1465328637477Milujem morazellu, či už samotnú s paradajkami a olivovým olejom, alebo aj s grilovanou cuketou. Odkedy si chodím do automatu po domáce mlieko, rozhodla som sa, že si ju skúsim spraviť aj doma a keďže sa mi podarila, tak vám ponúkam na ňu recept:

Čo potrebujete:

2 litre domáceho mlieka
1 čl kyseliny citrónovej
1/2 čl syridla (zoženiete v niektorých drogériách alebo na internete)

Postup:

1. Studené mlieko nalejte do hrnca, pridajte kyselinu citrónovú a dobre ju v ňom rozmiešajte. Mlieko sa začne trošku zrážať, nebojte sa toho.

2. Mlieko zahrejte na 38 ºC (teplota je skutočne dôležitá, kontrolujte ju preto pomocou teplomera). Mlieko zahriaté na požadovanú teplotu odstavte a pridajte do neho syridlo.

14652973535253. Asi minútu až dve miešajte, až sa začne oddeľovať srvátka (nažltlá tekutina) a mlieko se začne zrážať. Hrniec potom zakryte pokrievkou a nechajte ho v kľude asi 5 minút. Pokiaľ máte po uplynutí doby pocit, že mlieko ešte nie je dokonale zrazené, znovu ho na 5 minút zakryte pokrievkou.

IMG_20160610_1536594. Obsah hrnca potom zlejte cez sitko s plátenkom. Nechajte dobre odkvapkať. Srvátku ale nevylievajte, budete ju ešte potrebovať.

6. Odkvapkanú hmotu potom vložte do misky, ktorá je vhodná do mikrovlnnej rúry a minútu ju zahrievajte. Mali by sa vám tak oddeliť ešte zbytky srvátky, ktoré vylejte.

7. Potom syrovú hmotu premieste rukama ako keď spracovávate cesto a vráťte ju ešte na pol minúty do mikrovlnnej rúry. Pozor na to, aby ste ho neprehriali, syr by mal byyť zahriaty len tak, aby ste ho udržali v rukách.

8. Vznikajúcu mozarellu opäť dôkladne spracujte rukami ako kysnuté cesto. Mieste do chvíle, kedy vám hmota pôjde vytiahnúť až na metrovú dĺžku, bez toho aby sa trhala.

14652973544519. Potom vytvarujte jeden väčší alebo niekoľko menších bochníčkov.

10. Hotovú mozarellu skladujte v chladničke v roztoku, ktorý si vyrobíte z 250 ml srvátky, 250 ml vody a lyžice soli.