Pšeno

Millet heapProso je obilnina, ktorého vylúpané žlté zrná sa volajú pšeno. Ide pravdepodobne o najstaršiu kultúrnu plodinu, ktorú z Ázie do Európy priniesli kočovné kmene. Proso bolo obľúbenou obilninou našich predkov – Slovanov, pretože ide o lacnú a výživnú potravinu, ktorá varením získa na objeme a dokáže zasýtiť.
Pšeno má nielen vysoký obsah minerálov, ale i vlákniny. Vysokým podielom kremíka podporuje rastu zdravých nechtov, vlasov a posilľuje zdravé zuby. Preto sa odporúča každé ráno žuvať jednu kávovú lyžičku surového prosa a zapiť ho vodou alebo čajom. Pšeno je bezlepkové a preto je ideálne pre bezlepkovú diétu, vhodné sú tiež pre alergikov.

Pri varení pšeno nevytvára sliz, preto sa odporúča všetkým, ktorí trpia zahlienením dýchacích ciest. Pri oslabení väziva a kožných ochoreniach sa tiež osvedčila diéta z pšena. Dá sa pomocou jeho užívania posilniť funkcia obličiek a priaznivo pôsobí na oči. Pšeno je tiež veľmi sýte a výživné, preto pokrmy z neho sú vhodné i pre rekonvalescentov a ťažko pracujúce osoby. Pôsobí na zlepšenie metabolizmu, pomáha pri vyčerpaní a pre veľký obsah železa sa odporúča pre chudokrvných. Má blahodárny vplyv na žalúdok, slinivku brušnú a slezinu.
Dôležitý je obsah minerálnych látok, zvlášť draslíka, horčíka, železa, zinku, fosforu a medi. Z vitamínov sú to predovšetkým vitamíny skupiny B. V pšene sa nachádza dostatok bielkovín a tiež tuku.
Z pšena môžeme pripraviť veľké množstvo sladkých i slaných jedál, kaše, nákypy, placky, karbonátky. Pšeno môže získať pri dlhšom skladovaní vzláštnu pachuť, ktorá vzniká oxidáciou zrna. Pachuť odstránime sparením pšena vriacou vodou. Kupujeme si vždy len čerstvé pšeno a dlho ho neskladujeme.
Pri prípravě jedla pšeno najprv prepláchneme najprv 2x v horúcej vode a 2x v studenej vode. Pri varení alebo dusení dávame 3 diely vody na 1 diel pšena.

Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.