Linecké vianočné pečivo

Tieto Linecké koláčiky sa vám budú doslova rozplývať na jazyku. Ak ste aj vy zástancom tradičných vianočných zvykov a bez Lineckého by to jednoducho nebolo ono, opášte si zásteru, pustite koledy, uvarte si punč, rozdajte deťom detské valčeky na cesto a spolu sa pustite do práce. Pretože viete, prvá dávka bude len tak na jedenie. Na Vianoce bude až tá druhá, ktorú schováte do dózičky a tú odložíte do takej dobrej skrýše, že ju budete mať problém nájsť 24.decembra aj vy sama :-)

Ingrediencie:

  • 350 g hladkej múky
  • 160 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 čl prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 2 vajce
  • 2 žĺtka
  • kôra z 1 citróna
  • jahodový alebo ríbezľový džem
  • vanilkový extrakt
  • vanilkový cukor

Postup:

  1. Do veľkej misky preosejte múku, pridajte práškový cukor, prášok do pečiva a soľ.
  2. K suchým ingredienciám pridajte studené maslo nakrájané na malé kocky. Premiešajte rukami na mrveničku.
  3. Pridajte vajcia, žĺtka a vanilkový extrakt. Miešajte naďalej rukami alebo pomocou kuchynského robota.
  4. Vytvarujte guľu, zabaľte ju do potravinovej fólie a odložte na 30 minút do chladničky.
  5. Nahrejte si rúru na 180 °C.
  6. Vyberte cesto z chladničky a rozdeľte ho na dve časti. Prvú časť vyvaľkajte a formičkou povykrajujte pečivko.
  7. Pečte koláčiky na plechu vystlanom papierom na pečenie približne 10 minút, alebo do ružova. Koláčiky priebežne stále sledujte, aby vám nezhnedli.
  8. Nechajte 5 minút vychladnúť a potom preložte na mriežku.
  9. Keď všetky upečené koláčiky vychladnú, spájajte ich džemom.
  10. Nakoniec pocukrujte práškovým vanilkovým cukrom a premiestnite do vzduchotesnej dózy.

Obrázok zdroj: Pexels.com

Lucia

Šéfredaktorka, editorka – mama dvoch slečien Chantal (14) a Laury Sofie (11), manželka admina tohto webu, Vladka :-). Autorka, prekladateľka, editorka, blogerka, manažérka, ale aj mama, gazdinká, organizátorka, multifunkčná osôbka. Písanie vždy bolo jej vášňou, či už formou blogu, alebo externe do printového časopisu pre mamičky a tiež formou prekladov kníh z anglického jazyka. Bude pre Vás zdrojom autorských článkov na rôzne spoločenské témy, ale aj kuchárkou zdravých receptov vrátane vegan a raw a inšpirátorkou pre tvorivé dielničky. Kontaktovať ju môžete na luciagaborova2@gmail.com.

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.