Torta k prvým narodeninám

Moja mladšia dcérka oslávila minulý týždeň svoje prvé narodeniny. Rozhodla som sa jej upiecť tortu ktorú bude môcť ochutnať aj ona sama, teda bez cukru a iných potravín, ktoré bábätká ešte nezvyknú papať. Tu je môj recept:

2 hrnčeky celozrnnej pšeničnej múky
1/8 hrnčeka pšeničných klíčkov
1 čl sódy bikarbóny
6 stredne veľkých popučených banánov
1 hrnček jablkovej šťavy bez pridaného cukru
1/4-1/2 hrnčeka sójového mlieka

Rúru si predhrejeme na 160C. V miske zmiešame múku, pšeničné klíčky a sódu bikarbónu. V inej miske zmiešame banány, jablkovú šťavu a sójové mlieko. Mokrú zmes prelejeme do suchej a zmiešame. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pečieme 1 1/2 hodiny.

Keďže torta sa mi zdala veľmi malá, prerezala som ju, potrela marhuľovým džemom na ktorý som poukladala na kolieska nakrájané dva banány. Tortu som potiahla falošným marcipánom, ktorý som dcérke samozrejme jesť nedala.

Marcipán: 2 diely práškového cukru a 1 diel plnotučného sušeného mlieka (ja som dala 250g cukru a 125 g mlieka). Zmiešame, pridáme kúsok Cery (veľkosť ako orech) a 1 PL medu. Postupne pridávame 3PL vody. Ak chceme pridať potravinárske farbivo v práškovej forme, urobíme tak teraz. Premiešame rukou a vymiesime hladkú hmotu. Ak sa nám lepí na ruky, poprášime si ruky aj pracovnú plochu práškovým cukrom. Marcipán vyvaľkáme medzi dvomi kusmi potravinárskej fólie a potiahneme tortu. Zo zvyšného inofarebného marcipánu si vykrojíme prípadne vymodelujeme rôzne tvary a tortu nimi ozdobíme. Lepíme ich na tortu tak, že ich mierne navlhčíme vodou.

Lucia

Mama dvoch slečien Chantal (14) a Laury Sofie (11), manželka admina tohto webu, Vladka :-). Autorka, prekladateľka, editorka, blogerka, manažérka, ale aj mama, gazdinká, organizátorka, multifunkčná osôbka. Písanie vždy bolo jej vášňou, či už formou blogu, alebo externe do printového časopisu pre mamičky a tiež formou prekladov kníh z anglického jazyka. Bude pre Vás zdrojom autorských článkov na rôzne spoločenské témy, ale aj kuchárkou zdravých receptov vrátane vegan a raw a inšpirátorkou pre tvorivé dielničky.

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.