Hlavné mäsové jedlá
Hovädzí guláš so šunkou
300 g hovädzieho mäsa, rastlinný olej, 1 cibuľa, 100 g bravčovej šunky, mletá červená paprika, soľ, zeleninový vývar, 50 g parmezánu, zelená petržlenová vňať

Očistené a umyté mäso pokrájame na kocky. Na rastlinnom oleji speníme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme mäso a opražíme. Neskôr pridáme pokrájanú šunku a mletú červenú papriku, osolíme, podlejeme zeleninovým vývarom a udusíme do mäkka. Hotové posypeme parmezánom a zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno. Ako prílohu podávame rôzne zeleninové šaláty.

Pečené kurča
1 kurča, soľ, 1 lyžica rastlinného oleja, hydinový vývar.

Očistené a umyté kurča osolíme, vložíme do pekáča, pokvapkáme rastlinným olejom, podlejeme hydinovým vývarom, prikryjeme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Keď je kurča takmer mäkké, pekáč odkryjeme a kurča dopečieme tak, aby malo zlatú, chrumkavú kožu. Podávame s dusenou zeleninou alebo s rôznymi zeleninovými šalátmi.

Zapekané rybie filé so syrom
600 g rybieho filé, soľ, vegeta, drvená rasca, 0,2 l mlieka, 2 vajcia, 150 g tvrdého syra, nadrobno posekaná zelená petržlenová vňať, rastlinný olej na vytretie ohňovzdornej misy.

Rybie filé osolíme, posypeme vegetou a drvenou rascou. Vložíme do ohňovzdornej misy, ktorú sme mierne vytreli rastlinným olejom. Mierne podlejeme a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 25 až 30 minút. Potom zalejeme mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajcia, a rybie filé dopečieme. Hotové posypeme postrúhaným tvrdým syrom a necháme ešte chvíľu v horúcej rúre, aby sa tvrdý syr roztopil. Podávame posypané nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Zapekané morčacie prsia s brokolicou
4 plátky morčacích pŕs, 400 g brokolice, smotana na šľahanie, 2 vajcia, 25 g eidamu, 50 g masla, čierne korenie.

Morčacie prsia posolíme, nakrájame na pásiky. Ohňovzdornú misu vymastíme maslom a vložíme do nej mäso pokrájané na pásiky, ktoré premiešame s brokolicou. Syr nastrúhame, primiešame šľahačku (môže sa nahradiť bielym jogurtom) a vajcia. Osolíme a okoreníme. Touto zmesou zalejeme mäso a brokolicu a dáme zapiecť na cca 30 minút do rúry. Podávame s akýmkoľvek druhom zeleninového šalátu.

Zajačie mäso v alobale
1 zajačí chrbát, soľ, mleté čierne korenie, 4 borievky, 2 zrnká nového korenia, tymian, rozmarín, 1 cibuľa, 2 lyžice zelenej petržlenovej vňate posekanej nadrobno, 1 mrkva, kúsok zeleru, rastlinný olej, 2 lyžice dia kečupu, 1 lyžička worcesterskej omáčky.

Očistený a umytý zajačí chrbát odblaníme a vykostíme. Mäso pokrájame na plátky, ktoré naklepeme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, potrieme potlčenými borievkami, potlčeným novým korením, tymianom a rozmarínom. Necháme odležať na chladnom mieste 3 až 4 hodiny. Potom mäso vložíme do alobalu, posypeme posekanou cibuľou a posekanou zelenou petržlenovou vňaťou, pridáme postrúhanú mrkvu a zeler a všetko pokvapkáme olejom, dia kečupom a worcesterskou omáčkou. Zabalíme tak, aby šťava počas prípravy nevytiekla, a upečieme vo vyhriatej rúre alebo grile do mäkka. Podávame s rôznymi zeleninovými šalátmi.

Hovädzie závitky plnené syrom a šunkou
400 g hovädzieho mäsa zo stehna, soľ, 100 g tvrdého syra, 50 g šunky, 2 lyžice sterilizovaného hrášku, 1 lyžica zelenej petržlenovej vňate posekanej nadrobno, 3 lyžice rastlinného oleja, 1 cibuľa, zeleninový vývar, 8 rajčiakov, 1 lyžica dia kečupu.

Očistené a umyté mäso pokrájame na väčšie tenké rezne, naklepeme a osolíme. Syr postrúhame, pridáme šunku posekanú nadrobno, sterilizovaný hrášok, posekanú zelenú petržlenovú vňať a premiešame. Pripravenou zmesou naplníme rezne, zvinieme ich a previažeme hrubou niťou tak, aby plnka pri dusení nevytiekla. Na rozohriatom rastlinnom oleji speníme nadrobno posekanú cibuľu, pridáme pripravené závitky, prudko opražíme zo všetkých strán, podlejeme zeleninovým vývarom a prikryté udusíme do mäkka. Počas dusenia podľa potreby podlievame. Mäkké závitky vyberieme a zbavíme nití. Do šťavy z dusenia vložíme olúpané a na kolieska pokrájané rajčiaky a podusíme 15 až 20 minút. Odstavíme a dochutíme lyžicou dia kečupu. Takto pripravenú šťavu nalejeme na hotové závitky. Ako prílohu môžeme podať zeleninový šalát.

Hovädzie závitky
400 g hovädzieho mäsa zo stehna, soľ, 100 g šunky, 2 lyžice rajčiakového pretlaku, 100 g párkov, 3 lyžice rastlinného oleja, 1 cibuľa, zeleninový vývar, zelená petržlenová vňať

Očistené a umyté mäso pokrájame na väčšie rezne. Rezne naklepeme, osolíme a uložíme na ne plátky šunky. Šunku potrieme rajčiakovým pretlakom, obložíme olúpanými párkami, zvinieme a závitky previažeme hrubou niťou. Na rastlinnom oleji speníme nadrobno posekanú cibuľu, pridáme pripravené závitky, opražíme ich zo všetkých strán do zlata, podlejeme zeleninovým vývarom a prikryté udusíme do mäkka. Mäkké závitky vyberieme a zbavíme nití. Ako prílohu podávame rôzne zeleninové šaláty.

Hovädzie mäso na rajčiakoch
400 g hovädzieho mäsa, rastlinný olej, soľ, 1 cibuľa, 200 g rajčiakov, čierne korenie, nové korenie, bobkový list, klinček, umelé sladidlo, ocot nadrobno posekaná zelená petržlenová vňať

Očistené a umyté mäso pokrájame na kocky alebo na malé medailóniky, opražíme v rozohriatom rastlinnom oleji, osolíme, primiešame cibuľu pokrájanú nadrobno a speníme. Potom pridáme polovicu olúpaných pokrájaných rajčiakov, celé čierne a nové korenie, bobkový list a klinček, podlejeme trochou vody a prikryté udusíme takmer do mäkka. Nakoniec pridáme podľa chuti umelé sladidlo a zvyšok olúpaných pokrájaných rajčiakov, podľa chuti trochu octu a prikryté udusíme do mäkka. Pred podávaním posypeme nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Prílohou môžu byť rôzne zeleninové šaláty alebo čerstvá zelenina.

Španielske vtáčiky
400 g zadného hovädzieho mäsa, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžica horčice, 50 g hydinovej šunky, 2 sladkokyslé dia uhorky, 2 vajcia uvarené natvrdo, 1 cibuľa, rastlinný olej, zeleninový vývar, 200 g kalerábu, nadrobno posekaná zelená petržlenová vňať

Očistené a umyté mäso pokrájame na plátky, ktoré naklepeme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a potrieme horčicou. Na každý plátok uložíme kúsok hydinovej šunky, plátok uhorky a štvrtku vajca uvareného natvrdo. Plátky zvinieme a previažeme niťou. Cibuľu posekanú nadrobno speníme na rozohriatom rastlinnom oleji, pridáme závitky, opražíme zo všetkých strán, podlejeme zeleninovým vývarom, prikryjeme a dusíme. Počas dusenia závitky obraciame a podľa potreby podlievame horúcim vývarom. Mäkké závitky vyberieme. Šťavu vydusíme na tuk, pridáme očistený, na hrubom strúhadle postrúhaný kaleráb, opražíme, rozriedime vývarom, premiešame a povaríme 20 minút. Nakoniec pridáme zvyšky hydinovej šunky, uhoriek a uvareného vajca pokrájané nadrobno, vložíme späť závitky zbavené nití, posypeme nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťou a servírujeme. Ako prílohu podávame zeleninové šaláty, ktoré sa hodia k hlavnej živočíšnej skupine.

Baranie mäso na mrkve
400 g baranieho mäsa, 2 cibule, 150 g mrkvy, rastlinný olej, soľ, 1 bobkový list, tymian, celé čierne korenie, 1 strúčik cesnaku, zeleninový vývar, 0,1 l bieleho jogurtu.

Očistené a umyté mäso pokrájame na malé kocky. Očistenú cibuľu posekáme nadrobno a očistenú mrkvu postrúhame na hrubšom strúhadle. Cibuľu a mrkvu speníme v rozohriatom rastlinnom oleji, pridáme pokrájané mäso, opražíme, osolíme, pridáme bobkový list, tymian, niekoľko zrniek čierneho korenia, roztretý cesnak, všetko podlejeme zeleninovým vývarom a prikryté udusíme do mäkka. Počas dusenia podľa potreby podlievame. Nakoniec primiešame biely jogurt.

Bravčové karé so syrom
4 rezne z bravčového karé s kosťou, 4 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, rastlinný olej, 100 g ementálskeho syra alebo parmezánu, 2 lyžice dia kečupu, zelená petržlenová vňať posekaná nadrobno.

Rezne umyjeme, osušíme, naklepeme, potrieme z obidvoch strán polovicou cesnaku roztretého so soľou a okoreníme mletým čiernym korením. Na panvici rozohrejeme rastlinný olej a pripravené rezne v ňom prudko opečieme z obidvoch strán. Potom oheň zmiernime a rezne upečieme do mäkka. Mäkké rezne uložíme na misu a hneď posypeme postrúhaným ementálskym syrom alebo parmezánom, pokvapkáme kečupom, posypeme zvyškom cesnaku posekaného nadrobno a ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou. Ako prílohu môžeme podávať zeleninu v rôznych podobách (čerstvú, dusenú, zeleninové šaláty…).

Dusené hovädzie mäso s pórom
400 g hovädzieho mäsa z pliecka, rastlinný olej, soľ, mleté čierne korenie, 300 g póru, zeleninový vývar, 0,2 l bieleho jogurtu, nadrobno posekaný čerstvý kôpor.

Očistené a umyté mäso pokrájame na kocky, opražíme v rozohriatom rastlinnom oleji, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Pór očistíme a pokrájame na kolieska. Polovicu póru pridáme k mäsu, podlejeme zeleninovým vývarom a udusíme. Keď je mäso takmer mäkké, pridáme zvyšok póru, znovu podlejeme trochou zeleninového vývaru a dodusíme. Nakoniec primiešame biely jogurt a dochutíme čerstvým kôprom posekaným nadrobno. Podávame s uhorkovým šalátom.