Špaldová vianočka

DSCF3160
Môj syn pozeral na youtube krásnu vianočnú rozprávku, ako sa dala Vianočka poistiť proti pripáleniu. Dlho, predlho ma lámal, aby som aj ja doma vianočku spravila doma a tak som našla zdravý recept na ňu a vianočku som upiekla. Bola výborná.

Čo potrebujete:
1 sáček droždie
2dl rastlinné mlieko
250 g múka špaldová celozrná hladká
200 g múka polohrubá
2 ks vajcia
70 g cukor trstinový (alebo kokosový)
2 PL olej slnečnicový
1 KL soľ

Na potretie:
1 PL mlieko rastlinné
1/2 balíčka cukor vanilkový

DSCF3161Všetky ingrediencie vložíme do pekárničky, najprv tekuté a potom suché suroviny a zapneme program cesto.
Po vykysnutí prenesieme na dobre pomúčenú dosku. Cesto na nej premiesime, aby zhustlo a získalo konzistenciu, pri ktorej sa bude dobre tvarovať. Cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu cesta rozdelíme na 4 časti, z ktorých ušúľame 4 asi 40 cm dlhé valčeky. Na plechu vystlanom papierom na pečenie zapletieme vrkoč.

Z druhej polovice cesta oddelíme 1/3 a tú odložíme. Väčšiu časť rozdelíme na 3 časti, z ktorých ušúľame 3 asi 40 cm dlhé valčeky. Zapletieme vrkoč, ktorý položíme na vianočku na plechu. Z malej časti cesta urobíme znovu 2 šúľky, ktoré cez seba prepletieme a položíme navrch vianočky. Vianočku trošku stabilizujeme špáradlami, ktoré prepichneme cez vianočku a necháme ju na teplom mieste ešte 20 minút podkysnúť. Zároveň necháme v 1 PL vlažného mlieka rozpustiť vanilkový cukor.
Vykysnutú vianočku potrieme mliekom s cukrom a vložíme do teplovzdušnej rúry vyhriatej na 175°C, hneď teplotu znížime na 150°C a pečieme asi 30 minút. Vďaka mliečno-vanilkovému potretiu sa na povrchu vytvorí tmavšia skaramelizovaná kôrka.

Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.