Kanadský jablčník (Apple crumble)

obr_trinast.JPGTento dezert je najlepšie podávať ešte teplý s kôpkou vanilkovej zmrzliny, alebo šľahačky. Kto nechce pribrať, stačí podávať tak ako je, prípadne s kávou, či teplým čajom. Je to dezert ktorým ohúrite každého, komu ho naservírujete. Za to vám ručím ;o)

Ingrediencie: 8-10 jabĺk, 1/2 až 3/4 hrnčeka hnedého cukru, 1/2 vanilkového cukru, 1ČL mletej škorice, trocha citrónovej šťavy, 6PL masla, 1 hrnček hnedého cukru, 1/2 hrnčeka ovsených vločiek, 2/3 šálky hladkej celozrnnej múky (špaldová), 1/4 ČL sódy bicarbóny.

Obrazový postup:

obr_jedna.JPG

obr. 1. Zaobstaráme si malú pomocníčku/pomocníka.
obr_dva.JPG

obr. 2. Očistíme a nahrubo postrúhame jablká. Kto má pripravené z jesene v pohároch, má o starosť menej. Kto nemá, vyžobre si 1-2 poháre od mamy, svokry (môj prípad), susedy, kamarátky…
obr_styri.JPG

obr. 3. Nastrúhané jablká zmiešame s cukrom (v tomto bode môžete hnedý cukor nahradiť aj bielym), vanilkovým cukrom a škoricou. Pokvapkáme citrónovou šťavou.
obr_sest.JPG

obr. 4. Maslom si vymastíme zapekaciu nádobu. Do vymastenej nádoby premiestnime jablkovú zmes a dáme do rúry vyhriatej na 100C na 20 minút.
obr_osem.JPG

obr. 5. Zatiaľ si roztopíme maslo. Do roztopeného masla pridáme hnedý cukor, ovsené vločky a hladkú múku zmiešanú so sódou bikarbónou.
obr_devat.JPG

obr. 6. Pripravená posýpka vyzerá asi takto.
obr_desat.jpg

obr. 7. Po spomínaných 20-tich minútach vyberieme koláč z rúry a teplotu zvýšime na 200C. Posýpku navrstvíme na jablká.
obr_dvanast.JPG

obr. 8. Prikryjeme alobalom a dáme do horúcej rúry na 15 minút. Potom odokryjeme a ešte pečieme ďalších 15 minút.
obr_strnast.JPG

obr. 9. Hotovo.

Lucia

Mama dvoch slečien Chantal (14) a Laury Sofie (11), manželka admina tohto webu, Vladka :-). Autorka, prekladateľka, editorka, blogerka, manažérka, ale aj mama, gazdinká, organizátorka, multifunkčná osôbka. Písanie vždy bolo jej vášňou, či už formou blogu, alebo externe do printového časopisu pre mamičky a tiež formou prekladov kníh z anglického jazyka. Bude pre Vás zdrojom autorských článkov na rôzne spoločenské témy, ale aj kuchárkou zdravých receptov vrátane vegan a raw a inšpirátorkou pre tvorivé dielničky.

Prečítajte si tiež

2 komentáre

  1. Maja píše:

    Vyzerá to byť super recept a ak nenamietaš rada by som si ho pridala medzi moje recepty na jablkové koláče. Ešte mám otázku či toho cukru tam nie je priveľa. Predvčerom som práve pripravovala pre mojich miláčikov veľký plech (takmer zo 700gr
    múky do ktorého som celkovo pridala 2 PL práškového cukru + samozrejme ostatné prísady -heru, prášok do pečiva, vajíčko, mlieko) no a čo sa týka jabĺk tie som vôbec nesladila.
    Vdaka za tento recept a prajem ešte veľa vydarených receptíkov:)

  2. LuciaG píše:

    Nenamietem :o) Ja som uviedla pôvodný recept tak ako bol ale cukru dávam naozaj menej, inak bude prisladký presne ako píšeš.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.