Vegan štedrovečerný šalát a vegan “filé”

DSC_0060Je už síce po Vianociach, ale keďže toto menu som si pripravila na Vianoce, nemohla som tento recept uverejniť skôr. Možno ale bude inšpiráciou aj v iné všedné dni, keď budete uvažovať nad vegan verziou zemiakového šalátu alebo “filé”.

Čo potrebujete na šalát:
2kg v šupke uvarené zemiaky
1 konzerva hrášok + mrkva + kukurica
1 menšia cibuľa
3-4 kyslé uhorky

majonéza:
1 biele tofu
1dl vody
1dl rastlinný olej
2PL horčica
1čl octu
soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky očistite a pretlačte cez sitko na hranolky. Konzervu hrášku s mrkvou sceďte z vody a pridajte k zemiakom, cibuľu nakrájajte nadrobno a tiež pridajte k zemiakom. Rovnako aj uhorky pokrájajte nadrobno. Na majonézu vložte do vysokootáčkového mixéra tofu s vodou a mixujte, pomaly pridajte olej, pridajte ostatné ingrediencie podľa vlastnej chuti. Majonézu ochutnajte, a ak vám tam niečo chýba, pridajte si buď soľ, alebo ocot. Zmes nalejte na zemiakovú zmes, dobre premiešajte a nechajte pár hodín v chlade, nech sa chute prepoja.

Vegan filé:
1 baklažán
plátky nori riasy
hraška na obaľovanie
soľ
olej

Baklažán umyte, zrežte oba konce a nakrájajte na cca 1,5cm plátky. Tie nasoľte a nechajte “vypotiť”. Potom si vezmite jeden plátok riasy, navlhčite ho vodou a obaľte do neho plátok baklažánu. Hrašku zmiešajte s vodou, aby ste dostali stredne husté cestíčko, do ktorého namočíte baklažán a ten vypražíte v horúcom oleji z oboch strán do zlatista. Môžete konzumovať. Nori riasy spôsobia, že baklažán vám bude vôňou pripomínať filé. Dobrú chuť.

Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Prečítajte si tiež

1 Response

  1. krasne basnicky a rozpravky,to treba vratit nasim detom.Este si ich pamatam aj po 65 rokoch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.