Modelovacie hmoty

S deťmi vo veku 3-6 rokov je najväčšia zábava pri modelovaní z plastelíny, alebo rôznych hmôt. V obchodoch je dostať kúpiť rôzne hmoty, ale cena je dosť vysoká a pre deti, ktoré ju dokážu minúť v priebehu pár minút, aj zbytočná. A tak som zozbierala rôzne druhy receptov na modelovacie cestá a hmoty. Príjemnú zábavu!

Modelovacia hmota I. pre najmenších 
Potrebujete : 425 g muky, 125 ml oleja, 125 ml vody, potravinárske farbiva
Najprv rozpustíte farbivo vo vode, pridajte ostatne prísady a poriadne premieste rukami ako cesto. V prípade potreby pridajte ešte trochu vody.
Vhodné pre najmenších, ktorí dávajú všetko do úst. Hmotu môžete použivať viackrát, v zaváraninovom pohári ju uložte do chladničky Pred každým použitím dobre premiesiť.

Modelovacia hmota II.
Potrebujete : 400 g muky, 200 g soli, 2 pol. lyžice kamenca (z lekárne) a všetko dôkladne zmiešajte
Ďalej pridajte 1/2 litra vriacej vody, 3-4 pol lyžice oleja a štipku potravinárskej farby z drogérie Všetko dôkladne premieste ako cesto. Ak je hmota príliš suchá, pridajte trochu viac oleja.
Bez prístupu vzduchu vám tato hmota v zaváraninových pohároch vydrží asi 1/2 roka a má iba výhody : nie je zdraviu škodlivá, nezanecháva fľaky, je mäkka- vhodná pre deti a tie si ju môžu navyše s pomocou rodičov vyrobiť samé.

Slané cesto I.
Potrebujete : 2 šálky muky, 1 šálku soli, trochu jedlého oleja, vodu.
Zmiešajte dôkladne múku so soľou a pridajte toľko vody, aby bolo cesto dobre uchopiteľné a pevné. Nakoniec pridajte trochu oleja.
Vyformované predmety pečte v trúbe 30-40 minút pri teplote 150°C. Keď vychladnú, môžete ich namaľovať, pripadne pridajte potravinárske farbivo pred pečením do cesta. Nakoniec môžete nalakovať

Slané cesto II. (kukuričný škrob)
Potrebujete: 1 šálku kukuričného škrobu, 2 šálky soli, 1 a 1/3 šálky studenej vody
Soľ a polovicu vody nechať zovrieť v hrnci, kukuričný škrob vymiešať do hladka so zvyškom vody. Potom dať všetko dokopy a dôkladne premiesiť
Toto cesto môže že vraj schnúť i na vzduchu. Následne môžete namaľovať. Zvyšok nepoužitého cesta uzavrite do pohára a uskladňujte v chladničke.

Poznámka: Do slaného cesta môžete pridať i 2-3 lyžičky lepidla na tapety.

Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Prečítajte si tiež

8 komentárov

  1. Nataska píše:

    Chcela som sa opytat na ten kamenec (z lekarne), o co ide a v ktorej lekarni sa to da kupit? My pouzivame na varenie plasteliny vinny kamen. Vzdy ho bolo problem ziskat, tak si ho drvime teraz sami:) http://www.plastelina.homewinery.sk

  2. Katka píše:

    Nataska,
    je dost mozne, ze to je i ten vinny kamen, ja nezijem na Slovensku, takze neviem, co sa tam predava v lekarnach. Ale lekarnik snad bude vediet poradit, alebo je mozne sa spytat i v internetovych obchodoch…v diskusiach tipu “majstrovanie” je niekolko adries …no alebo sa da v najhorsom robit i bez neho :o)

  3. Nataska píše:

    Dakujem Kati, tak je mi to jasne. Kamenec potrebny na varenie plasteliny je 100% cream of tartar=vinny kamen. Na Slovensku sa kupit v cistej forme neda. Teda da, ale len cez stranku, co som uz vysie napisala. Pripadne si ho drvit svojpomocne. Da sa varit aj bez neho, ale plastelina sa do druheho dna rozpadne:(

  4. Katka píše:

    Nataska, je pravda, ze ja som nikdy plastelinu neukladala, my sme ju vyuzili hned v den pripravy, takze s dlhsim skladovanim skusenosti nemam… to nam vzdy tvrdili na kurzoch, ze vydrzi :o) a keby si skusila pridat to lepidlo na tapety v prasku?

  5. nasataska píše:

    Nie, ani duvilax, ani tapetové lepidlo nebudú mať plastické vlastnosti. To je práve tá vlastnosť vínneho kameňa, preto sa pridáva do zmrzlín a krémov, že je krémovo plastický. Ale fakt je tá plastelina výborná.

  6. Pati píše:

    Ja trochu pečiem torty a moje deti modelujú zo zvyškov čo mi ostanú. Základ je sušené mlieko, cukor, glukóza a voda. Prifarbujem potravinárskou farbou.

  7. Alinka píše:

    Pati a nie je to škoda toho sušeného mlieka? To je dosť drahé. Ja používam sušené mlieko na marcipán, k tomu aj marschmellow cukríky, ale to je do inej témy zase :-)

  8. Pati píše:

    No ja dávam deťom zbytky z tort, ktoré robím a vlastne sa odpad, ktorý by som vyhodila nejako zužitkuje. A navyše je aj konzumný, takže ma to až tak draho nevychádza.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.