Sladké pokrmy

Rezance s makom, orechmi alebo tvarohom

400g hrubej múky, 1 vajce, soľ, voda, 50g masla, 100g orechov (150g maku alebo 200g tvarohu), 70g práškového cukru
Z múky, vajca, soli a vody zamiesime hladké cesto, ktoré necháme postáť. Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske a pokrájame na pásy, ktoré poskladáme na seba a pokrájamke na hrubšie rezance. Pripravené rezance uvaríme v osolenej vode do mäkka, scedíme, pokvapkáme roztopeným maslom a posypeme postrúhanými orechmi a cukrom. Namiesto orechov môžeme rezance posypať zomletým makom alebo tvarohom.

Zemiakové šúľance

800 g zemiakov, 2 vajcia, 1 lyžica masla, soľ, 200 g polohrubej múky, 80 g krupice
V šupke uvarené zemiaky olúpeme, postrúhame alebo pomelieme. Pridáme vajcia, rozpustené maslo, soľ, múku, krupicu a vypracujeme cesto, z ktorého spravíme šúľok. Pokrájame ho na malé kúsky, z ktorých dlaňou formujeme šúľance. Uvaríme ich v osolenej vode, scedíme a podľa chuti podávame pomastené rozpusteným maslom a posypané strúhaným perníkom, alebo pomletým makom či orechmi a práškovým cukrom.

Zemiakové knedle plnené slivkami

600 g zemiakov, 1 lyžička masla, 1 vajce, soľ, 200 g hrubej múky, mlieko, 800 g sliviek, maslo na pomastenie, mak a cukor na posypanie
V šupke uvarené zeiaky olúpeme a pomelieme. Pridáme rozpustené maslo, vajce, soľ a múku. Podľa potreby pridáme mlieko. Vypracujeme tuhšie cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát. Pokrájame na štvorce a do každého zabalíme 1 slivku. Uvaríme v osolenej vode, scedíme a pokvapkáme rozpusteným maslom. Posypeme pomletým makom a práškovým cukrom. Mak môžeme nahradiť podľa chuti orechmi, tvarohom alebo opraženou strúhankou.

Zemiakové pirohy s lekvárom

400 g zemiakov, 300 g polohrubej múky, 1 vajce, soľ, slivkový lekvár, 60 g masla, 150 g strúhanky, 60 g tuku, práškový cukor
V šupke uvarené zemiaky olúpeme a postrúhame. Pridáme múku, vajce, soľ a vymiesime cesto, ktoré vyvaľkáme na pomúčenej doske. Pri miesení podľa potreby pridáme trochu vody. Na polovicu cesta poukladáme lyžičkou kôpky slivkového lekváru, preložíme druhou polovicou cesta, ktoré okolo lekváru silno popritláčame. Pokrájame ostrôžkou a uvaríme v osolenej vode. Pokvapkáme ich rozpusteným maslom a posypeme opraženou strúhankou a práškovým cukrom.

Omeleta s ovocím

0,6l mlieka, 5 vajec, 50g cukru, soľ, 150g polohrubej múky, tuk na opekanie, zavárané ovocie, práškový cukor na posýpanie
V troche mlieka rozmiešame žĺtky, cukor a trocha soli. Postupne pridávame múku a vypracujeme hustejšie cesto, ktoré rozriedime zvyšným mliekom. Nakoniec do neho zamiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Zo zmesi upečieme v rozohriatom tuku na panvici hrubšie omelety. Upečené naplníme ovocím, preložíme a posypeme práškovým cukrom.

Jablková žemľovka

6 rožkov, 5dl mlieka, 2 vajcia, 50g práškového cukru, mletá škorica, 6 jabĺk, hrozienka, 1 lyžica cukro do snehu
Rožky pokrájame na kolieska a zalejeme horúcim mliekom, v ktorom sme rozšľahali žĺtky, cukor a mletú škoricu. Jablká ošúpeme a postrúhame. Ohňovzdornú misu dobre vymastíme tukom a vysypeme strúhankou, uložíme do nej vrstvu navlhčeného pečiva, potom vrstvu jabĺk, ktoré sme premiešali s hrozienkami a opäť dáme vrstvu pečiva. Takto pokračujeje, až kým sa celá misa nenaplní. Potom ju vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Nakoniec povrch žemľovky potrieme tuhým snehom ušľahaným z bielkov a cukru a prudko zapečieme.

Kysnuté dolky

200g hladkej múky, 200g polohrubej múky, 20g droždia, 30g práškového cukru, olej, 5dl mlieka, 1/2 lyžičky soli, tuk na vyprážanie, lekvár
Z trochy múky, mlieka, cukru a drožia pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste vykysnúť. Nakoniec pridáme trochu oleja, žĺtky, zvyšok múky, cukor, mlieko a soľ. Vypracujeme cesto, do ktorého zľahka zamiešame tuhý sneh z bielkov. Potom ho prikryjeme a dáme na teplé miesto vykysnúť (cesto musí byť takmer tekuté). Potom ho nalievame do vymastenej dolkovej formy a pečieme z oboch strán dolky. Hotové potrieme lekvárom a po dve zliepame spolu.

Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.