kojeneckej fľašky, rozriedime mliekom.

Ryžová kaša

100 g sušených marhúľ, 375ml vody, 2 polievkové lyžice varenej rozmixovanej ryže, 80ml kojeneckého mlieka
Marhule s vodou dáme do kastróla a prikryté varíme na miernom ohni asi 20 minút alebo dokiaľ marhule nezmäknú. Potom ich aj s vodou rozmixujeme. V miske rozmiešame zmixovanú ryžu s mliekom a pridáme 1 polievkovú lyžicu marhuľového pyré.

Ovocná kaša

Klasickým spôsobom si uvaríme ryžu vo vode. Dáme ju do misky, pridáme na kolieska pokrájaný banán, trochu vanilky, mlieko a rozmixujeme. Mlieko pridávame podľa potreby, aby bola kaša stredne hustá. Namiesto banána môžeme pridať uvarené jablko, hrušku…

Broskyňová kaša

1,5 dl mlieka, 2 menšie alebo 1 väčšia broskyňa
Dobre zrelú broskynku umyjeme a šetrne zbavíme šupky. Rozmixujeme spolu s mliekom v mixéri do penista.

Broskyňová kaša s jablkami a ryžou

2broskyne, 1jablko, 20g uvarenej ryže
Broskyne zbavíme kožky, odkôstkujeme, roztlačíme. Jablká umyjeme, očistíme, zbavíme jadrovníka, postrúhame a spolu s uvarenou ryžou pridáme k broskyniam. Spolu všetko vyšľaháme na kašu.

Jablkovo-broskyňová kaša

120 g broskýň, 40 g jabĺk, 20 g varenej ryže
Broskyne zbavíme kožky, kôstky, roztlačíme, jablko očistíme a postrúhame. Spolu s uvarenou ryžou pridáme k broskyniam vyšľaháme na kašu.

Jablčná mliečna presnedávka

Olúpeme 2 menšie jablká, odstránime jadrovník, dáme do mixéra a pridáme trochu mlieka. Všetko rozmixujeme a ihneď podávame.

Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.