Bazový sirup a bazová zmrzlina

Bazový sirup

Bazový sirup je stará dobrá klasika. Myslím, že keď už sa niekto rozhodne spraviť sirup, tak by to mal byť určite tento. Ja mám recept od babky a pili sme ho už ako malé deti, takže sa mi táto chuť spája s vôňou leta. Chodili sme na prechádzky rozkvitnutými lúkami a kochali sme sa pohľadom na kríky s krásnymi drobunkými bielymi kvietkami s úžasnou vôňou. A aj keď tento sirup je už dostať aj v obchodoch, čo sa ešte donedávna nedalo, stále tej chuti a vôni domáceho sirupu bez konzervantov nesiaha ani po päty.

Potrebujeme

  • 35 až 40 rozkvitnutých kvetov bazy
  • 2 l prevarenej a vychladnutej vody
  • 2 kg cukru
  • 3 citróny

Postup

Vodu prevaríme a necháme ochladnúť na približne 40 až 50°C. Nazbieranú bazu neumývame, pretože by sme z nej zmyli potrebný peľ. Necháme ju len cez noc rozloženú na papieri, aby z nej opadali/povylietali mušky, ktoré sa niekedy občas na nej vyskytujú. Bazu namočíme do vody, pridáme šťavu z 2 citrónov a jeden citrón, najlepšie v bio kvalite, nakrájame na plátky a tiež pridáme do macerátu. Necháme odstáť v chlade približne 24 hodín. Potom precedíme, pridáme cukor, a buď prevaríme pri 80°C stupňoch približne 10-15 minút a ešte horúce plníme do fliaš a obrátime hore dnom, alebo len necháme rozpustiť cukor, naplníme do fliaš a sterilizujeme pri teplote 85°C cca 15 minút. Skladujeme v chlade.

Bazová zmrzlina

Bazový sirup už pozná väčšina ľudí, ale čo takto si z nej pripraviť niečo netradičnejšie? Bazová zmrzlina je poéziou pre moje chuťové kanáliky, keďže milujem vôňu bazy a v spojení so zmrzlinou je to hotová slasť.

Potrebujeme

  • 500 ml mlieka
  • 10 kvetov bazy
  • 2 až 3 PL medu
  • citrónová kôra na zjemnenie chuti (nemusí byť ak chcete zmrzlinu sladšiu)

Postup

Mlieko zohrejeme na približne 80°C (poznáte to tak, že sa okolo začnú tvoriť drobné bublinky). Odstavíme, pridáme med a kvietky bazy. Necháme úplne vychladnúť, najlepšie nechať cca 6 hodín lúhovať v chladničke. Potom buď nalejeme do zmrzlinovača, ktorý odvedie prácu za nás, alebo dáme do mrazničky, kedy zmes každú pol hodinku premiešame vidličkou, až kým nie je zmrzlina úplne hotová (môže to trvať približne 3 hodiny).

Aďka

Vyštudovaná ekonómka Aďka s láskou k IT momentálne na materskej dovolenke s trojročnou Miškou a ďalším bábätkom pod srdcom. Ak práve nezberá na lúke bylinky, varí chutné a zdravé sirupy či iné lahodné dobroty. Potom ich s pohľadom estétky krásne naaranžuje, odfotí a obohacuje nimi nielen svoje okolie, ale aj tento web. Víla so zručným manželom, perfektnými nápadmi a láskavým prístupom k životu aj k ľuďom :-) Kontaktovať ju môžete na adka@alinka.sk.

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.