Ste fanúšikom zdravého životného štýlu, alebo len jednoducho preferujete na tanieri poriadnu dávku zeleniny? Prinášame vám výborne recepty delenej stravy - bielkovinové bezmäsité jedlá nielen pre vegetariánov, ktoré príjemne zasýtia a zároveň budú skvelým pomocníkom pri chudnutí.

Fazuľkový prívarok

  • 1 cibuľa
  • rastlinný olej
  • 400 g zelenej fazuľky
  • soľ
  • vegeta
  • muškátový oriešok
  • 3 lyžice bieleho jogurtu

Očistenú cibuľu posekáme nadrobno a speníme na rastlinnom oleji. Zelenú fazuľku očistíme a pokrájame na kúsky dlhé asi 2 cm. Pridáme k cibuľovému základu, osolíme, posypeme vegetou, ochutíme postrúhaným muškátovým orieškom, podlejeme troškou vody a udusíme do mäkka. Hotovú fazuľku odstavíme a zamiešame do nej 2 až 3 lyžice bieleho jogurtu. Výborne bude chutiť aj s vareným, duseným alebo pečeným mäsovým jedlom.

Karfiolový nákyp

  • 1 karfiol
  • 2 dl lahôdkovej smotany
  • 2 vajcia
  • soľ
  • muškátový oriešok
  • petržlenová vňať


Karfiol očistíme, umyjeme v tečúcej vode, rozoberieme na ružičky, väčšie hlúbiky nadrobno posekáme a vložíme do ohňovzdornej, najlepšie sklenenej zapekacej nádoby. Čerstvé vajcia so smotanou osolíme, ochutíme postrúhaným muškátovým orieškom a petržlenovou vňaťou, rozšľaháme a karfiol zalejeme. Karfiol má byť zakrytý smotanovou omáčkou, aby sa do mäkka udusil. Preto omáčku môžeme doliať trochou mlieka alebo vodou.

Nádobu zakryjeme a vložíme do predhriatej rúry na 40-45 minút. Pečieme pomaly. Ak sa pripeká, znížime prívod tepla. Karfiolový nákyp je vhodnou prílohou k pečenému mäsu. Obmenou karfiolového nákypu môže byť nákyp z brokolice.

Ak je karfiol neodmysliteľnou súčasťou vášho jedálnička, vyskúšajte aj vynikajúci recept s batátovou kašou, špargľou a medvedím cesnakom.

Dusená zelenina so syrom

  • mrazený karfiol
  • brokolica
  • mrkva
  • tvrdý syr
  • kúsok masla

Mrazenú zeleninu vložíme do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry. Pridáme plátok masla. Zakryjeme potravinárskou fóliou, do ktorej spravíme nožom 3 dierky a dáme na 10 minút do mikrovlnnej rúry na najsilnejší výkon. Fóliu odoberieme a na zeleninu postrúhame tvrdý syr.

Falošná treska

  • 1 majolka
  • 1 tvaroh
  • 3 vajíčka
  • 1 lyžica vegety
  • 1 lyžica horčice
  • 2 uhorky
  • 1-2 mrkvy
  • 1 cibuľa

Uhorky, cibuľu a natvrdo uvarené vajcia nadrobno nasekáme, mrkvu postrúhame na jemnom strúhadle a všetko spolu zmiešame. Falošná treska vám výborne ulahodí ako plnka do šunkových roliek.

Vyskúšajte aj ďalšie recepty šikovných gazdiniek, po ktorých si budete oblizovať prsty vy, i celá vaša rodina.

Foto: Pixabay