Polievky zeleninové

Pórová polievka

150 g póru, 150 g zemiakov, 3 pol. lyžice bieleho jogurtu, rasca
Pór nakrájame a spolu s rozkrájaným zemiakom povaríme pod pokrievkou asi 15 minút. Polievku rozmixujeme a vmiešame do nej jogurt a ochutíme mletou rascou. Necháme prevrieť asi dve minúty.

Pórová polievka II.

6dl vody, 200 g póru, 1 lyžica detskej krupice, 1 lyžica masla, 1 žĺtok, malá mrkva nastrúhaná na jemnom strúhadle
Pór nakrájame na kolieska a uvaríme vo vode pod pokrievkou asi 20 minút. Rozmixujeme a precedíme cez sitko do zápražky z nasucho opraženej detskej krupice. Premiešame. Dosypeme nastrúhanú mrkvu a vmiešame vyšľahaný žĺtok. Necháme prevrieť asi 5 minút. Nakoniec pridáme lyžicu masla.

Paradajková hustá polievka

3 paradajky, 1 lyžica bieleho jogurtu, 1 lyžica detskej krupice, 1 dl vody, 1 lyžička kr. cukru
Paradajky rozvaríme vo vode asi 45 minút. Scedíme cez sitko, pridáme biely jogurt, vodu, kryšt. cukor a za stáleho miešania krupicu. Necháme prevrieť asi 3 minúty.

Karfiolová mliečna polievka

1 väčší karfiol, 3dl mlieka, 2 dl vody, 150 g smotanového jogurtu, 1 väčší zemiak, muškátový oriešok, 1 pol. lyžica detskej krupice
Karfiol nakrájame na ružičky a necháme v mlieku a vode variť s celým zemiakom asi 15 minút pod pokrievkou. Potom vyberieme zemiak a pár ružičiek karfiolu. Zvyšok rozmixujeme a necháme znova zovrieť, zahustíme jogurtom, v ktorom sme vymiešali 1 pol. lyžicu detskej krupice. Potom do polievky vložíme nakrájaný zemiak a zvyšné ružičky karfiolu. Nastrúhame trochu muškátového oriešku.

Ryžová polievka so zemiakmi

10g očistenej umytej ryže dáme variť do studenej vody. Počas varenia pridáme 50g očistených umytých a pokrájaných zemiakov a 1 malý rajčiak. Keď sú zemiaky mäkké, rajčiak vyberieme, pridáme maslo a posekanú vňať.

Polievka zo zeleného hrášku s mrvankou

40g očisteného umytého hrášku dáme variť do vriacej vody. Keď je hrášok mäkký, zavaríme mrvanku a pridáme maslo. Mrvanku robíme tak, že postrúhame rezancové cesto. Hotovú polievku zlepšíme posekanou vňaťou.

Struková polievka

1 hrnček nakrájaných strukov, 1 hrnček nakrájaných zemiakov na drobno, 1 žĺtok uvarený na tvrdo
Struky so zemiakmi necháme variť asi 20 minút. Potom vmiešame do polievky nakrájaný žĺtok a necháme prevrieť asi 2 minúty.

Paradajková polievka

1 PL múka nasucho zapražíme, pridáme paradajkový pretlak, 1 ČL cukru a 2 PL ryže. Všetko necháme variť. Nakoniec pridáme 1 ČL masla.

Hustá zeleninová polievka

1 väčší zemiak, 1 mrkva, 1 petržlen, 1-2 ružičky karfiolu alebo brokolice, 2 polievkové lyžice hrášku, 1 lyžička olivového oleja, petržlenová vňať
Zemiak, mrkvu, petržlen a karfiol umyjeme a nakrájame na menšie kúsky, pridáme hrášok a dolejeme toľko vody, aby bolo všetko zaliate a necháme rozvariť. Vmiešame 1 lyžičku olivového oleja, rozmixujeme alebo popučíme, posypeme petržlenovou vňaťou a môžeme podávať.

Zemiaková polievka so slivkami

80g zemiakov, 3dl vody, 1dl mlieka, 4ks sušených sliviek, 10g tuku, 10g krúpok, petržlenová vňať
Pokrájané očistené zemiaky dáme variť do polomäkka. Potom pridáme umyté krúpky a sušené slivky a dovaríme. Dochutíme pridaním mlieka, tuku, prevaríme a nakoniec pridáme posekanú petržlenovú vňať.

Zeleninová polievka

100 g mrkvy, 100 g hrášok, 1 žĺtok, 2 pol. lyžice detskej krupice
Zeleninu nakrájame na drobno a necháme variť asi 20 minút. Medzitým si vymiešame žĺtok s detskou krupicou a necháme postáť. Potom do vriacej zeleniny nahádžeme malou lyžičkou drobné halušky a necháme prevrieť asi 2 minúty.

Šošovicová polievka

1 hrnček šošovice, 2 hrnčeky nadrobno pokrájaných zemiakov, 2 PL bieleho jogurtu
Šošovicu necháme asi 1/2 hodinu napučať. Zlejeme z vody, pridáme zemiaky a novú vodu a varíme asi 20 minút. Potom odstavíme a vmiešame do nej jogurt a necháme ešte asi 2 minúty prevrieť.

Hrášková mliečna polievka

2PL zeleného hrášku, 1PL oleja, 1PL hladkej múky, 100ml mlieka, petržlenová vňať
Hrášok uvaríme vo vode. Na oleji opražíme múku, urobíme svetlú zápražku, zalejeme vodou, rozmiešame a vlejeme do polievky, necháme prevrieť, pridáme mlieko. Opäť necháme prevrieť. Premixujeme. Na záver môžeme pridať trocha nadrobno pokrájanej petržlenovej vňate. Výborná je aj s rožkom pokrájaným s rožkom.

Pórová polievka III.

3/4l vody, 10-15cm póru, 1 zemiak, 2 lyžice ovsených vločiek, pár kvapiek oleja
Očistený a nakrájaný zemiak uvaríme domäkka. Cca 5 minút pred dovarením pridáme vločky a dovaríme. Do vriacej polievky pridáme nadrobno nakrájaný pór a olej. Zamiešame a hneď odstavíme. Rozmixujeme, roztlačíme alebo prepasírujeme, necháme vychladnúť a podávame.

Farebná polievka

1 mrkva, 1 petržlenový koreň, 1/4 zeleru, 1/2 malej cibule, 1PL čerstvého príp. mrazeného hrášku, 1 PL mrazenej kukurice
Očistenú mrkvu, petržlen a zeler nastrúhame na hrubom strúhadle. Cibuľu osmažíme a pridáme zeleninu. Zalejeme vodou alebo slepačím vývarom a varíme na miernom ohni.

Kyslá zemiaková polievka

50g zemiakov, 50 ml kyslého mlieka, 10g hl. múky, soľ, cukor, kôpor
Očistené, na kocky pokrájané zemiaky uvaríme. Z kyslého mlieka a múky pripravíme zátrepku, vlejeme do uvarených zemiakov a dovaríme. Nakoniec polievku dochutíme kôprom, soľou a cukrom.

Krémová mrkvová polievka

300g mladej mrkvy, voda, 40g hl. múky, 0,2l mlieka, 1 lyžica masla
Mrkvu očistíme, pokrájame na malé kocky alebo postrúhame na hrubšom strúhadle, vložíme do vody a varíme. Múku opražíme nasucho, trochu zalejeme studenou vodou, povaríme, precedíme do polievky a ešte povaríme. Mrkvu môžeme podľa chuti pretrieť cez sito. Nakoniec do polievky zamiešame mlieko a maslo.

Mliečna hráškovo-zemiaková polievka

Zemiaky očistíme, pokrájame a spolu s hráškom necháme variť do mäkka. Pripravíme si zátrepku z mlieka a múky a pridáme ju do polievky, necháme ešte pár minút variť. Pridáme tuk a vňať. Potom polievku prelisujeme a vyšľaháme. Môžeme do nej pridať v sendvičovači alebo nasucho na panvici opražené pečivo.

Paradajková polievka

ryžová kaša, 1 stredne veľká paradajka, petržlenová vňať, 1 lyžička oleja
Paradajku sparíme vriacou vodou, ponoríme krátko do studenej vody, olúpeme a nakrájame. Zalejeme asi 300ml vody a uvaríme domäkka. Takto pripravenú polievku zahustíme podľa chuti 1-2 lyžicami ryžovej kaše. Hotovú polievku zamiešame, pridáme trochu oleja a najemno nasekanú petržlenovú vňať.

Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Prečítajte si tiež

1 Response

  1. Ivana píše:

    mohli by ste dat osobitne stranku na mliecne polievky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.