Zeleninové pokrmy

Zemiakovo-jablčné pyré

1 zemiak, 1/2 jablka, 1 lyžička rastlinného oleja
Jablko olúpte, nakrájajte ho na tenké plátky a varte 10 minút spolu s tromi PL vody. Zemiak nakrájajte na malé kúsky a uvarte vo vode. Uvarený zemiak roztlačte spolu s lyžičkou rastlinného oleja a zmiešajte s uvarenou jablčnou kašou.

Zelené rizoto

2-3 špenátové listy, alebo 1 PL mrazeného špenátového pretlaku, 1/2 cukiny, 1/2 šálky ryže, 1 šálka zeleninového vývaru, 1 lyžička rastlinného oleja, petržlenová vňať
Umyté špenátové listy nakrájajte na malé kúsky (ak použijete mrazený špenát, nechajte ho na miernom plameni zmäknúť). Cukinu očistite a nakrájajte na malé kúsky. Zeleninový vývar priveďte do varu, pridajte prepláchnutú ryžu a primiešajte zeleninu. Prikryte pokrievkou a varte na miernom ohni. Uvarené rizoto pokvapkajte rastlinným olejom a posypte petržlenovou vňaťou.

Tekvicovo-karotková kaša

70g tekvice, 1 karotka, 2 listy hlávkového šalátu, 1 lyžička rastlinného oleja, 1/2 zemiaka
Tekvicu nakrájame na malé kocky, očistenú mrkvu nakrájame na malú kúsky, šalátové lístky potrháme. Zemiak očistíme a uvaríme vo vode. Zeleninu varíme 30 minút, občas premiešame. Uvarenú zeleninu roztlačíme vidličkou, pridáme rastlinný olej, roztlačený zemiak a premiešame.

Karfiol s ryžou

3 ružičky karfiolu, 2 polievkové lyžice ryže

Do mierne osolenej vriacej vody vsypeme ryžu a karfiol. Varíme 15 minút. Scedíme. Karfiol popučíme vidličkou a premiešame s ryžou. Prípadne si necháme trochu vody a vymiešame na kašu.

Kalerábová kaša so žĺtkom

1 zemiak, kúsok kalerábu, 1 vaječný žĺtok, 100ml dojčenského mlieka, 2 lyžičky rastlinného oleja
Zemiak a kaleráb olúpeme, umyjeme a nakrájame na stredne veľké kúsky, ktoré uvaríme v pare domäkka. Vajce uvaríme natvrdo, žĺtok roztlačíme vidličkou. Zemiak a kaleráb roztlačíme, primiešame dojčenské mlieko a roztlačený žĺtok.

Zemiaková kaša s cuketou

2 zemiaky, pár kvapiek oleja, 2 lyžičky sušeného kojeneckého mlieka, voda, malý kúsok cukety
Zemiaky očistíme, nakrájame a uvaríme. Uvarené roztlačíme alebo rozmiešame so sušeným mliekom a horúcou vodou. Do horúcej kaše na záver vmiešame roztlačený kúsok uvarenej cukety.

Zeleninové pyré

200 g mrkvy, 100 g špenátu (čerstvý alebo zmrazený), 100 g zemiakov, 1 ČL masla, 1 PL mlieka (od 12. mesiaca smotany)
Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Pridáme trochu vody a dusíme. Prepasírujeme, pridáme maslo a mlieko.

Jednoduché zeleninové pyré

Uvaríme zemiaky alebo ryžu, udusíme mrkvu, karfiol alebo brokolicu. Všetko rozmixujeme.

Špenátovo-jablkové pyré

300 g mladého špenátu (ev. zmrazený), 1 ČL slnečnicového oleja, 100 g jabĺk
Špenát dáme do hrnca, polejeme olejom, necháme pod pokrievkou zmäknúť a podusíme. Očistené jablká nakrájame na malé kocky, pridáme k špenátu, krátko spolu podusíme a rozmixujeme.

Zemiakovo-mrkvová kaša

Zemiaky očistíme, umyjeme, pokrájame a dáme spolu s rascou variť. Mrkvu medzitým najemno nastrúhame. Scedené uvarené zemiaky pomágame lyžičkou, pridáme mrkvu, rastlinný tuk, podľa potreby vodu z uvareného zemiakového vývaru a vymiešame na kašu.

Zemiaková kaša so špenátom

140 g zemiakov, 40g špenátu, voda na varenie podľa potreby, 10g rastlinného tuku, rasca, 2 polievkové lyžice mlieka
Zemiaky očistíme, umyjeme a spolu s rascou dáme variť do vriacej vody. Špenát umyjeme, dáme variť do horúcej vody. Uverené zemiaky a špenát scedíme, vložíme do šľahača a vyšľaháme jemnú kašu. Potom pridáme mlieko, pomiešame.

Karfiol s vaječným žĺtkom

4 ružičky karfiolu, 1 žĺtok, petržlenová vňať, 2 lyžičky rastlinného oleja
Karfiol umyjeme a uvaríme domäkka. Roztlačíme ho vidličkou, dáme na panvicu s malým množstvom rastlinného oleja a za stáleho miešania pridáme rozšľahaný vaječný žĺtok. Miešame, až kým žĺtok úplne nestuhne. Hotové jedlo posypeme petržlenovou vňaťou.

Zemiaky s karfiolom

Očistíme a nakrájame rovnaké množstvo zemiakov, ako máme karfiolu a dáme ich variť. Pred dokončením pridáme ružičky karfiolu, chvíľu povaríme a zmixujeme.

Zemiaky s petržlenom

Na kvapke oleja podusíme nakrájaný petržlen, až kým nezačne voňať. Pridáme nakrájané dva zemiaky a varíme domäkka. Odparíme toľko vody, aby po zmixovaní vznikla primerane hustá kaša.

Zemiaky s brokolicou

2 zemiaky uvaríme s 2 ružičkami brokolice, vodu zlejeme, pridáme 1 lyžičku masla a 60 ml mlieka, prepasírujeme.

Zemiaková kaša s mrkvou

Zemiaky pokrájame a s rascou dáme variť do vody. Uvarené scedíme a pretlačíme cez zemiakové tlačidlo tak, aby sa vytvorila podoba ryže, ktorú polejeme rozpusteným tukom, posypeme postrúhanou mrkvou.

Kôprová omáčka

Dáme variť zemiaky a asi 1 lyžicu nasekaného kôpru. Keď sú zemiaky mäkké, rozmiešame ich spolu s kôprom, pridáme asi 30 ml mlieka a zamiešame. Môžeme pridať lyžičku masla či kvapku citrónu pre chuť.

Špenátovo-mrkvová kaša

Uvarené a rozmixované zemiaky premiešame so špenátom alebo s dusenou, na kašu rozmiešanou mrkvou.

Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Prečítajte si tiež

8 komentárov

  1. kamila píše:

    Vie mi prosim niekto povedat ci mozu deti cviklu? A pripojit nejaky zaujimavy recept?

  2. katarina píše:

    a kolko ma tvoja mala?
    Moja svokra nastruha cviklu s jablkom, prida lyzicu olivoveho oleja a posype kokosom- je to mnamka, mam to strasne rada i ja -ale to je uz pre trochu starsie deti

  3. kamila píše:

    My mame este len pat mesiacov a este sa naplno kojime. Viem ze je to skoro,ale cvikla je vraj dobra na krv a my mame trosku problemy s krvou. Neviem ci tie problemy cvikla vyriesi,ale ja sa chytam aj slamky…

  4. Alinka píše:

    Kamilka, keď sa kojíte, tak najlepšie je, ak budeš veľa zeleniny, ktorá obsahuje železo, jesť ty, a maličká ho dostane cez materské mliečko. Myslím, že aj odvar zo žíhľavy je dobrý na anémiu. Ale zase ak by to bolo moc vážne, tak určite pediatrička vám dá nejaké lieky na úpravu. Pozriem v nejakých časopisoch o cvikle, odkedy sa môže podávať. Ale výborný je tiež špenátik, a ten sa môže podávať medzi prvou zeleninou.

  5. kamila píše:

    Ano my berieme lieky na upravu…ale ono sa to nejako neupravuje. To s tym zelezom je pravda a ja jem naozaj vsetku zeleninu,dokonca aj spominany spenat,ktory osobne neoblubujem.
    A o odvare alebo caji zo zihlavy som pocula ze je dobra na to, ak ma zena prilis vela mlieka. Vraj to funguje ako tabletka proti kojeniu?! A to by som nerada.

  6. Alinka píše:

    Kamilka, to určite nie je o žíhľave. Materské mlieko zastavuje čaj z mäty a šalvie, aspoň čo ja viem.

  7. kamila píše:

    Tak tomu sa aj tak vyhybam….ostanem pri tom spenate a cvikle…tym nic nepokazim.

  8. katarina píše:

    sorry, nejako nestiham citat komentare…asi, tym, ze mame pokazeny nas vlastny pocitac… Kamila, ked ste iba “patmesacni”, porad sa radsej so svojou detskou lekarkou, tuha strava sa tu odporuca od plus-minus pol roka ale cviklou sa zrovna nezacina…tak rada lekarky by bola urcite vhodnejsia, kedy zacat s tou cviklou

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.