Ako si pripraviť mäso do zásoby
Pre dieťa sa odporúča pridávať mäso do jedál 6 x týždenne a 1 x vaječný žĺtok. Aby nebolo nutné pripravovať mäso tak často, ako aj z praktických dôvodov, keďže sa mäso varí dlhšie, majte pripravené mäsové kocky v mrazničke. Kuracie prsia (alebo morčacie, králičie, v staršom veku aj ostatné druhy mäsa) nakrájajte na drobné kocky a uvarte vo vode úplne domäkka. Hotové rozmixujte alebo posekajte na drobné kúsky spolu s vývarom, v ktorom sa mäsko varilo, a zmesou naplňte plastové nádobky na ľadové kocky. Po vychladnutí vložte do mrazničky. Zmrazené vysypte do mikroténového vrecúška. Takto máte hotové mäso do akejkoľvek polievky alebo zeleninového príkrmu.

Dvojfarebná ryža s kuracím mäsom

100g ryže, 1 mrkva, 3 PL uvarených špenátových listov alebo mrazený špenát, 50g uvareného kuracieho mäsa
Mrkvu očistite, uvarte vo vode a roztlačte vidličkou. Uvarené špenátové listy rozmixujte. Ryžu uvarte a rozdeľte na dve časti. Jednu časť zmiešajte s roztlačenou mrkvou a druhú s rozmixovaným špenátom. Kuracie mäso rozmixujte a podávajte s dvojfarebnou ryžou.

Kuracina s broskyňou

5 cm kuracích pŕs, 1 menší zemiak, 1 broskyňa
Kuracie prsia necháme variť asi pol hodinu. Pridáme zemiak a uvaríme ešte pol hodinu. Potom rozmixujeme s broskyňou zbavenou šupky a kôstky.

Mäsovo-ryžová kaša

1 hrsť ryže, 1 mrkva, 100g kuracích pŕs, petržlenová vňať, 1 lyžička olivového oleja
Očistite mrkvu, pokrájajte ju na malé kúsky a uvarte ju spolu s ryžou. Kuracie prsia pomeľte v mäsovom mlynčeku. Mleté mäso varte asi 15 minút vo vode. Uvarené mäso zmiešajte s ryžou, posypte petržlenovou vňaťou a pokvapkajte olivovým olejom.

Kalerábová kaša s kuracím mäsom

50g kuracieho mäsa, kúsok mladého kalerábu, 5 lyžíc ryžovej kaše, petržlenová vňať, lyžička rastlinného oleja
Kaleráb očistíme, umyjeme a uvaríme domäkka vo vode alebo v pare. Kuracie mäso uvaríme vo vode. Podľa návodu si pripravíme cca 5 lyžíc ryžovej kaše. Kaleráb spolu s mäsom rozmixujeme a primiešame k ryžovej kaši. Do hotového jedla pridáme lyžičku rastlinného oleja a posekanú petržlenovú vňať.

Kurča s mrkvou a zemiakmi

100g zemiakov, 50g očistenej mrkvy, 20g uvarených kuracích pŕs, 4-5 lyžíc vody, 2 lyžičky tuku, resp. oleja
Nakrájame mrkvu a zemiaky a spolu s vodou dusíme domäkka. Potom rozmixujeme spolu s uvareným, ešte teplým kuracím mäsom a na záver vmiešame tuk.

Mäso šo špenátom a zemiakmi

100g zemiakov, 50g uduseného špenátu, 20g ľubovoľného uvareného mäsa, 3 lyžice vody, 2 lyžičky tuku, resp. oleja
Nakrájané zemiaky udusíme s vodou do mäkka. Rozmixujeme spolu s uvareným, ešte teplým mäsom. Pridáme špenát a tuk.

Dusené kurča s banánom

100g kuracieho mäsa, 2 polievkové lyžice vody na podliatie, 30g banánov, 10g tuku
Kuracie mäso umyjeme, pokrájame na jemné rezance, opražíme na sucho a mierne zalejeme vodou a dusíme do mäkka. Očistené banány pokrájame, pridáme k mäsu, spolu s tukom, pomiešame, zohrejeme a podávame.

Kuracie prsia s jablkami

Kuracie prsíčko pokrájame na tenké rezance a dusíme ho na troške vody (15 až 20 minút). Keď je mäso uvarené, pridáme olúpané jablko (zbavené jadrovníka a pokrájané na mesiačky) a dusíme ešte jednu až dve minúty. Po dovarení pokrm rozmixujeme. Do teplého jedla môžeme pridať malú lyžičku masla, ale jedlo je veľmi chutné aj bez neho.

Morčacie mäso s brokolicovou omáčkou

50g uvareného morčacieho mäsa, 5 ružičiek brokolice, 100ml dojčenského mlieka, 2 lyžičky rastlinného oleja, 1 malý zemiak
Brokolicu rozoberieme na ružičky, umyjeme a uvaríme v pare spolu so zemiakom. Uvarenú brokolicu a zemiak roztlačíme vidličkou, mäso nakrájame na drobné kúsky, pridáme ho k zelenine a zamiešame. Do hotového jedla primiešame mlieko a rastlinný olej.

Mäsovo-zeleninový príkrm

20g vareného hydinového mäsa, 1 lyžica uvarenej zeleniny, 50ml vývaru, 1/2 žĺtka
Mäso a zeleninu rozmixujeme s vývarom, vmiešame žĺtok, povaríme na kašu a podávame.

Kurací príkrm

Olúpaný a umytý zemiak nakrájame nadrobno a rozvaríme vo vode. Vložíme do mixéra spolu s uvareným kúskom hydinového mäsa a zeleninou a rozmixujeme. Pridáme olej a pred podávaním mierne prehrejeme.