Biologické procesy v ľudskom tele sú súhrnom dokonalosti a prepracovanosti a najlepšie by sa dali prirovnať k akémusi superpočítaču. Na pochopenie toho, čo, kedy a prečo sa s nami deje, musia lekári študovať najprv šesť rokov na univerzite a následne sa vzdelávať celý život. Už istú dobu sa na rôznych fórach a weboch (niekedy aj pochybného charakteru) skloňuje slovné spojenie „prekyslenie organizmu“. Čo o tom potrebujete vedieť?

Na začiatku je praktické poznamenať, že mierou zásaditosti a kyslosti (nielen v ľudskom tele) je stupnica pH, ktorej hodnoty sa pohybujú od 0 do 14, pričom sedmička je synonymom neutrálnosti. Ak čísla klesajú od sedmičky smerom nadol, hovoríme o kyslosti, ak naopak smerom hore, znamená to zásaditosť. Ďalším z faktov je, že na správne fungovanie nášho tela a jeho nespočetných biochemických procesov sú potrebné katalyzátory – enzýmy, ktoré si vyžadujú určité prostredie definované práve hodnotami pH.

Každá telesná tekutina má rozdielne hodnoty pH, pričom kľúčová je najmä krv. U ľudí bežne počas dňa dochádza k rôznym výkyvom – či už smerom k prekysleniu alebo k zvýšenej zásaditosti, no naše telo si s takýmito zmenami dokáže poradiť vďaka obličkám, ktoré regulujú pH vnútorného prostredia. Ak telo bojuje s prekyslením, v moči budú dominovať kyslé hodnoty pH kvôli tomu, že obličky sa kyselín zbavujú. Rovnako to platí aj pri zásaditosti. Ďalším významným pomocníkom je pečeň, ktorá udržuje pH v norme vďaka tomu, že buď filtruje kyslé splodiny metabolizmu, alebo ich udržiava – podľa aktuálnej potreby.

Výživové doplnky a pestrá strava telu pomôžu

V ničom by sme nemali prechádzať z extrému do extrému a rovnako to platí aj v otázkach stravovania a životného štýlu. V základoch platí, že kým živočíšne produkty sú kyselinotvorné, tie rastlinné sú skôr zásadotvorné. Aj tu by sme však našli isté odchýlky a výnimky potvrdzujúce pravidlo. Spomínané extrémy sa týkajú práve uprednostňovania určitej skupiny potravín, pričom tie ostatné sa úplne vylučujú. Čisto rastlinná strava alebo chorobné prejedanie sa živočíšnymi produktami bez ovocia a zeleniny sú priamou cestou buď k prekysleniu organizmu alebo k opačnému prípadu – nezdravej zásaditosti.

Reguláciu hladiny pH telo zvláda samé, no to neznamená, že by sme ho v tom nemali podporovať. S tak vytúženým odkyslením organizmu mu pomôžete rozumným stravovaním, ale tiež špeciálnymi výživovými doplnkami, ktoré telu dopĺňajú absentujúce vitamíny a minerály a pomáhajú mu so správnym fungovaním a podporovaním hladkého chodu biochemických procesov.

Acidóza (prekyslenie) alebo alkalóza (prílišná zásaditosť), extrémy a život ohrozujúce stavy sa prejavia až po rokoch nezdravej životosprávy, vo väčšine prípadov sú však skôr už výsledkom určitého ochorenia ako jeho príčinou. Zdravý životný štýl, ktorého základom by mal byť pohyb a vyvážená pestrá strava, sú cestou k tomu, ako sa vyhnúť viacerým zdravotným problémom. Vyberajte preto rozumne to, čo si naložíte na tanier.