Recepty delenej stravy – bielkovinové hlavné jedlá II.

Jahňacie mäso na cesnaku so syrom
400 g predného jahňacieho mäsa, soľ, mleté čierne korenie, rastlinný olej, 6 strúčikov cesnaku, zeleninový vývar, 100 g údeného syra.

Mäso pokrájame na hrubé rezance, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a opražíme v rozohriatom rastlinnom oleji. Pridáme roztretý cesnak, krátko opražíme, podlejeme zeleninovým vývarom a udusíme do mäkka. Keď je mäso mäkké, vydusíme na tuk a posypeme postrúhaným syrom. Podávame s rôznymi zeleninovými šalátmi alebo s dusenou zeleninou.

Dusený zajac na hubách
1 zajac, soľ, mleté čierne korenie, rastlinný olej, 1 cibuľa, 200 g čerstvých húb, mletá červená paprika, drvená rasca, voda, 2 mladé cibuľky.

Očisteného a umytého zajaca rozporciujeme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a opražíme v rozohriatom rastlinnom oleji zo všetkých strán. Potom pridáme cibuľu posekanú nadrobno a očistené huby pokrájané na plátky, všetko spolu opražíme, posypeme mletou červenou paprikou a drvenou rascou, podlejeme vodou a prikryté udusíme do mäkka. Podávame posypané očistenými mladými cibuľkami pokrájanými nadrobno. Vhodnou prílohou sú rôzne zeleninové šaláty.

Hovädzie bifteky s vajcom
400 g hovädzej sviečkovice, soľ, mleté čierne korenie, rastlinný olej, 4 vajcia.

Sviečkovicu pokrájame na rezne hrubé 2 cm, ktoré tupou stranou noža zľahka naklepeme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, sformujeme do okrúhleho tvaru a opečieme v rozohriatom oleji z obidvoch strán. Keď chceme, aby mäso bolo vnútri ružové, opekáme ho 4 až 5 minút, keď chceme, aby bolo dobre prepečené, opekáme ho 10 minút. (Mäso bude mimoriadne jemné, ak ho pred opekaním naklepeme, pokvapkáme olejom a necháme odležať v chladničke 24 hodín.) Z vajec pripravíme na rozohriatom rastlinnom oleji volské oká a podávame ich na biftekoch. Prílohou môže byť čerstvá alebo dusená zelenina.

Kuracie stehná na cesnaku
4 kuracie stehná, 3 strúčiky cesnaku, soľ, rastlinný olej, 200 g tvrdého syra na strúhanie, nadrobno posekaná čerstvá zelená petržlenová vňať

Kuracie stehná umyjeme, osušíme, potrieme cesnakom roztretým so soľou a necháme postáť 60 minút. V hlbšej panvici na vyprážanie rozohrejeme rastlinný olej, vložíme doň pripravené kuracie stehná a pomaly opečieme na miernom ohni z obidvoch strán do mäkka. Hotové, ešte horúce posypeme postrúhaným tvrdým syrom a hneď podávame podľa vlastnej chuti pokvapkané nevarenou omáčkou a s rôznymi zeleninovými šalátmi.

Kurča na záhradnícky spôsob
1 kurča, soľ, mleté čierne korenie, rastlinný olej, 2 cibule, mletá červená paprika, hydinový vývar, 2 mrkvy, 1 petržlen, 1/4 zeleru, 1 mladý karfiol, majorán, 3 strúčiky cesnaku.

Očistené a umyté kurča rozporciujeme na malé kúsky alebo vykostíme a pokrájame. Potom ho osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a prudko opražíme v rozohriatom rastlinnom oleji. Pridáme cibuľu pokrájanú nadrobno, opražíme, poprášime mletou červenou paprikou a podlejeme hydinovým vývarom. Mrkvu, petržlen a zeler očistíme a pokrájame, pridáme ku kurčaťu, prikryjeme a udusíme do mäkka. Osobitne uvaríme karfiol v osolenej vode do polomäkka, scedíme, pokrájame na malé kúsky, primiešame ku kurčaťu a chvíľu spolu podusíme. Hotové ochutíme majoránom a roztretým cesnakom. Podávame s hlávkovým alebo iným zeleninovým šalátom.

Plnené morčacie prsia
morčacie prsia, soľ, vegeta, rastlinný olej, 3 póry, 300 g húb, drvená rasca, 4 vajcia, nadrobno posekaná zelená petržlenová vňať zeleninový vývar.

Prsia vykostíme a rozrežeme na široký plát, ktorý zľahka naklepeme, osolíme, posypeme vegetou, pokvapkáme troškou rastlinného oleja, naplníme plnkou a zvinieme. Roládu previažeme hrubou niťou, opečieme v rozohriatom rastlinnom oleji zo všetkých strán, podlejeme zeleninovým vývarom a upečieme vo vyhriatej rúre do mäkka.
Plnka: Na rozohriatom oleji speníme očistené a na kolieska pokrájané póry, pridáme očistené a na plátky pokrájané čerstvé huby, drvenú rascu, soľ a krátko opražíme. Vmiešame rozšľahané vajcia so zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno a miešame, až kým sa vajcia s hubami nezrazia na kompaktnú zmes. Hotové morčacie prsia pokrájame na plátky a podávame. Výber príloh k takto pripravenému mäsu je široký (nevarené omáčky, dusená zelenina, zeleninové šaláty, čerstvá zelenina).

Prírodné hovädzie rezne zapekané s cibuľou
400 g hovädzieho mäsa zo stehna alebo karé bez kostí, soľ, mleté čierne korenie, rastlinný olej, 4 cibule, zeleninový vývar, 100 g údeného syra, 2 lyžice bieleho jogurtu, 1 lyžica dia kečupu, oregano.

Očistené a umyté mäso pokrájame na rezne, naklepeme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a opražíme v rozohriatom rastlinnom oleji z obidvoch strán. Ohňovzdornú misu zľahka vytrieme rastlinným olejom, pridáme časť cibule pokrájanej na kolieska a opražené rezne. Navrch dáme opäť kolieska cibule, podlejeme zeleninovým vývarom a prikryté udusíme vo vyhriatej rúre do mäkka. Potom odkryjeme, šťavu vydusíme na tuk, posypeme postrúhaným údeným syrom a zapečieme. Nakoniec pokvapkáme bielym jogurtom a dia kečupom, okoreníme oreganom a ešte chvíľu zapečieme. Podávame s rajčiakovým šalátom.

Kuracie závitky so syrom
400g mäsa z kuracích pŕs, soľ, mletá červená paprika, 150g eidamského syra, 100g hydinovej šunky, 1PL rastl. tuku resp. oleja, zeleninový vývar, nadrobno posekaná petržlenová vňať

Vykostené kuracie mäso nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme, posypeme trochou mletej papriky, postrúhaným syrom a pokrájanou hyd. šunkou. Na každý plátok dáme trocha rastl. tuku, stočíme, previažeme niťou, vložíme do pekáča, ktorý sme vytreli rastlinným olejom a prudko opečieme zo všetkých strán. Potom podlejeme zeleninovým vývarom a upečieme vo vyhriatej rúre domäkka. Podávame posypané petržlenovou vňaťou. Vhodnou prílohou môže byť čerstvá zelenina alebo zeleninové šaláty.

Pikantné mäso na španielsky spôsob
1 kurča, soľ, mleté čierne korenie, červená paprika, rastl. olej, 200g šampiňónov alebo iných čerstvých húb, 150g čerstvých šalátových uhoriek, 1PL parad. pretlaku, posekaná petržlenová vňať.

Očistené a rozporciované kurča osolíme, okoreníme a opražíme na rozohriatom oleji do polomäkka. Samostatne na troške oleja podusíme na plátky pokrájame huby a na kocky pokrájané uhorky, ktoré mierne osolíme a ochutíme trochou rasce. Po udusení ich pridáme k kurčaťu, pridáme pretlak, prípadne trocha vývaru a dusíme do mäkka.. Podávame posypané petržlenovou vňať s čerstvou zeleninou resp. nejakým zel. šalátom.

Cuketa po grécky
Cukety, rajčiny, mleté bravčové mäso, 5 vajec, oregano, olej, korenie čierne, soľ

Do vymazaného pekáča nakladieme vrstvu neolúpaných cukiet nakrájaných na hranolky, osolíme, okoreníme korením a oreganom. Pokračujeme vrstvou na kolieska nakrájaných rajčiat. Uprostred bude vrstva mletého mäsa, ktoré ochutíte korením na fašírku. Na to znova cuketa a všetko zavŕšime rajčinami. Asi hodinu pečieme, zlejeme prebytočnú šťavu, zalejeme rozšlahanými vajcami a necháme v rúre zraziť.

Baranie mäso na karí so zeleninou
400 g baranieho mäsa, rastlinný olej, soľ, mleté čierne korenie, 1 cibuľa, 400 g patizónov, karí, zeleninový vývar, 2 zeleninové papriky, 2 rajčiaky, 2 mladé cibuľky, 1 lyžica čerstvého kôpru posekaného nadrobno.

Očistené a umyté mäso pokrájame na malé kocky, opražíme v rozohriatom rastlinnom oleji, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, pridáme cibuľu posekanú nadrobno a speníme. Patizóny olúpeme, zbavíme jadrovníkov a pokrájame na malé kocky. Primiešame k mäsu, opražíme, posypeme karí, podlejeme zeleninovým vývarom a udusíme do polomäkka. Potom pridáme pokrájané zeleninové papriky bez jadrovníkov, neskôr olúpané pokrájané rajčiaky a všetko spolu udusíme do mäkka. Nakoniec posypeme mladou cibuľkou posekanou nadrobno a posekaným čerstvým kôprom, premiešame a odstavíme. Takto pripravené baranie mäso môžeme podávať so zeleninovými šalátmi podľa vlastnej chuti, pričom musíme dbať na vhodnosť kombinácie s hlavnou živočíšnou skupinou.

Prírodné hovädzie rezne so šampiňónovými omeletami
400 g hovädzieho mäsa zo stehna, soľ, mleté čierne korenie, rastlinný olej, 2 lyžice rajčiakového pretlaku, zeleninový vývar, 2 lyžice rastlinného oleja, 50 g šampiňónov, 50 g šunky, 4 vajcia, 2 lyžice jogurtu, nadrobno posekaná zelená petržlenová vňať

Očistené a umyté mäso pokrájame na rezne, naklepeme, okraje narežeme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a opražíme v rozohriatom rastlinnom oleji z obidvoch strán. Potom pokvapkáme rajčiakovým pretlakom, podlejeme zeleninovým vývarom a udusíme do mäkka. Osobitne opražíme na rastlinnom oleji očistené a pokrájané šampiňóny a šunku pokrájanú na tenké prúžky. Zmes rozdelíme na štyri časti, každú zalejeme rozšľahaným vajcom a upražíme omeletu. Na každú omeletu dáme jeden rezeň, pokvapkáme bielym jogurtom a posypeme nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Podávame s rôznymi zeleninovými šalátmi.

Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.