Sladké pokrmy

Tvarohové guľky

250 g netučného tvarohu, polohrubá múka, detská krupica, vajce, strúhanka z piškót, rastlinný tuk
Z tvarohu, polohrubej múky, detskej krupice a vajca vypracujeme cesto. Formujeme z neho guľky, ktoré varíme vo vriacej vode cca 8 – 10 minút. Uvarené posypeme strúhankou z piškót a polejeme rozpusteným rastlinným tukom.

Prvá žemľovka

1-2 rožky, 1 vajce, 2-3 kocky syra žervé (Lučina), jablko, mlieko, tuk a strúhanka na vymastenie nádoby
Rožky namočíme v mlieku a v rozšľahanom vajci. Do vymastenej, strúhankou vysypanej nádoby dáme postupne rožky, žervé a nastrúhané jablko. Polejeme zvyškom mlieka s rozšľahaným vajíčkom. Dáme zapiecť do rúry na 15-20 minút.

Tvarohové knedle plnené marhuľami

500g mäkkého tvarohu, 80g krupice, 2 vajcia, 20g masla, soľ, 500g marhúľ
Mäkký tvaroh rozmiešame s krupicou, vajcami, maslom a trochou soli. Na doske vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku 4mm, pokrájame na štvorce, do každého vložíme 1/2 marhule, sformujeme do tvaru gule a uvaríme v osolenej vode. Hotové knedle posypeme podľa chuti zomletým makom, tvarohom alebo strúhankou opraženou na troche oleja, osladíme práškovým cukrom a pokvapkáme roztopeným maslom.

Ryžový nákyp s čerešňami

200g ryže, 8dl mlieka, 30g masla, soľ, 120g práškového cukru, 2 vajcia, 1 balíček vanilk. cukru, 400g čerešní, malinový sirup
Umytú ryžu sparíme vriacou vodou, zalejeme mliekom, pridáme maslo, osolíme, udusíme do mäkka a necháme vychladnúť. Potom pridáme polovicu cukru, žĺtky, vanilkový cukor, vykôstkované čerešne a tuhý sneh ušľahaný z bielkov a z druhej polovice cukru. Zmes dáme do vymastenej ohňovzdornej misy a upečieme vo vyhriatej rúre. Podávame pokvapkané s malinovým sirupom.

Ryžový nákyp so škoricou

200g ryže, voda, soľ, 3dl mlieka, cukor, 1 lyžica masla, mletá škorica, 1 lyžica hrozienok, ovocie, olej na vymastenie misy
Prebratú a umytú ryžu sparíme vriacou vodou , scedíme, zalejeme studenou vodou a uvedieme do varu. Keď ryža začne mäknúť, pridáme mlieko so štipkou soli a podľa vlastnej chuti cukor. Uvaríme do mäkka. Ryžu necháme vychladnúť a vložíme do misy vhodnej na premiešanie surovín. Pridáme lyžicu masla, mletú škoricu, hrozienka, ovocie a všetko zľahka premiešame. Vložíme do zapekacej misy, ktorú sme vymastili olejom, dáme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 30minút. Podávame preliate šťavou z kompótu.

Tvarohové guľky s ovocím

250g netučného tvarohu, 1 čajová lyžica medu, 150g polohrubej múky, 1 vajce, podľa potreby detská krupica, 2 až 3 kvapky citrónovej šťavy, 50g strúhanky z pečiva, 10g rastlinného tuku, 100g jabĺk (alebo iného ovocia), 1 polievková lyžica vody na strúhanku
Z uvedených surovín, okrem strúhanky a jabĺk, vypracujeme hustejšie jemné cesto, ktoré necháme asi 10minút odstáť. Potom z cesta vyvaľkáme plát asi 5 mm hrúbky a vykrajujeme kolieska, do ktorých položíme kúsok očisteného, umytého a na drobné kocky pokrájaného jablka a formujeme guľky. Vyvárame ich vo vriacej vode asi 10minút. Počas varenia ich občas premiešame. Strúhanku preosejeme a nasucho mierne opražíme, potom pokvapkáme vodou, pridáme tuk a dodusíme do mäkka. Uvarené guľky scedíme, dáme na tanier a posypeme opraženou strúhankou.

Banánové placky

1 banán, 1 vanilínový cukor, 1 ČL hladkej múky, 1 vajce, olej na smaženie, 100 ml šľahačkovej smotany
Banány ošúpeme, nakrájame na kúsky, pridáme vajíčko, múku, cukor a všetko spolu premiešame. Z tejto hmoty tvarujeme malé placky, ktoré osmažíme z obidvoch strán na troške rozpáleného oleja. Necháme vychladnúť a zdobíme šľahačkou.

Piškótová mňamka

1 sáček piškót, 1 veľká tmavá čokoláda, 1 malá biela čokoláda, 3-4 banány
Piškóty poukladajte na tanier. Banány nakrájajte na tenké plátky, ktoré vkladajte medzi 2 piškóty. Vo vodnom kúpeli rozpustite tmavú čokoládu a piškóty v nej namáčajte. Piškóty nechajte asi 1 hodinu v chladničke stuhnúť. Bielu čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli a pomocou tenkej špajdle vytvarujte na piškótach oči a ústočká, alebo niečo iné. Nechajte znovu stuhnúť a sladká dobrota je na svete.

Banán s tvarohovým krémom

2 banány, 100 g netučného tvarohu, 10g cukru, citrónová šťava, 30g jahôd
Banán ošúpeme, rozrežeme pozdĺžne na dve časti a ozdobíme vyšľahaným tvarohovým krémom. Navrch krému uložíme jahody alebo iné ovocie, prípadne lentilky.
Krém: tvaroh, cukor a citrónovú šťavu vyšľaháme na jemný krém.

Zapekané jabĺčka

Väčšie sladké jablká, puding (najlepšie vanilkový), mlieko, cukor, maslo
Jabĺčka umyjeme a odstránime jadierka. Na plech alebo do hlbšej formy položíme papier na pečenie (bude vytekať trošku šťavy z jabĺk). Jabĺčka položíme na takto pripravený plech a vložíme do trúby. Pečieme najprv na 200 stupňov do tej doby, než začne šupka hnednúť. Potom zmiernime a pečieme do zmäknutia. Medzitým si pripravíme vanilkový preliv. Do hrnca dáme 2 lyžičky masla, 1,5 PL cukru a necháme rozpustiť. Potom pridáme 1/4 l mlieka a 1/2 sáčku vanilkového pudingu. Môže byt i iná príchuť. Uvaríme puding. Tento preliv je tekutejší a výborne sa hodí.

Tvarohové prekvapenie

Ušľaháme mäkký tvaroh s mliekom a trochu cukru. Na dno nepriehľadných misiek “schováme” ovocie, piškóty, čokoládové vločky apod. Prekryjeme vrstvou tvarohu. Povrch prekvapenia môžeme tiež ozdobiť – z lentiliek, grankovým úsmevom apod.

Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.