Mäso z jeleňa je považované za veľmi zdravé a delikátne, charakteristické jedinečnou chuťou.  Ak ste si ešte netrúfli na jeho prípravu, skúste náš recept, výsledok vás zaručene poteší.

Čo budete potrebovať

  • jelenie rebrá
  • 300 - 500 ml červeného vína
  • 7 - 10 guličiek celého čierneho a nového korenia
  • 2 - 3 bobkové listy
  • 7 - 10 guličiek borievok
  • 2 - 3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 stonky zelerovej vňate
  • menšia vetvička estragónu
  • worchesterová omáčka
  • tymián
  • soľ

Ako na to

Umyté rebrá osolíme, vložíme do nádoby a zalejeme nálevom ktorý pripravíme z červeného vína, zmesi čierneho a nového korenia, bobkových listov, borievok, cesnaku, zelerovej vňate, menšej vetvičky estragónu, worchestrovej omáčky a soli.

Naložené mäso uložíme do chladničky na min. 24 hodín, pričom ho počas oddychovania párkrát prevrátime. Na vyšší plech rozložíme rebrá, ktoré sme osolili a mierne potreli roztlačeným cesnakom. Podlejeme nálevom, zakryjeme alobalom a pečieme 1 hodinu na 180 – 200°C. Po hodine rebrá obrátime, zakryjeme a pečieme ešte 30 minút. Odstránime alobal, podlejeme výpekom a dopečieme do mäkka.

Výpek zlejeme cez sitko do panvice, a prípadne, podľa vlastných preferencií zahustíme solamylom. Dochutíme štipkou cukru a tymiánu. Rebrá vykostíme, nakrájame a na tanieri prelejeme omáčkou. Podávame so zemiakovým pyré alebo žemľovými knedlíkmi. Vhodnou prílohou sú brusnice.

Ďalšie skvelé tipy na výborné kulinárske špeciality nájdete v sekcii recepty  šikovných gazdiniek. Inšpirujte sa aj lahôdkami z hydinového a zajačieho mäsa.

Náš web Alinka.sk ponúka aj mnoho iného zaujímavého obsahu. Neprehliadnite napríklad nápadité svadobné telegramy či obľúbené veselé detské hádanky o zvieratkách.

Ilustračné foto: Facebook/Ľubo Čekovský