Zeleninovo-šunkové pokrmy

Zapekaný karfiol po taliansky

150g šampiňónov, 2 lyžice tuku, 1 karfiol, soľ, 150g šunky, 1 rajčiakový pretlak, 200g postrúhaného syra, strúhanka
Šampiňóny pokrájame na plátky a podusíme na tuku. Očistený karfiol uvaríme v slanej vode do mäkka. Scedíme, rozoberieme a posekáme nadrobno. Zmiešame so šampiňónmi. Pridáme posekanú šunku, pretlak a polovicu postrúhaného syra. Masu dáme do pekáča vymasteného tukom a vysypaného strúhankou. Posypeme druhou polovicou postrúhaného syra a upečieme v mierne teplej rúre.

Brokolicovo-cestovinová dúha

1 brokolica, olej, 1 cibuľa, soľ, 200g šunky, 300g tvrdého syra, 2,5dl sladkej smotany
Brokolicu rozoberieme na malé kúsky, ktoré uvaríme v osolenej vode a scedíme. Na oleji speníme na kocky pokrájanú cibuľu, pridáme uverenú a posekanú brokolicu, premiešame, osolíme a premiešame. Pridáme na kocky pokrájanú šunku a premiešame. Po chvíli pridáme časť postrúhaného syra a zalejeme sladkou smotanou, premiešame a privedieme do varu. Nakoniec pridáme zvyšok strúhaného syra a premiešame. Podávame s trojfarebnou cestovinou.

Karfiolový nákyp

1 karfiol, 100g šunky, 50-100g tvrdého syra, olej, 50g hladkej múky, 2,5dl mlieka, trochu vody, 4 vajcia, soľ
Karfiol uvaríme v osolenej vode, scedíme a necháme vychladnúť. Z oleja a múky pripravíme svetlú zásmažku, pridáme mlieko, vodu a povaríme. Po vychladnutí primiešame žĺtky, soľ a pokrájaný karfiol a šunku pokrájanú na malé štvorčeky. Zľahka primiešame tuhý sneh z bielok. Zmes vylejeme do vymasteného a múkou vysypaného pekáča a upečieme vo vyhriatej rúre. Upečený nákyp pokrájame na plátky, ktoré posypeme postrúhaným syrom.

Zapekaný karfiol so šunkou a rajčiakmi

1 veľký karfiol, soľ, 250g hydinovej šunky, 1 lyžica oleja, 1 cibuľa, zeleninový vývar, 2 vajcia, 1dl smotany, 50g tvrdého syra, 2 rajčiaky, 1 lyžica petržlenovej vňate
Očistený karfiol vložíme do vriacej osolenej vody, povaríme 5-7 minút, vyberieme a necháme odkvapkať. Vychladnutý rozoberieme na ružičky. Šunku pokrájame na malé kocky, opražíme na oleji, pridáme cibuľu posekanú nadrobno a opražíme dozlatista. Potom mierne osolíme, podlejeme vývarom a krátko podusíme. Ohňovzdornú misu vymastíme a poukladáme do nej striedavo ružičky karfiolu a udusenú šunku. Nakoniec všetko zalejeme vajcami rozšľahanými v smotame, posypeme postrúhaným syrom, doložíme rajčiakmi pokrájanými na osminky a zapečieme. Podávame posypané posekanou vňaťou.

Špenátové palacinky

5 vajec, soľ, 0,5l smotany, 20g hrubej múky, 200g čerstvého špenátu, tuk
Plnka: 150g hydinovej šunky, 1dl bieleho jogurtu, 1 lyžička čerstvého kôpru
Vajcia osolíme a vymiešame so smotanou. Za stáleho miešania pridáme múku a uverený pretretý špenát. Všetko spolu dobre vyšľaháme a na vymastenom palacinkári upečieme palacinky, ktoré naplníme plnkou a preložíme.
Plnka: hydinovú šunku posekáme nadrobno alebo zomelieme, premiešame s jogurtom a posekaným kôprom.

Zapekané zemiaky so syrom a so šunkou

1 kg zemiakov, olej, 3 cibule, 100 g tvrdého syra, 200 g hydinovej šunky, soľ, 1 dl smotany, 2 vajcia, posekaná pažítka
V šupke uvarené zemiaky ošúpeme a pokrájame na kolieska. Do vymatenej misy uložíme vrstvu zemiakov, cibuľu pokrájanú na kolieska, postrúhaný syr, šunku pokrájanú na tenké rezance a osolíme. Vrstvy opakujeme, až kým misa nie je plná. Potom všetko polejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali vajcia s pažítkou. Vložíme do vyhriatej rúry a zapečieme.

Vajcia s hydinovou šunkou

100 g hydinovej šunky, olej, 2 mladé póry, 4 vajcia, 100 g tvrdého syra, 1dl smotany, 2 lyžice posekanej zelenej vňate, soľ
Hydinovú šunku pokrájame na tenké rezance, opažíme na oleji. Pridáme očistené póry pokrájané na tenké kolieska. Na takto pripravený základ rozklepneme vajcia, posypeme postrúhaným syrom, polejeme smotanou a bez miešania necháme zraziť. Nakoniec posypeme posekanou vňaťou a podľa chuti osolíme.

Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.