Lokše s makom
1 kg zemiakov, 300 g hladkej múky, soľ, 300 g maku, 0,2 l vody, med

Umyté zemiaky uvaríme v šupke deň vopred. Pred prípravou ich ošúpeme a postrúhame alebo zomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme múku, soľ a vypracujeme hustejšie cesto, ktoré na pomúčenej doske rozgúľame na valec s priemerom 5 až 6 cm. Potom valec pokrájame na kolieska hrubé 1 až 1,5 cm a z koliesok vyvaľkáme tenké placky, ktoré pečieme priamo na sporáku alebo liatinovej platni. Upečené lokše potierame makovou plnkou, ktorú si pripravíme z pomletého maku, z vody a umelého sladidla (podľa vlastnej chuti). Zvinieme a podávame na vyhriatych tanieroch.

Rezance s makom

1 balík bezvaječných rezancov, 150 g mletého maku, med, 0,1 l vody, rastlinný olej

Bezvaječné rezance uvaríme vo vriacej osolenej vode. Scedíme a necháme odkvapkať. Z pomletého maku, umelého sladidla (podľa vlastnej chuti) a vody pripravíme sladkú zálievku. Pridáme k scedeným rezancom, premiešame, pokvapkáme rastlinným olejom a porciujeme na vyhriate taniere. Tak isto môžeme pripraviť rezance s pomletými orechmi.

Ryžový nákyp
200 g ryže, voda, soľ, 0,3 l sójového mlieka, stévia, 1 lyžica rastlinného masla, mletá škorica, 1 lyžica hrozienok, ovocie alebo odkvapkaný dia kompót podľa vlastného výberu, rastlinný olej na vymastenie zapekacej nádoby.

Prebratú a umytú ryžu sparíme vriacou vodou, scedíme, zalejeme studenou vodou a uvedieme do varu. Keď ryža začne mäknúť, pridáme sójové mlieko so štipkou soli a podľa vlastnej chuti umelé sladidlo. Uvaríme do mäkka. Ryžu necháme vychladnúť a vložíme do misy vhodnej na premiešanie surovín. Pridáme lyžicu rastlinného masla, mletú škoricu, hrozienka, na malé kúsky pokrájané ovocie alebo dia kompót a zľahka všetko premiešame. Vložíme do zapekacej nádoby, ktorú sme vymastili rastlinným olejom, a dáme do mierne vyhriatej rúry. Pečieme asi 30 minút. Podávame preliate šťavou z dia kompótu.