Archívy kategórie: Od 2 rokov

Nátierky pre škôlkarov

Nátierky pre škôlkarov

Budapeštiansky krém Potrebujeme: maslo, tvaroh, syr eidam , horčicu, cibuľu, soľ a chren Postup: Do vymiešaného masla pridáme prelisovaný tvaroh, postrúhaný syr, na drobno pokrájanú cibuľu a postúharý chren. Dochutíme horčicou, soľou a vyšľaháme. Nátierka drožďová s vajcom Potrebujeme: maslo, droždie, cibuľu, soľ, vajcia Postup: Na časti masla speníme pokrájanú cibuľu, pridáme droždie, ktoré popražíme […]

Nátierky

Karfiolová nátierka s jablkom 1/2 uvareného karfiolu, 1 najemno nastrúhané jablko, 1 veľká pečeňová paštéta, 60g masla, soľ, citrón, kečup, pažítka Maslo zmiešame s pažítkou, pridáme paštétu, posekaný karfiol, jablko, soľ, citrónovú šťavu, trochu kečupu a všetko dobre premiešame. Natierame na tmavý celozrnný chlieb.

Sladké pokrmy

Rezance s makom, orechmi alebo tvarohom 400g hrubej múky, 1 vajce, soľ, voda, 50g masla, 100g orechov (150g maku alebo 200g tvarohu), 70g práškového cukru Z múky, vajca, soli a vody zamiesime hladké cesto, ktoré necháme postáť. Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske a pokrájame na pásy, ktoré poskladáme na seba a pokrájamke na hrubšie […]

Mäsové pokrmy

Karfiol zapekaný s rybím filé  1 karfiol, 500g rybieho filé, 60g masla, 2 žĺtky, 300g hladkej múky, soľ, 50g tvrdého syra, 2,5dl sladkej smotany, štipka muškátového kvetu, petržlenová vňať Karfiol uvaríme v osolenej vode, scedíme a rozoberieme na ružičky. Osolené filé podusíme na troche masla a rozoberieme na plátky. Z masla a múky pripravíme svetlú […]

Zeleninovo-šunkové pokrmy

Zapekaný karfiol po taliansky 150g šampiňónov, 2 lyžice tuku, 1 karfiol, soľ, 150g šunky, 1 rajčiakový pretlak, 200g postrúhaného syra, strúhanka Šampiňóny pokrájame na plátky a podusíme na tuku. Očistený karfiol uvaríme v slanej vode do mäkka. Scedíme, rozoberieme a posekáme nadrobno. Zmiešame so šampiňónmi. Pridáme posekanú šunku, pretlak a polovicu postrúhaného syra. Masu dáme […]

Zeleninové pokrmy

Zapečená farebná brokolica 250g brokolice, 1 kyslá smotana, 2 biele jogurty, 1 vajce, 120g tvrdého syra, soľ, za hrsť hrášku a kukurice, maslo, strúhanka Brokolicu sparíme, rozoberieme a poukladáme do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáča. Vajce vyšľaháme, primiešame biely jogurt a smotanu a postrúhaný syr. Podľa potreby pridáme soľ. Zmesou zalejeme brokolicu. Hrášok a kukuricu […]

Polievky

Polievka z mladých kalerábov 4-6 mladých kalerábov, rastlinný olej, 40g hl. múky, 1,25l zeleninového vývaru, soľ, 40g ryže alebo krúpok, nadrobno posekaná zelená petržlenová vňať alebo kôpor Mladé kaleráby očistíme, postrúhame na hrubom strúhadle, opražíme v rozohriatom oleji, poprášime múkou a zalejeme trochou zeleninového vývaru. Rozmiešame, pridáme zvyšok vývaru, osolíme, pridáme ryžu alebo krúpky a […]