Poznáte pojem Comfort food (Upokojujúce jedlo)? Je to význam označujúci pokrm s nostalgickou, alebo sentimentálnou hodnotou pre daného človeka, zvyčajne s vyšším kalorickým obsahom. Ide jednoducho o jedlo, ktorá nás má upokojiť, navodiť pocit domova, pohody a ten, kto nám ho pripravil, nám tak vlastne fúka boliestky. Typickým jedlom tohto typu je silný kurací vývar, steak, krupicová kaša prípadne rezeň, či palacinky. Skvelým tipom na Comfort food je zimná verzia zeleninovej polievky Minestrone. Obsahuje vlákninu, rastlinné bielkoviny a zelené potraviny (greens). Zahrieva, upokojí, zasýti, doplní vám hladinu vitamínov a minerálnych látok.

Čo budete potrebovať

  • 2 PL vody
  • 1 menšiu cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • veľkú hrsť zelených fazuľových strukov
  • 1 baby cukinu
  • hrsť kelových, alebo špenátových listov
  • 1 konzervu paradajok lúpaných, krájaných
  • 1 konzervu bielych fazúľ
  • 1,5l zeleninového vývaru
  • 1 PL trstinového cukru
  • 1 ČL sušenej bazalky
  • 1 ČL sušeného oregána
  • soľ, korenie
  • 1 PL nutričného droždia
  • trošku chili (nemusí byť)
  • cestoviny podľa vlastného výberu (fantastické sú plnené tortellini)

Ako budete postupovať

  1. Na oleji orestujte cibuľu na kocky, prelisovaný cesnak a podlejte vodou.
  2. Pridajte mrkvu, fazuľky, osoľte a pokoreňte. Restujte 3-4 minúty.
  3. Pridajte cukinu, paradajky, fazule, vývar, bylinky, droždie, chilli a cukor.
  4. Priveďte do varu, potom intenzitu znížte, pridajte cestoviny a povarte cca 8-10 minút.
  5. Pridajte kel, alebo špenát, dochuťte. Nechajte chute, nech sa premiešajú a odstavte.
  6. Servírujte posypané čerstvými bylinkami (napr. bazalka) a strúhaným parmezánom.

zdroj foto: pixabay.com