Neobjavený fenikel

V jedálničku pre svojho malého synčeka som začala používať fenikel. Veľa ľudí ho nepozná a v obchode ho určite obchádza, ale možno po prečítaní týchto riadkov ho začnete tiež obľubovať tak ako ja. Fenikel je zelenina, ktorá pochádza z južnej Európy. Podobá sa hlavičkou na cibuľu a stonky má zase podobné kôpru. V hypermarketoch ich dostať kúpiť v čerstvom stave. Okrem toho, že nádherne vonia, je výborná súčasť čajov pre detičky, pretože napomáha odstrániť bolesti bruška a plynatosť. Fenikel obsahuje étericke oleje, vitamíny (C a E) a je bohatý na draslík, ktorý pomáha redukovať vysoký krvný tlak. Podporuje trávenie a má upokojujúci vplyv na nervovú sústavu. Semená feniklu zmierňujú žalúdočné kŕče. Pridáva sa skôr do ovocných jedál, ale nájdu sa recepty, kde sa hodí ako príloha k mäsu.

Tu je zopár receptov pre detičky:

Jablkovo-feniklová mliečna kaša
300 g feniklového koreňa, 1 PL dojčenského mlieka, 100 g jabĺk
Fenikel umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kocky. Udusíme s trochou vody. Prepasírujeme a pridáme mlieko. Ošúpané jablko najemno nastrúhame a pridáme do pyré.

Mrkvovo-feniklové pyré
300 g mrkvy, 100 g feniklového koreňa, 2 PL vody, 1 PLdojčenského mlieka
Mrkvu a fenikel umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Dáme do hrnca, pridáme vodu a dusíme. Keď je mrkva dostatočne mäkká, prepasírujeme a dochutíme mliekom.

Feniklovo-banánové pyré
250 g feniklového koreňa, 1 ČL slnečnicového oleja, 150 g banánov
Fenikel umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kocky. Olej zohrejeme v hrnci, pridáme fenikel a podusíme na miernom ohni. V prípade, že fenikel nepustí dostatočné množstvo vlastnej šťavy, pridáme 1 – 2 PL vody. Udusený fenikel prepasírujeme. Banán roztlačíme vidličkou a primiešame k feniklovému pyré.

Ovsené vločky s mäsom
1/2 l slepačieho vývaru, 1/2 čerstvého feniklu, 2 PL ovsených vločiek, lyžička olivového oleja, 5dg vareného kuracieho mäsa, 1 mrkva
Fenikel nakrájajte nadrobno a varte ho v slepačom vývare 15 minút. Ovsené vločky prepláchnite pod tečúcou vodou a pridajte ich do vývaru. Za stáleho miešania varte asi 15 minút. Pridajte nadrobno nakrájané ovarené kuracie mäso a premiešajte. Mrkvu uvarte vo vode, vidličkou roztlačte a primiešajte k hotovému jedlu.

Teľacie mäso s kalerábom
100g teľacieho mäsa, 80g mladého kalerábu, 20g paradajok, 4dl vody, fenikel, zelená vňať, 10g tuku
Teľacie mäso odblaníme, umyjeme a dáme variť do vriacej vody do polomäkka. Potom pridáme očistený umytý kaleráb a umyté, pokrájané, ošúpané paradajky a dovaríme. Uvarené scedíme, pokrájame na kúsky a vyšľaháme so zeleninou na jemnú masu, z ktorej vytvarujeme malé bochníky, posypeme ich feniklom a umytou posekanou vňaťou. Podávame s omáčkami.

Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.