Zákusky od 1. roku

Makovo-slivkové rezy

2 dl mlieka, 200g hladkej múky, 100g maku, 100g tuku, 180g práškového cukru, 2 vajcia, prášok do pečiva, 500g sliviek
Zomletý mak zalejeme polovicou horúceho mlieka a necháme spariť. Tuk vymiešame s polovicou cukru aj so žĺtkami, pridáme mak, múku s práškom do pečiva, zvyšok mlieka a nakoniec tuhý sneh z bielkov a druhú polovicu cukru. Cesto nalejeme na vymastený plech, poukladáme naň rozpolené slivky a upečieme v mierne vyhriatej rúre.

Musli mufinky (asi 20 kúskov)

100 g masla, 80 g medu, 2 vajcia, 120 g hladkej múky, 1 kopcovitá lyžička prášku do pečiva, 150 g zmesi müsli bez cukru, 200 g jabĺk, 1 ČL citrónovej šťavy, 50 ml silného ovocného čaju, tuk na vymastenie a múka na posypanie plechu, 20 papierových košíčkov alebo forma na mufiny
Rúru zohrejeme na 200 °C. Na plech poukladáme papierové formičky alebo ho vymastíme a vysypeme múkou. Z tuku a medu vymiešame krém. Po jednom potom do neho primiešame vajcia. Premiešame múku s práškom do pečiva a müsli, pridáme k tuku a zmiešame. Umyté jablká rozštvrtíme a odstránime jadrovníky. Ošúpeme ich, nahrubo postrúhame a zmiešame s citrónovou šťavou, čajom a vmiešame do cesta. Cesto vylejeme do formičiek a pečieme pri 180 °C asi 35 minút do zlatista. Na posledných 5 minút ich zakryjeme alobalom. V uzavretej dóze vydržia 1 týždeň. Môžeme ich dať aj zamraziť a takto vydržia aj 2 mesiace.

Mrkvové šatôčky

20dg celozrnnej múky, 20dg jemne nastrúhanej mrkvy, 15dg hery, prášok do pečiva, vanilkový cukor, džem na plnenie
Z prísad spracujeme cesto a necháme ho 2 hodiny odpočívať. Rozvaľkáme na tenko a vykrajujeme štvorčeky. Doprostred dáme lyžičku džemu a rohy prekryjeme. Na vymastenom plechu pečieme do ružova.

Detské piškóty

9dg celozrnnej múky, 2 vajcia, 1 lyžica horúcej vody, 5 dg prírodného cukru
Žĺtky s cukrom a vodou vyšľaháme do peny, potom ľahko vmiešame postupne múku a tuhý sneh z bielkov. Lyžičkou alebo kornútkom s trubičkou kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie a v mierne teplej rúre upečieme.

Celozrnný koláč

40dg celozrnnej múky, 10dg polohrubej múky, 4dg droždia, 1dl oleja, štipka soli, 10dg prírodného cukru, 4 lyžice sójovej múky, 2,5dl vody, 10dg hrozienok, mrvenička, ovocie
Pripravíme si kvások z teplej vody, lyžičky cukru a droždia. Ten potom zmiešame s ostatnými prísadami, spracujeme cesto a necháme vykysnúť. Potom dáme na vymastený plech, poukladáme naň ovocie, posypeme mrveničkou a necháme ešte trochu kysnúť. Upečieme.

Koláč Ferda mravca

ferda.jpgNa cesto: 210g hladkej múky, 70g prášk. cukru, 2 lyžičky kypriaceho prášku, 1 vanilk. cukor, 1 PL kakaa, 1 vajce, 140g masla alebo margarínu, 2 PL mlieka
Na tvarohovú náplň: 750g mäkkého tvarohu, 2 vajcia, 250g rozpusteného masla, 100g prášk. cukru, 3 vanilkové pudingy, 1 vanilk. cukor
Na makovú náplň: 140ml mlieka, 100g mletého maku, 1 PL prášk. cukru, 1 škoricový cukor
Všetky suroviny na cesto dáme na dosku a ručne spracujeme. Na múkou posypanej doske vyvaľkáme plát vo veľkosti vyššieho plechu. Cesto opatrne prenesieme na vymastený a vysypaný plech. Cesto upravíme rovnomerne po celej ploche plechu.
príprava tvarohovej náplne: Všetky suroviny na náplň v mise rozmiešame do hladka
príprava makovej náplne: Dáme variť mlieko, pridáme mak, cukor, škoricový cukor a na miernom ohni asi 3 minúty povaríme. Potom necháme vychladnúť. Ak je náplň príliš hustá, pridáme 1 lyžicu vody.
Na cesto nalejeme tvarohovú náplň a uhladíme. Potom pomocou dvoch lyžíc nakladieme makovú náplň, ktorú zľahka uhladíme. Dáme piecť do predhriatej rúry. Koláč necháme vychladnúť a až potom krájame.

Be-be torta

1,5 balíčku sušienok Be-Be, 1/2 l mlieka, 2 vanilkové pudingy, 1/2 masla (môže byt i menej), cukor podľa chuti, alobal
Mlieko a 2 pudingy uvaríme ako puding – pozor, nesladiť! Hmota bude viac „hustejšia“ a nie tak mliečna ako normálny puding. Necháme vychladnúť (môžeme občas zamiešať) Do vychladnutého vmiešame maslo (zmäknuté, nie rozpustené) a pridáme cukor podľa chuti. Zoberieme si alobal a na výšku skladáme sušienky pomazané hmotou. Kľudne dajte viac, hmoty je dosť. Keď máme dlhého “hada” pomažeme ho i zo strán a zhora. Zabalíme a dáme na deň uležať do chladničky. Sušienky krásne zmäknú. Hotovú tortu krájame šikmo, aby sa urobili pekné mriežky. Môžete urobiť plnku vanilkovú, kakaovú, keď do krému dáte kakao, alebo banánovú, keď pridáte banány.

Banánový koláč pre deti

4 hrnčeky polohr. múky 2 hrnčeky kryšt. cukru 1 prášok do pečiva 5 jemne popučených banánov, 250ml mlieka a jedna lyžica masla či 250ml smotany
Dané ingrediencie zmiešame, chvíľku trieme alebo miešame el. robotom, potom vylejeme na vymastený a vysypaný plech a pečieme cca 30min. Na hotový koláč môžeme použiť čokoládovú polevu, pre menšie deti skôr posypať kokosom, nasekanými mandľami, alebo nechať len tak.

Rebarborový koláč

1000g rebarbory, 200g práškového cukru, 250g polohrubej múky, soľ, 240g rastlinného tuku, 50g práškového cukru, 3 polievkové lyžice vody, 2 polievkové lyžice kyslej smotany, 1 žĺtok, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 10g tuku na vymastenie plechu
Rebarboru očistíme, umyjeme, pokrájame na kocky a dáme do misky. Posypeme ju cukrom a necháme asi 20minút odstáť. Múku a trochu soli, tuk, práškový cukor, kypriaci prášok, vodu, kyslú smotanu a žĺtok zmiešame a na doske vypracujeme hladké polotuhé cesto. Necháme asi polhodiny odstáť. Potom cesto rozvaľkáme a položíme na vymastený plech. Rebarboru necháme odkvapkať, uložíme na cesto a dáme piecť do stredne vyhriatej rúry. Po upečení posypeme cukrom.

Mrežovník z krehkého cesta

300g hladkej múky, 150g rastlinného tuku, 50g práškového cukru, 1 vajce, soľ, 2 polievkové lyžice kyslej smotany, 1 balíček prášku do pečiva, 150g lekváru, 20g práškového cukru na posypanie
Do preosiatej múky rozdrobíme tuk, pridáme vajce, cukor, smotanu, prášok do pečiva a spracujeme hladké polotuhé cesto. Necháme ho odležať asi pol hodiny. Z cesta potom odrežeme asi 1/3 na mriežky, ostatné cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm, uložíme do formy, potrieme lekvárom a navrch urobíme mriežky tak, že odložené cesto rozvaľkáme na tenký plát a radielkom krájame tenké pásy, ktoré poukladáme na cesto tak, aby vznikla mriežka. Nakoniec cesto dáme do stredne teplej rúry piecť. Upečený koláč posypeme práškovým cukrom.

Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.