Práve čítate: Všeobecné rady

Poznáte tempeh?

Ak chcete obohatiť svoj jedálny lístok o nejakú zdravú špecialitu, odporúčam vám ochutnať sójový syr Tempeh, ktorý je najkvalitnejší produkt zo všetkých sójových výrobkov, obsahujúci všetky aminokyseliny ako komplexná bielkovina. Tempeh je v Japonsku,...

Quinoa

Quinoa je jedna z najstarších obilnín pochádzajúcich z Južnej Ameriky, kde bola pestovaná a vysoko cenená starými Inkami. Z botanického hľadiska je príbuzná skôr listovej zelenine, ako je špenát, avšak jej využitie sa vždy...

Šafrán

Najdrahšia korenina na svete, šafran stojí desaťkrát toľko ako vanilka a päťdesiatkrát toľko ako kardamón. Skutočnosť, že sušené, nitiam podobné blizny šafranového kvetu sú veľmi ľahké a zberajú sa ručne, sa odráža v jeho...

Mungo

Niekedy sa označuje ako zelená sója, v skutočnosti je to druh fazule. Majú olivovozelenú farbu a predávajú sa lúpané, celé alebo polené. Sú bohaté na antioxidanty, vápnik, železo a draslík. Obsahujú málo kalóií, ale...

Amarant

Amarant je rastlina, ktorá rozhodne nesmie chýbať v jedálničku vegetariánov, športovcov, detí a hlavne ľudí s celiakiou. Slovenský názov tejto prastarej rastliny je Láskavec. Amarant poznali už Starí Inkovia, Mayovia a Aztékovia Tí ju...

O rebarbore

Poznáte rebarboru? Naše staré mamy ju pestovali v záhradách, kde zaberali značnú časť miesta kvôli mohutným listom. Priznám sa, nikdy som ju nejako nevyhľadávala, pripadala mi kyslá a kompóty celkovo nemusím. Jedine kde som...

Púpava a jej využitie

Lúky, pasienky, kraje poľných ciest i záhrady sa na jar pozlátia záplavou žltých kvietkov púpav. Stovky rozkvitnutých slniečok vytvárajú od mája až do jesene celé koberce žiarivo žltej farby. Táto obyčajná burina vyčarí v...