Rhubarb stalks.Poznáte rebarboru? Naše staré mamy ju pestovali v záhradách, kde zaberali značnú časť miesta kvôli mohutným listom. Priznám sa, nikdy som ju nejako nevyhľadávala, pripadala mi kyslá a kompóty celkovo nemusím. Jedine kde som ju poznala, boli kysnuté koláče s rebarborou a jablkami. Tento rok aj vzhľadom na to, že som sa začala zdravo stravovať, som si pár stoniek od mojej mamy odrezala a začala som pripravovať nejaké zdravé chutné jedlá. No a tiež by bolo dobré si niečo o tejto rastline povedať.

Rebarbora rástla kedysi ako burina všade okolo plotov. Svoje meno získala, keď z Tibetu docestovala do povodia Volgy a odtiaľ ju pútnici nazývaní barbaros priniesli do Európy. Je to zvláštne ovocie, väčšina ľudí ju považuje za zeleninu. Dá sa jesť nasladko i naslano.

Prvé šlahúne (stonky) rebarbory dozrievajú už koncom apríla, vzlášť ak sú pestované urýchľovacou metódou, teda keď záhradníci rašiace trsy prikryjú bielou netkanou textíliou. V našich podmienkach se zberá od konca mája do polovice júna, podľa počasia. Ľudové pranostiky hovoria, že po sv. Jáne (alebo po letnom slnovrate, teda 21. júna) už má rebarbora príliš veľa kyseliny šťavelovej a nie je tak chutná.

Rebarbora je jednou z najzdravších druhov ovocia. Jej chuť je kyslá, spoznáte ju podľa krvavočervenej stonky. Obsahuje kyselinu listovú, tak potrebnú pre našu krv a činnosť mozgu a nervov. Obsahuje nadpriemer vápnika, potrebného pre ženy v menopauze. Vysoký obsah draslíka pomáha zasa odvodňovať organizmus. Je bohatým zdrojom vlákniny, ktorá viaže tuky, detoxikuje telo, podporuje činnosť čriev a potláča zápchu. Listy sa používajú na liečbu popálenín a rôznych poranení. Obsahuje veľa kyseliny jablčnej a citrónovej, zato prekvapivo málo vitamínu C. Je však významným zdrojom vitamínov skupiny B. Obsahuje tiež kyselinu listovú, ktorá má význam pre krvotvorbu a posílenie nervovej sústavy.

Pretože rebarbora obsahuje veľké množstvo kyseliny šťavelovej, je treba ju konzumovať striedmo. Tí, čo majú chorý žlčník a oslabené obličky by sa jej konzumácii mali vyvarovať. Zdravým jedincom rebarbora poskytne vysoký obsah vitamínu A a B.

foto: sxc.hu