Práve čítate: Všeobecné rady

Niečo o maku

Väčšina ľudí si myslí, že najlepším zdrojom vápnika sú mliečne výrobky. Nie je to však pravda. Na prvom mieste v obsahu vápnika je totiž mak, ktorý ho obsahuje až dvanásťkrát viac než mlieko. Už...

Avokádo

Používate vo svojej kuchyni avokádo? Ja ako som sa dala na zdravší životný štýl, ho kupujem pravidelne. Ste vegetarián? Tehotná či dojčiaca matka? Trpíte únavou? Snažíte sa zdravo schudnúť? Trpíte cukrovkou? Máte vysoký cholesterol?...

Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

Hodnota pH ľudského tela by sa mala pohybovať niekde medzi 6,8–7,8, niektoré zdroje uvádzajú dokonca ešte užší limit pre bezproblémové fungovanie organizmu. Niekde medzi 7,35–7,45. Hladina pH 7 je neutrálna (ani kyslá, ani zásaditá),...

Včelí peľ

Včelí peľ je bohatá prírodná rastlinná potravina pre včely, ktorá sa niekedy nazýva “elixír mladosti”. Dosiaľ je na počudovanie málo známe, že kvetový peľ má obdivuhodné vynikajúce liečivé vlastnosti, pretože je bohatý na biologické...

Pšeno

Proso je obilnina, ktorého vylúpané žlté zrná sa volajú pšeno. Ide pravdepodobne o najstaršiu kultúrnu plodinu, ktorú z Ázie do Európy priniesli kočovné kmene. Proso bolo obľúbenou obilninou našich predkov – Slovanov, pretože ide...

Poznáte ghee?

Poznáte ghee? (čítaj gí). Ja ho používam veľa, pretože mi nahrádza klasické maslo pri sacharidových jedlách. Ghee je prepustené maslo, ale aj keď sa z masla pripravuje, má úplne iné vlastnosti ako obyčajné maslo....

O stévii

Internetové stránky píšu o tejto rastlinke ako o zázraku a sladidle nového tisícročia. Býva až 300krát sladšia ako klasický cukor. Pritom nemá prakticky žiadne kalórie. Nezdvíha ani hladinu krvného cukru, naopak, pomáha ho stabilizovať....

Kardamón

Kardamón je v porovnaní s inými bežne dostupnými koreninami pomerne drahý. U nás nie je príliš známy, v orientálnej kuchyni ho ale kuchári využívajú často. U nás sa s ním môžete stetnúť napríklad v...

Kokosový olej

Kokosový olej je momentálne u mňa veľmi obľúbenou potravinou, ktorú ale mnohí zatracujú kvôli jeho vysokej energetickej hodnote. Nahrubo vzaté, ide o prevažne “nasýtený druh tuku”, ktorému sa treba podľa niektorých zástancov “zdravej stravy...