DSCF4477Túto tortu som prvý raz ochutnala na kurze raw varenia s Jankou Francovou a poviem vám – zamilovala som sa do nej! Je fantasticky lahodná, chuťovo vyvážená, okrem toho zdravá, no proste musíte ju ochutnať, aby ste pochopili, o čom hovorím. Robila som ju už 2x, raz na dcérine narodeniny, ale tak rýchlo sa zjedla, že som ju nestihla ani len odfotiť. Takže až teraz vám môžem dať aj recept.

Korpus:
400 gramov nasekaných orechov (vlašské, lieskové, mandle), 6-8 datlí (mali by byť čo najmäkšie, ak máte len suché, tak ich musíte vopred namočiť do vody, môžete ale použiť aj sušené slivky, marhule), 4 polievkové lyžice agáve sirup (alebo javorový sirup, med)

Čokoládový krém: 4-6 dozretých avokád, 4-6 polievkových lyžíc agáve sirup (javorový sirup alebo med), 4-6 polievkových lyžíc nepraženého kakaa (alebo holandské), 3 polievkové lyžice 100 % kokosového oleja.

Mandľovo-jahodová plnka:
200 gramov čerstvých jahôd, 200 gramov mandlí (olúpané mandle namáčame pred použitím 12 hodín), 4 lyžice agáve sirupu, 2-3 lyžice kokosového oleja (alebo kokosová smotana)

Postup:
Najprv si do mixéra s nožmi dáme orechy a rozmixujeme ich, pozor, nie však do hladka, mali by byť hrudkovité. Potom k nim pridáme ostatné suroviny na korpus a ešte necháme posekať. Hmota by mala byť jemne mazľavá. Pripravíme si formu, vyložíme ju potravinárskou fóliou, aby sme s tortou mohli lepšie manipulovať pri servírovaní. Pripravenú hmotu premiestnime do tortovej formy a od stredu roztláčame až ku krajom. Neutláčame však priveľmi, aby korpus nebol mazľavý, potom by nedržal tvar. Následne ho dáme na 30 minút do mrazničky.

Na krém si očistíme avokáda, vložíme ich do mixéra, pridáme k ním ostatné suroviny a vymixujeme na hladkú kašu. Ochutnáme, či je zmes dosť sladká, ak sa nám zdá málo, pridáme ešte sirup.

DSCF4478Na vychladený korpus natrieme plnku, potom korpus znovu vložíme na 30 minút do mrazničky, aby všetko stuhlo.

Mandle rozmixujeme na jemnú hmotu, pridáme ďalsie ingrediencie a ako posledné vmiešame jahody, ktoré sme predtým rozsekali na drobno. Ružovú plnku natrieme na hnedú vrstvu a znovu dáme na 30 minút do mrazničky. Nakoniec ozdobíme podľa vlastného uváženia a fantázie ovocím a znovu dáme aspoň na 1/2 dňa stuhnúť do mrazničky. Tortu vyberieme z formy a servírujeme. Ak tortu nechceme hneď podávať, je lepšie ju držať stále v chlade. Dobrú chuť!

Receptík je od Janky Francovej – nájdete ju na facebooku tu.