Ozdoby z vizovického pečiva

deti2.jpgVizovické pečivo sa prvýraz začalo piecť vo Vizoviciach neďaleko Zlína koncom 19. storočia. Vtedy sa ozdoby a figúrky z tohto cesta predávali na jarmokoch a chudobní ľudia ich kupovali svojim deťom na hanie alebo na ozdobenie vianočných stromčekov. Vizovické pečivo jemne ozdobí vianočný stromček, alebo čečinu vo váze. Veľmi radi pri tom asistujú aj malé deti. 

Čo budete potrebovať?
250 g hladkej múky, 1 dl vody, miska, vareška, valček, nožničky, hrebienok, nožík, vykrajovacie formičky na pečivo, tuha z pera, celé korenie, klinčeky, slamka, tenká stužka alebo šnúrka, vajíčko a maselnička
Ako na to?
Do misy nasypeme múku, vyhĺbime do nej jamku, do ktorého po častiach lejeme vodu. Starostlivo a vytrvalo spracovávame cesto asi hodinu, až nám vznikne tuhá hmota. Vymiesené cesto zabalíme do igelitového sáčku a v chladničke ho necháme asi šesť hodín odležať.
Ak máme cesto v správnom stave, môžeme začať s modelovaním a vykrajovaním. Cesto necháme v igelitovom sáčku, aby nám neoschlo a vždy si odkrojíme len taký kúsok, ktorý budeme práve potrebovať. Valčekom vyváľame placku, z ktorej potom môžeme formičkami vykrajovať rôzne tvary. Špičkou nožničiek alebo hrebenom sa na ceste dá vyznačiť rôzne vrúbkovanie. Nožničkami sa cesto rôzne nastriháva, tuhou z pera robíme bodky. Ak potrebujeme na seba prilepiť dva kúsky cesta, musíme spoj najprv mierne navlhčiť vodou. Korením môžeme vytvoriť napr. oči zvieratiek a slamka nám poslúži na prepichnutie otvoru na zavesenie.
Všetky hotové ozdoby položíme na nemastný plech a tam ich necháme na tri hodiny oschnúť. Rozšľaháme vajíčko a všetky ozdoby natrieme. Pre väčší lesk môžeme natieranie za ˝ hodiny zopakovať. Potom dáme plech s ozdobami do rúry a pomaly ich sušíme pri 50°C asi tri hodiny. Po upečení a vychladnutí môžeme otvormi v ozdôbkach prevliecť šnúrku alebo stužku a ozdobu zavesiť

Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.