Zemiakovo-jablčné pyré

1 zemiak, 1/2 jablka, 1 lyžička rastlinného oleja
Jablko olúpte, nakrájajte ho na tenké plátky a varte 10 minút spolu s tromi PL vody. Zemiak nakrájajte na malé kúsky a uvarte vo vode. Uvarený zemiak roztlačte spolu s lyžičkou rastlinného oleja a zmiešajte s uvarenou jablčnou kašou.

Zelené rizoto

2-3 špenátové listy, alebo 1 PL mrazeného špenátového pretlaku, 1/2 cukiny, 1/2 šálky ryže, 1 šálka zeleninového vývaru, 1 lyžička rastlinného oleja, petržlenová vňať
Umyté špenátové listy nakrájajte na malé kúsky (ak použijete mrazený špenát, nechajte ho na miernom plameni zmäknúť). Cukinu očistite a nakrájajte na malé kúsky. Zeleninový vývar priveďte do varu, pridajte prepláchnutú ryžu a primiešajte zeleninu. Prikryte pokrievkou a varte na miernom ohni. Uvarené rizoto pokvapkajte rastlinným olejom a posypte petržlenovou vňaťou.

Tekvicovo-karotková kaša

70g tekvice, 1 karotka, 2 listy hlávkového šalátu, 1 lyžička rastlinného oleja, 1/2 zemiaka
Tekvicu nakrájame na malé kocky, očistenú mrkvu nakrájame na malú kúsky, šalátové lístky potrháme. Zemiak očistíme a uvaríme vo vode. Zeleninu varíme 30 minút, občas premiešame. Uvarenú zeleninu roztlačíme vidličkou, pridáme rastlinný olej, roztlačený zemiak a premiešame.

Karfiol s ryžou

3 ružičky karfiolu, 2 polievkové lyžice ryže

Do mierne osolenej vriacej vody vsypeme ryžu a karfiol. Varíme 15 minút. Scedíme. Karfiol popučíme vidličkou a premiešame s ryžou. Prípadne si necháme trochu vody a vymiešame na kašu.

Kalerábová kaša so žĺtkom

1 zemiak, kúsok kalerábu, 1 vaječný žĺtok, 100ml dojčenského mlieka, 2 lyžičky rastlinného oleja
Zemiak a kaleráb olúpeme, umyjeme a nakrájame na stredne veľké kúsky, ktoré uvaríme v pare domäkka. Vajce uvaríme natvrdo, žĺtok roztlačíme vidličkou. Zemiak a kaleráb roztlačíme, primiešame dojčenské mlieko a roztlačený žĺtok.

Zemiaková kaša s cuketou

2 zemiaky, pár kvapiek oleja, 2 lyžičky sušeného kojeneckého mlieka, voda, malý kúsok cukety
Zemiaky očistíme, nakrájame a uvaríme. Uvarené roztlačíme alebo rozmiešame so sušeným mliekom a horúcou vodou. Do horúcej kaše na záver vmiešame roztlačený kúsok uvarenej cukety.

Zeleninové pyré

200 g mrkvy, 100 g špenátu (čerstvý alebo zmrazený), 100 g zemiakov, 1 ČL masla, 1 PL mlieka (od 12. mesiaca smotany)
Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Pridáme trochu vody a dusíme. Prepasírujeme, pridáme maslo a mlieko.

Jednoduché zeleninové pyré

Uvaríme zemiaky alebo ryžu, udusíme mrkvu, karfiol alebo brokolicu. Všetko rozmixujeme.

Špenátovo-jablkové pyré

300 g mladého špenátu (ev. zmrazený), 1 ČL slnečnicového oleja, 100 g jabĺk
Špenát dáme do hrnca, polejeme olejom, necháme pod pokrievkou zmäknúť a podusíme. Očistené jablká nakrájame na malé kocky, pridáme k špenátu, krátko spolu podusíme a rozmixujeme.

Zemiakovo-mrkvová kaša

Zemiaky očistíme, umyjeme, pokrájame a dáme spolu s rascou variť. Mrkvu medzitým najemno nastrúhame. Scedené uvarené zemiaky pomágame lyžičkou, pridáme mrkvu, rastlinný tuk, podľa potreby vodu z uvareného zemiakového vývaru a vymiešame na kašu.

Zemiaková kaša so špenátom

140 g zemiakov, 40g špenátu, voda na varenie podľa potreby, 10g rastlinného tuku, rasca, 2 polievkové lyžice mlieka
Zemiaky očistíme, umyjeme a spolu s rascou dáme variť do vriacej vody. Špenát umyjeme, dáme variť do horúcej vody. Uverené zemiaky a špenát scedíme, vložíme do šľahača a vyšľaháme jemnú kašu. Potom pridáme mlieko, pomiešame.

Karfiol s vaječným žĺtkom

4 ružičky karfiolu, 1 žĺtok, petržlenová vňať, 2 lyžičky rastlinného oleja
Karfiol umyjeme a uvaríme domäkka. Roztlačíme ho vidličkou, dáme na panvicu s malým množstvom rastlinného oleja a za stáleho miešania pridáme rozšľahaný vaječný žĺtok. Miešame, až kým žĺtok úplne nestuhne. Hotové jedlo posypeme petržlenovou vňaťou.

Zemiaky s karfiolom

Očistíme a nakrájame rovnaké množstvo zemiakov, ako máme karfiolu a dáme ich variť. Pred dokončením pridáme ružičky karfiolu, chvíľu povaríme a zmixujeme.

Zemiaky s petržlenom

Na kvapke oleja podusíme nakrájaný petržlen, až kým nezačne voňať. Pridáme nakrájané dva zemiaky a varíme domäkka. Odparíme toľko vody, aby po zmixovaní vznikla primerane hustá kaša.

Zemiaky s brokolicou

2 zemiaky uvaríme s 2 ružičkami brokolice, vodu zlejeme, pridáme 1 lyžičku masla a 60 ml mlieka, prepasírujeme.

Zemiaková kaša s mrkvou

Zemiaky pokrájame a s rascou dáme variť do vody. Uvarené scedíme a pretlačíme cez zemiakové tlačidlo tak, aby sa vytvorila podoba ryže, ktorú polejeme rozpusteným tukom, posypeme postrúhanou mrkvou.

Kôprová omáčka

Dáme variť zemiaky a asi 1 lyžicu nasekaného kôpru. Keď sú zemiaky mäkké, rozmiešame ich spolu s kôprom, pridáme asi 30 ml mlieka a zamiešame. Môžeme pridať lyžičku masla či kvapku citrónu pre chuť.

Špenátovo-mrkvová kaša

Uvarené a rozmixované zemiaky premiešame so špenátom alebo s dusenou, na kašu rozmiešanou mrkvou.