Voňavá orechová marlenka z liateho cesta alebo pravý medovník

Tento zákusok som verte, neverte, ochutnala prvý raz nedávno a veľmi sa mi chuťovo zapáčil a rozhodla som sa ho tiež spraviť. Našla som si na nete recept, ale ako to býva, vždy si ho musím upraviť buď preto, že mi chýba nejaká ingrediencia, alebo chcem dať to, čo mi tam pasuje. A tak vznikla táto úžasná voňavá marlenka, počas prípravy ktorej to u nás doma nádherne voňalo.

Na cesto potrebujete: 1 hera, 3 vajcia, 3 väčšie lyžice medu, 300 g kryštálového cukru, 400g hladkej múky (00extra), 15 g kypriaceho prášku do perníka (mlieko podľa potreby) na krém: 1 sladené kondenzované salko, 250g masla, 100g mletých orechov, hotová čokoládová poleva

Postup:

Najprv si dajte variť neotvorené salko na 2 1/2 hodiny v hrnčeku, nezabudnite dolievať vodu, potom nechajte vychladnúť.
Nad parou rozpustite vo väčšej nádobe heru, po roztopení pridáme med a dobre prešľaháme metličkami. Pridajte kryštálový cukor a znovu dobre prešľahajte, nakoniec pridajte vajíčka dobre premiešajte do penista.

Do zmesi pridajte polovicu hladkej múky s kypriacim práškom do perníka a dobre miešajte (stále nad parou). Potom zložte zo sporáka.

Dobre miešajte aspoň 5 minút, nech sa ingrediencie dobre zmiešajú. Cesto by malo byť vláčne, ale nie príliš husté. Malo by sa dať pekne vymiešať vareškou.

Pripravte si papier na pečenie – odporúčam biely. Vezmite si veľký tanier a obkreslite ho na papier ceruzkou alebo fixkou. Preneste na plech.

V čo najtenšej vrstve naneste asi 1 naberačku cesta, najlepšie gumovou stierkou, na papier (pozor, z druhej strany ako ste kreslili kruh!) Ak by sa vám zdalo, že je cesto príliš husté a nedá sa vám dobre roztierať, pridajte si trošku mlieka a dobre premiešajte. Pôjde to potom ľahšie. Cesto ale nesmie tiecť! Obvod dobre roztrite, radšej nech cesto trošku prečnieva. Skutočne dávajte tenkú vrstvu, zvyšok cesta vráťte nazad do hrnca. Cesto sa počas pečenia pekne podvihne.

Dajte piecť na 150-180° C na 5 – 8 minút – radšej si nastavte minútky, skutočne bude cesto raz-dva hotové. Ja som si vždy počas pečenia stihla pripraviť druhý plech a raz-dva som mala všetky pláty upečené. Papier som používala ten istý, len som ho predtým dobre očistila. Ihneď po upečení hotový plát zložte z papiera.

Vezmite si ten istý tanier, ktorým ste si značili kruh, položte ho na plát a nožíkom obkrojte po obvode. Odrezky si odložte bokom. Takto si upečte a pripravte asi 8-9 plátov.

Vezmite si uvarené vychladnuté salko a otvorte ho. Krém musí byť hustý.

Do mixéra dajte salko a maslo a dobre vyšľahajte. Nesmú byť hrčky. Potom pridajte polovicu pomletých orieškov a ešte premiešajte.

Krémom začnite natierať jednotlivé pláty. Dávajte tenké vrstvy krému. Až spotrebujete všetko, potrite aj vrch torty a boky.

Odrezky v nádobe dobre prstami rozmrvte na malé kúsočky.

Pridajte k ním zvyšné oriešky.

Zmesou potrite celý medovník , dajte dosť, dobre pritláčajte, nezabudnite aj na boky.

Na záver vrch pooblievajte cik-cak roztopenou hotovou čokoládovou polevou a dajte aspoň na 24 hodín do chladničky. Môžete podávať.

Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Prečítajte si tiež

1 Response

  1. Pajo píše:

    No recept vyzera dobre len neviem kam s tou druhou polovicou múky ked hore sa píše že: Do zmesi pridajte polovicu hladkej múky s kypriacim práškom do perníka a dobre miešajte (stále nad parou). Potom zložte zo sporáka. No a potom sa o muke už nepíše.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.