DSCF4866Jednozrnka je najstaršia odroda pšenice, ktorú používali ešte starí Egypťania či Rimania. Práve rímsky vládca Caesar vo svojich Zápiskoch z Gálie píše, že strava rímskych vojakov pochodujúcich do vojen proti barbarom pozostávala iba zo 100 gramov jednozrnky, ktorú počas pochodovania prežúvali. Jednozrnku a jednozrnkový chlieb taktiež odporúča Ježiš vo svojom Evanieliu Esejských.

Jednozrnku namočíme na jeden deň alebo deň a pol vo vode, vodu vymeníme priebežne 2 – 3 krát. Netreba ju nechávať neponorenú vo vode, inak začne kvasiť. Takže neklíčiť, len namáčať!
Vodu vylejeme, jednozrnku nasypeme do mixéra, prilejeme trochu vody (aby sa ľahšie mixovala) a rozmixujeme na polotekuté cesto. Do cesta môžeme pridať soľ, bylinky a korenie podľa chuti. Nejde tam žiadna múka, žiadne vajcia, nič také netreba.
Na teflónovú panvicu nalejeme trochu olivového alebo kokosového oleja, necháme ho rozpáliť a na rozpálený olej nalejeme jednozrnkové cesto. Rozotrieme. Jednozrnka sa nepripáli, ale krásne schrumkavie. Pečte cca 3-5 minút z jednej aj z druhej strany. Čím viac pečenia a čím je tenšia placka, tým je chrumkavejšia.To je všetko! Samé to ma neutrálnu, chlebovitú ale výbornú chuť. Ja som si ju pripravila na ráno, navrch som si dala avokádovo-banánovú nutellu a ovocie. Dobrú chuť a prajem príjemné experimentovanie.

Jednozrnku môžete kúpiť v tomto eshope: www.babickinazahrada.sk