Polievky zeleninové

Zeleninová polievka s haluštičkami

kaleráb, karfiol, mrkva, 1 žĺtok, 2 lyžice detskej krupice
Nakrájame na drobno kaleráb, karfiol, mrkvu a povaríme asi 20 minút. Medzitým si z 1 žĺtka a dvoch zarovnaných lyžíc detskej krupice urobíme cesto na halušky. Do vriacej polievky nahádžeme drobné halušky, ktoré necháme asi 2 minúty variť.

Mliečna karfiolová polievka

250 ml vody, kúsok kalerábu, 1 odmerka kojeneckého mlieka, lyžička oleja, štipka sušenej alebo 2 lístky čerstvej bazalky, l lyžica ovsených vločiek
Očistené a umyté ružičky karfiolu uvaríme do mäkka, do vriacej polievky pridáme vločky a podľa druhu 5 min. varíme. Po odstavení pridáme kojenecké mlieko a bazalku, rozmixujeme.

Kalerábová polievka

100g kalerábu, 10g zemiakov, 4dl vody, 10g múky, 3PL vody na zátrepky, 10g tuku, majoránka, zelená vňať
Kaleráb olúpeme, pokrájame a spolu s umytými zemiakmi uvaríme domäkka. Potom zeleninu roztlačíme, pridáme zátrepku z múky s trochou vody, pridáme majoránku a povaríme asi 5 minút. Nakoniec dochutíme tukom a umytou zelenou vňaťou.

Mliečna krémová polievka z mrkvy

100g mrkvy, 10g ryže, 1 lyžička masla, 200ml mlieka
Očistenú a umytú mrkvu pokrájame na tenké plátky, zalejeme 50ml vody a dusíme na masle 10 minút. Pridáme ryžu, zalejeme “dorovna” mliekom a na veľmi miernom ohni pod pokrievkou varíme domäkka. Potom prelisujeme cez sito a rozriedime zostávajúcim mliekom.

Karfiolová polievka

1 väčšia ružička karfiolu, 1 šálka mäsového vývaru, 2 lyžičky oleja, 2 lyžičky polohrubej múky, 1/4 šálky mlieka
Múku nasucho opražíme, pridáme olej a zalejeme mäsovým vývarom. Premiešame, pridáme nadrobno nakrájaný karfiol a povaríme. Keď je karfiol takmer mäkký, prilejeme mlieko a prevaríme. Môžeme dozdobiť petržlenovou vňaťou.

Karfiolová polievka II.

6 dl vody, 10dg karfiolu, 1dl mlieka, 25dg hladkej múky, 1dg masla, 1 žĺtok, soľ, petržlenová vňať
Z väčšej časti masla a hladkej múky pripravíme svetlú zápražku, ktorú zriedime vodou. Pridáme v mlieku rozmiešaný žĺtok a povaríme. Do vriacej polievky pridáme rozobraný karfiol, štipku soli a varíme asi 20 minút. Na záver pridáme zvyšok masla a nasekanú petržlenovú vňať.

Zemiaková polievka

100g zemiakov, 50ml mlieka, 50g zeleniny, 1 lyžička masla, petržlenová vňať
Olúpané, na kocky nakrájané zemiaky vložíme do vriacej vody a uvaríme domäkka. Prelisujeme ich, zalejeme mliekom a rozmiešame na hladkú kašu. Zriedime ju vývarom zo zemiakov a zo zeleniny, pridáme zvlášť uvarenú zeleninu nakrájanú na drobné kocky. Do hotovej polievky pridáme lyžičku masla a nasekanú petržlenovú vňať.

Polievka z brokolice a karfiolu

80 g brokolice, 20 g karfiolu,10 g póru, 3 dl vody, 1 dl mlieka, 10 g tuku, 10 g maizeny, zelená vňať
Brokolicu, karfiol zbavím tvrdých častí, umyjeme, rozoberieme na ružice a varíme s očisteným pórom do mäkka. Zahustíme zátrepkou z mlieka a maizeny, varíme ešte 5 minút, dochutíme tukom- rastlinným a zelenou vňaťou. Môžeme roztlačiť vidličkou a podávať.

Polievka so žĺtkom

Predom pripravenú zeleninu (uvarenú, roztlačenú) dáme do vriacej vody, pridáme lyžičku oleja a nakoniec rozmiešame čerstvý žĺtok. I so žĺtkom dôkladne prevaríme.

Zemiaková polievka s mliekom

100g zemiakov, rasca, 3dl vody, 0,5dl mlieka, bobkový list, 10g tuku, 10g maizeny
Očistené, umyté zemiaky nakrájame na kocky a spolu s rascou a bobkovým listom dáme variť do studenej vody. Varíme domäkka. Potom pridáme zátrepku z mlieka a maizeny, pomiešame a asi 5 minút necháme vrieť. Nakoniec pridáme tuk.

Karfiolová polievka s vločkami

2 ružičky karfiolu, 300ml vody, 10-15g ovsených vločiek, 1 lyžička oleja, petržlenová vňať
Karfiol očistíme, uvaríme a vyberieme z vody. Do vývaru pridáme vopred namočené vločky a varíme až zmäknú. Rozmixujeme a pridáme najemno vidličkou roztlačený karfiol. Vmiešame olej, nasekanú petržlenovú vňať a podávame.

Brokolicová polievka

2dl vody, 1 ružička brokolice, 1 mrkva, 1 lyžička múky, kvapka oleja
Umytú brokolicu nakrájame a dáme do vody variť. Po piatich minútach varu pridáme múku, najemno nastrúhanú mrkvu a olej. Po ďalších 10 minútach odstavíme, necháme chvíľu odstáť, rozmixujeme a podávame.

Špenátová polievka

3-4 lyžice špenátu, 1/2l vody, 2 lyžice mlieka, 2 lyžice ovsených vločiek, štipka muškátového kvetu
Špenát povaríme asi 2 minúty vo vode, odstavíme a pridáme ovsené vločky a mlieko, povaríme 10 minút, okoreníme. V prípade potreby rozmixujeme.

Rascová polievka s cestovinou

Do vody dáme variť rascu. Uvarenú scedíme, do vývaru pridáme zátrepku z mlieka a maizeny, povaríme, potom pridáme cestoviny a dovaríme. Nakoniec dochutíme tukom a umytou posekanou zelenou vňaťou.

Rascová polievka s vaječným žĺtkom

Na suchej panvici opražíme do zlata 10g hl. múky, zalejeme studenou vodou, pridáme trošku rasce a necháme asi 20 minút variť. Potom polievku scedíme. Keď vrie, metličkou do nej rozšľaháme 1 žĺtok, pridáme maslo a odstavíme. Do hotovej polievky môžeme pridať nadrobno posekanú pažítku.

Vločková polievka

Uvaríme karfiol, mäkký vyberieme a do vody dáme trošku oleja a vločky, ktoré varíme asi 1/4 hodiny. Karfiol potom s vločkami rozmixujeme, prelejeme trochou vody na požadovanú hustotu, povaríme a môžeme naviac zahustiť žĺtkom.

Krúpková polievka krémová so zeleninou

15g umytých krúp dáme do studenej vody variť. Vody má byt asi 3 dl, aby hotovej polievky bolo asi 2,5 dl. Keď krúpy vrú, pridáme 30-40g očistenej koreňovej zeleniny a necháme spolu variť. Mäkké krúpy aj zeleninu pretlačíme, pridáme mlieko, maslo, necháme zovrieť a odstavíme. Nakoniec do hotovej polievky môžeme pridať nadrobno posekanú petržlenovú vňať. Takto môžeme pripravovať polievku aj z ovsených vločiek a z ryže.

Kalerábová polievka s krupicou

40g očisteného mladého kalerábu pokrájame na rezančeky a dáme do vriacej vody variť. 10g krupice opražíme do ružova na suchej panvici, pridáme ku kalerábu a necháme dovariť. Keď je kaleráb mäkký, pridáme maslo, posekanú petržlenovú vňať a odstavíme. Takto môžeme pripravovať polievku z mrkvičky, karfiolu, špargle a hrášku.

Brokolicová polievka s haluštičkami

Brokolicu dobre umyjeme pod tečúcou vodou a dáme variť do studenej vody do mäkka. Z mlieka a kukuričnej múky urobíme redšie cesto, ktoré vidličkou prilievame do vriacej vody a varíme asi 5 minút. Nakoniec pridáme lyžičku tuku.

Rascová polievka

1 PL hrubej múky zasmažíme nasucho, pridáme vodu a rascu, necháme prevrieť, nakoniec pridáme za stáleho miešania 1 žĺtok , necháme prevrieť.

Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.