Táto vegánska Bolognese omáčka je nenáročná a rýchla na prípravu. Zároveň tiež veľmi chutná a spĺňa všetky atribúty plnohodnotného jedla na obed, či večeru pre celú rodinu.

Ingrediencie:

  • celozrnné cestoviny (v bezlepkovej verzii použijeme akýkoľvek bezlepkový druh cestovín, ktorý vám chutí)
  • 2 PL olivového oleja
  • menšia cibuľa
  • 2 väčšie mrkvy
  • 1 čerstvá červená paprika
  • 1 čl soli
  • 1 čl cukru
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 paradajková pasata (alebo pretlak)
  • 1 PL svetlej miso pasty
  • 1 hr sušenej šošovice
  • 4 hr vody
  • 1 hr cherry paradajok nakrájaných na polovice
  • parmezán, alebo nutričné droždie (vegan verzia)
  • na dochutenie: korenie, šalvia atď.

 

Postup:

  1. Dáme si variť cestoviny.
  2. Na olivovom oleji speníme cibuľku nakrájanú nadrobno.
  3. Pridáme na malé kocky nakrájanú mrkvu a papriku.
  4. Pridáme soľ a cukor.
  5. Premiešame a 15 minút restujeme.
  6. Pridáme prelisovaný cesnak, pasatu a miso pastu.
  7. Zarestujeme a vsypeme suchú, umytú šošovicu.
  8. Ihneď podlejeme vodou a necháme prevrieť.
  9. Krátko povaríme, kým sa odparí prebytočná voda.
  10. Pridáme na polovicu prekrojené cherry paradajky a odstavíme.
  11. Servírujeme s pripravenými cestovinami.
  12. Navrch môžeme nasypať parmezán (pre vegetariánov), alebo lahôdkové droždie (vegánska verzia.)