Ako žiť bez cukru: 5 bezpečných a zdravých sladkostí

Pri slove „sladké“ mnohí očakávajú potešenie zo svojich obľúbených dezertov. Sladká chuť je pre nás atraktívna, pretože zdravé sladké jedlo dodáva telu silu, svalom a mozgu potrebnú energiu a zlepšuje zmyslové vnímanie. Nadmerná konzumácia sladkostí však vedie k nerovnováhe vnútorných energií osoby, výsledkom čoho môže byť veľmi veľa chorôb.

Keď sa zistilo, že rafinovaný trstinový cukor nie je celkom ideálnym riešením, ľudia začali hľadať ešte lepšie a iné náhrady.

Na výrobu bieleho cukru sa spracováva trstinová šťava, z ktorej sa odstraňuje melasa bohatá na minerály a vitamíny. Obsahuje približne rovnaké množstvo glukózy a fruktózy. Glukóza sa vstrebáva v čreve po dobu 1 až 2 hodín, potom vstupuje do krvného riečišťa, odkiaľ ju inzulín transportuje do buniek. V dôsledku toho sa glukóza premieňa na energiu alebo sa ukladá vo svaloch a pečeni vo forme glykogénu (prebytok využíva telo, keď hladina glukózy v krvi klesá). Nadmerná spotreba však spôsobuje nerovnováhu a problémy.

WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) odporučila preto obmedziť denné množstvo kalórií získaných zo sladidiel na 10 %. Ešte lepšie ale urobíte, ak svojmu telu dodáte zdravú energiu z prírodných náhrad, ktoré majú niekoľko výhod.  A nie je to len kvalitná BIO čokoláda, ktorá sa v súčasnej dobe teší veľkej obľube. 

Predstavíme vám päť ďalších alternatívnych sladidiel, ktoré možno označiť pre každodenné použitie za bezpečné, ak sa konzumujú v súlade s pravidlami.

Kokosový nerafinovaný cukor

Cukor, ktorý sa získava zo šťavy z kokosových palmových púčikov, ktorý sa zhromažďuje a odparuje za vzniku kryštálov. Skladá sa zo 70 % sacharózy a 3-9 % glukózy a fruktózy v rovnakých pomeroch.

Cukor alebo špeciálna kokosová múka obsahuje významné percento minerálov, ako je železo, zinok, draslík a vápnik. Cukor obsahuje aj inulínový polysacharid, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou pomáha spomaľovať absorpciu glukózy a znižuje GI (Glukózový Index) produktu. 

Med

Produkt, ktorý produkujú včely z peľu, má GI = 50 – 58 (KChL = 21). „Živý“ med neprechádza filtráciou a zahrievaním. Obsahuje v priemere 41 % fruktózy, 36 % glukózy a 18 % vody, ako aj antioxidanty a minerály.

Jedna včela žije v priemere 6 týždňov a produkuje 1/10 čajovej lyžičky medu.

Žiaľ, nájsť dnes na trhu kvalitný med nie je tak jednoduché, preto je v poslednej dobe veľmi vzácny.

Agávový sirup

Toto sladidlo (GI = 20-32 / KChL = 20) sa získava procesom nízkoteplotnej hydrolýzy (46 ° C) a filtráciou šťavy z mexickej rastliny – agáve. Obsahuje až 75 % fruktózy a nespôsobuje náhle skoky v inzulíne. Sirup tiež obsahuje 5 % probiotika, ktoré pomáha zlepšovať mikroflóru žalúdka, ako aj minerály, stopové prvky a vitamíny.

Agávový sirup je ľahko rozpustný v studenej vode, a netvorí toxíny, keď sa pridáva do horúcich nápojov. Je tiež o 25 až 50 % sladší ako cukor. Jeho produkty ekologickej certifikácie sú dostupné na trhu.          

Sirup Yacon

Sirup sa vyrába z koreňov juhoamerického rastlinného yakonu (GI = 1-5 / KChL = 10). Korene rastliny sa rozdrvia, potom sa z nich vytlačí šťava, ktorá sa postupne odparí. Sirup obsahuje až 50 % fruktooligosacharidov (FOS) – analógov inulínu, ktoré sú konvertované na monosacharidy po dlhú dobu. Preto prakticky nespôsobujú zmeny hladiny glukózy v krvi. Yacon tiež obsahuje fruktózu, sacharózu a glukózu.

Sirup je dobré probiotikum, zlepšuje flóru hrubého čreva, pomáha znižovať hmotnosť a hladinu „zlého“ cholesterolu. Jeho denný príjem by však nemal prekročiť určitú hladinu.

Stevia

Produkt sa získa z listov kríkov stevie (GI = 0 / CNL = 0) sušením a extrakciou. Celé listy stevie sú 40-krát a rafinovaný extrakt je 200-krát sladší ako cukor. Rastlina získava sladkosť vďaka akumulácii glykozidov.

Stevia má mierne horkú chuť. Toto sladidlo sa často predáva vo forme prášku, extraktu alebo doplnených tabliet, aby sladkosť dosiahla svoju obvyklú hladinu cukru.

DÔLEŽITÉ: Pri nákupe nezabudnite, že sladidlo stevie neobsahuje umelé prísady. Je žiaduce, aby malo ekologické osvedčenie.

Skúste to cestou neškodných náhrad, s ktorými sa vaše telo vyrovná lepšie a nebude ničím zbytočne zaťažené.

Vladimír

Muž v pozadí tohoto webu, správca WordPressu na ktorom samotný web beží a marketingový manažér. K webu Alinka.sk sa pripojil v roku 2004 (ten čas ale šialene letí!) a pomáhal jej s „monetizáciou“ a administráciou od počiatku webu. K dispozícii je na info@alinka.sk

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.